İSTANBUL

Diyanet İşleri Başkanlığı'nca düzenlenen, medya sponsorluğunu Anadolu Ajansı'nın (AA) yaptığı ve 115 eserin yer aldığı "Hüsn-i Hat Sergisi", Ayasofya'da sanatseverlerle buluştu.

"Hazreti Peygamber ve İnsan Onuru" temasının işlendiği Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında, İslam Sanat Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Uğur Derman'ın danışmanlığında meraklılarıyla buluşan serginin açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kutlu Doğum Haftası'nın her yıl sanat ve estetik boyutu olduğunu söyledi.

Uzun süredir Müslümanların tekbir seslerine hasret kalan Ayasofya'nın Hilye-i Şerif'le tanıştığını kaydeden Görmez, açılışı yapılan sergi hakkında bilgi verdi.

Türk mimarisi hat sanatıyla buluştuğunda taşın okuyan ve okunan birer ayete dönüştüğünü vurgulayan Görmez, şöyle devam etti:
"Bu yüzden böyle etkinliklere önem veriyoruz. Çünkü Müslümanların estetik duygusunun kaybolması kabul edilebilir bir şey değildir. Bu sebeple Picasso, güzel istiflenmiş bir hat sanatını görünce 'Gerçek resim budur' demekten kendisini alamamıştır. Ayrıca hat sanatı bir şekilden ve yazıdan ibaret değil, aynı zamanda bir mesaj içerir.

Hat sanatının seçkin örnekleri aynı zamanda Kur'an-ı Kerim'den ve Hazreti Peygamber'in hadislerinden çok önemli mesajlar taşır. Anadolu topraklarını baştan sona gezerseniz, bir ucundan öbür ucuna vardığınızda adeta Kur'an hafızı olursunuz.

Bugün üzülerek belirteyim, İslam dünyasında zaruri ihtiyaçlarımızı giderme konusunda hala sıkıntılar yaşadığımız için sanat ve estetiği ihmal ediyoruz. Halbuki sanat ve estetik ihmal edilirse ruhun güzelliklerinin kainata yansıması mümkün değildir."

Başbakan Erdoğan'ın mesajı okundu

Serginin açılışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı da okundu. Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

"O, doğruluk ve güzel ahlakın en iyi örneğini kendi hayatıyla göstermiş, bütün insanlığa kucak açan bir barış ve sevgi öğretisinin taşıyıcısı olmuştur. İnanıyorum ki bütün insanlık için örnek bir şahsiyet olan Peygamberimizi daha iyi tanıdıkça ve anladıkça mesajının mahiyeti de doğru anlamıyla çok daha güçlü bir şekilde dünyamızda karşılık bulacaktır."

Görmez, Mutlu, Ertem ve Derman, açılış kurdelesini kestikten sonra sergiyi gezdi.

Hüsn-i Hat Sergisi


Diyanet İşleri Başkanlığı'nca, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi'nin desteğiyle açılan ve medya sponsorluğunu AA'nın yaptığı sergide, İslam hat sanatlarının nadide parçalarının yanı sıra hattat Osmanlı sultanlarından II. Mahmud, III. Selim, III. Murad ve Abdülmecid'in eserleri yer alıyor.

Hafız Osman, Yesarizade Mustafa İzzet, Sami Efendi, Fehmi Efendi, Mustafa Rakım, Mahmud Celaleddin, Hamid Aytaç ve Necmeddin Okyay'ın da aralarında bulunduğu son dönemin önemli hattatlarına ait yazma eserlere de yer verilen sergi, 23 Nisan'a kadar açık kalacak.
Hüsn-i Hat Sergisi'nin ikincisi 18–23 Nisan'da Ankara Congresium'da sanatseverlerle buluşacak.