KONYA - Lidyalılardan Anadolu'ya miras kalan "kazazlık" sanatını 47 yıldır devam ettiren Ercan Tabakoğlu'nun, saç teli inceliğindeki altın ve gümüş telleri büyüteçle ipek iplik üzerine işleyerek yaptığı takılar ilgi görüyor.

Mevlana'nın 742. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında Mevlana Kültür Merkezi'nde tasarımlarını sergileyen Tabakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "kazazlık" sanatının Osmanlı döneminde Anadolu'nun birçok bölgesinde yaygın olduğunu, günümüzde ise sadece Trabzon'da devam ettirildiğini söyledi.

Baba mesleği olan sanatı yaklaşık 47 yıldır devam ettirdiğini belirten Tabakoğlu, yıllar önce babasıyla sadece tespih püskülü yaparak başladıkları sanatı, şimdi küpe, kolye ve yüzük gibi farklı ürünlerle devam ettirdiklerini bildirdi.

Tabakoğlu, kazaziyenin, altın ve gümüş tellerin inceltilmesiyle yapıldığını vurgulayarak, "Önce 24 ayar altın ve 1000 ayar gümüş, saç teli inceliğinde tel haline getiriliyor. Bu telleri, daha sonra ipek iplik üzerine dikiş iğnesi ile tek tek işliyoruz. Kazaziye sanatı ile broş, küpe, kolye, yüzük, tespih gibi süs ürünleri yapıyoruz" dedi.

Dolmabahçe ve Topkapı'da sergilenenler motifler

Her ürünün yapımının 7 ila 10 gün sürdüğünü anlatan Tabakoğlu, kazaziye ile yapılan takıların Osmanlı döneminde padişahların ve eşlerinin kullandığını dile getirerek günümüzde de Topkapı ve Dolmabahçe saraylarında aşkı simgeleyen motiflerin benzerlerinin sergilendiğine dikkati çekti. 

Sadece 1000 ayar gümüş ve 24 ayar altınla çalışıyoruz. Çünkü bu saflıktaki gümüşe veya altına her türlü şekli verebilmek daha kolay oluyor. Bu saflıktaki gümüş vücut için de sağlıklı" diye konuştu.