NEW YORK

ABD'de açıklanan Oscar adaylarının tamamına yakınının beyazlardan oluşması, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da eleştiri oklarını üzerine topladı.

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin perşembe günü açıkladığı erkek ve kadın oyuncu adaylarının tamamının beyaz olması ve siyahilerin yönetmenliğini yaptığı hiçbir filmin "En İyi Film" kategorisinde finale kalamaması ABD basını ve sosyal medyada eleştirilere neden oldu.

Sosyal medyada bu konudaki mesajlarda "#OscarsSoWhite" (Oscar çok beyaz) etiketi kullanıldı. Yurttaşlık hakları savunucularından ve Beyaz Saray danışmanlarından siyahi papaz Al Sharpton da geçen günkü açıklamasında, Oscar adaylarının "beyaz" ağırlıklı olmasını eleştirerek Hollywood'u "hilekar"lıkla suçlamıştı.

Meksikalı yönetmen Alejandro Gonzalez Inarritu, "En İyi Yönetmen" kategorisinde yarışıyor. Geçen yıl, Ava DuVernay'ın yönettiği Selma'nın sadece "En İyi Film" dalında Oscar'a aday gösterilmesinin ardından ödül kazanamaması Amerikan kamuoyunda tartışmalara yol açmıştı.

Geçen yılki Oscar adayları için sosyal medya üzerinden yayılan ırkçılık eleştirilerinde, ödülleri veren Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin üye yapısına dair, yüzde 93'ünün beyaz, yüzde 76'sının erkek ve yüzde 86'sının da 50 yaşın üzerinde olduğu ifade edilmişti.