EDİRNE -  Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'in talimatıyla Romanlardan oluşturulan mehter takımı, solfej ve nota derslerine başladı.

Mehter takımı üyeleri, Tarihi Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı'nda nota eğitim alıyor.

Bugüne kadar müziklerini usta çırak ilişkisiyle icra eden Roman müzisyenler, mehteran için nota ve solfejin yanı sıra yürüyüş dersleri de alıyor. Müzik aletlerini genellikle "kara düzen" çalan Romanlar, eğitim sırasında zaman zaman zorlanıyor.

Mehter takımına eğitim veren Ali Ortapınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, serhat şehri Edirne'nin eksikliklerinden mehter takımı açığının çalışmayla kapatılacağını söyledi.

Öğrencilerinin notayı öğrenmekte güçlük çektiklerini belirten Ortapınar, şöyle konuştu:

"Mehterana nazariyat derslerini ben veriyorum. 40'a yakın öğrencimiz var. İki de hocamızın yardımıyla kısa sürede nota çalışmalarını tamamlayacağız. Marşları öğretiyoruz. Tabii notayı okurken zorlanıyorlar ama bir aylık süremiz var. Hepsini öğreneceklerine inanıyorum."

Derslere giren Roman müzisyenlerden Mümin Zurna da "kara düzen" çalan müzisyenlere nota bilgisi vermeye başladıklarını ifade etti.

Müziğin Romanların içinde olduğunu, müzikle yatıp müzikle kalktıklarını dile getiren Zurna, "Anadan doğduğu gibi müzik kulağına geliyor. Romanlar kara düzen çalar ama güzel çalarlar. Mehteranın mükemmel olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Edirne Roman Dernekleri Başkanı Erdem Güyümgüler de mehter takımını Kakava kutlamalarına yetiştireceklerini söyledi.

Roman Çeribaşı Fikri Ocak ise Edirne'deki Roman Mehter Takımı'nın yurt genelinde ve yurt dışında marka olacağını savundu.

Grup üyelerinden Sadık Örs de nota öğrenmede güçlük çektiklerini söyledi.

Eğitimcileri sayesinde nota öğrendiklerini dile getiren Örs, "Hiç nota bilmiyorduk. Ne fa ne do. Şimdi hepsini öğreniyoruz. Eskiden kara düzen gidiyorduk. Daha iyi olacağız" dedi.

Takım üyeleri, hazırlanmasının ardından provalarını kıyafetleriyle yapacak.