İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), merkezi İstanbul'da bulunan İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ile Çin Sosyal Bilimler Akademisi (CASS) işbirliğiyle düzenlenen ''Çin ve İslam Dünyası: Kültürel Etkileşimler'' konulu kongre Çin'in başkenti Pekin'de başladı.
Kongrenin açılışında konuşan İTT Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, böyle bir organizasyonu Çin'de yapmanın rüya gibi olduğunu söyledi.
Hazreti Muhammed'in "İlim Çin'de bile olsa gidip alınız" hadisi şerifini hatırlatan İhsanoğlu, İslam dünyası ile Çin arasındaki kültürel ve bilimsel değişimin önemine işaret etti.
İhsanoğlu, Çin ve İslam dünyasının uzun zamandır temas halinde olduğunu belirterek, Çin ve İTT arasındaki ilişkinin stratejik bir ilişki olduğunu ifade etti.
Bu tür organizasyonlarla bu ilişkilerin daha da istikrarlı olarak süreceğine dikkati çeken İhsanoğlu, İslamiyet ile Çin arasındaki tarihi bağları anlattı.
İhsanoğlu, ayrıca İTT ile Çin arasındaki ilişkinin daha ileri gitmesini temenni ettiklerini ifade etti.
Bugün düzenlenen kongreyle işbirliğini sağlam temeller üzerine oturttuklarını belirten İhsanoğlu, bu sayede Çin ve İslam dünyasının dünya medeniyetine yaptıkları katkıları belirleyebileceklerini söyledi.
İhsanoğlu, bu iki dünya arasındaki stratejik derinliğin boyutlarını ölçmek açısından kongrenin önemli olduğuna dikkati çekti ve bu sayede geleceğe yönelik stratejik hedeflerin neler olduğunun tespit edilebileceğini kaydetti.
Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Cay Cün, Çin ve İslam dünyası arasındaki ilişkinin nesilden nesile devam ettiğini belirterek, "Biz birbirimizden çok şey öğrendik" diye konuştu.
Çin ve İslam dünyasının bu karşılıklı etkileşim ve değişimlerle ilişkinin karşılıklı olarak geliştiğine vurgu yapan Cay, binlerce yıldır İslam dünyası ile Çin arasında büyük bir çatışma olmadığını söyledi.
Cay, Çin'de bulunan etnik unsurlardan 10 tanesinin Müslüman olduğunu hatırlatarak, bu unsurların da Çin'in bir parçası olduğunu ve Çin'in dini özgürlüklere saygılı olduğunu belirtti.
Çin'deki Müslümanların ülkenin ahengi, refahı ve başarısına büyük katkı yaptığını söyleyen Bakan yardımcısı Cay, küreselleşmenin ve bilgilendirmenin yoğun olduğu bu dönemde daha fazla iletişime ihtiyaç olduğunu ifade etti.
 IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren de Çin ve İslam dünyasının en kadim medeniyetleri temsil ettiğini söyledi ve iki medeniyetin de dünyaya çeşitli yollarla büyük katkılar yaptığını belirtti.
İslam medeniyeti ve Çin medeniyeti arasındaki tarihi bağları anlatan Eren, Müslümanların İpek yolu, Baharat yolu gibi unsurlarla Çin medeniyetinin Batı'ya bağlanmasına büyük katkı sağladığına dikkati çekti.