UŞAK - Uşak ve Kütahya sınırında yer alan ve bölgenin en yüksek dağı olan Murat Dağı'nda zirveye yakın düzlüklerde yaşayan ancak bugüne kadar görüntülenemeyen yılkı atları ilk kez objektiflere bu kadar yoğun şekilde yansıdı.

Uşak'ta geçen hafta etkili olan kar yağışının ardından atların Murat Dağı'nın eteklerine inebileceği değerlendirmesi üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar Uşak Şube Müdürlüğü ile AA ekibi, sabahın erken saatlerinde yola çıktı.

Köylülerin birkaç gün önce atları gördüklerini belirttikleri Karakaya mevkisine yaklaşık 5 saat yürüyen ekip, Murat Dağı eteklerine inen yılkı atı kolonisini buldu.

Kar altındaki arazide yiyecek bulmaya çalışan yılkı atları AA ekibi tarafından görüntülenirken, Doğa Koruma ve Milli Parklar ekibi de sayım yaptı. 

Köylüler haklı çıktı

Bölgede yılkı atlarının varlığı ile ilgili köylülerin uzun yıllardır dile getirdikleri iddiaları olduğunu hatırlatan Tekin, üç yıldır kış aylarında bölgede yemleme yaptıklarını aktardı.

Atların ilk kez büyük bir koloni olarak görüldüğünü ifade eden Tekin, "Zorlu kış şartları nedeniyle atlar birlikte yaşamaya başlamış. Normalde üçerli beşerli gruplar halinde gördüğümüz atlar bu kez 25-30'lu gruba dönüşmüş. Yılkı atlarını ilk kez büyük bir koloni olarak görüntülemenin heyecanını yaşıyoruz" dedi.

Yılkı atlarının yavrularının da bulunduğunu aktaran Tekin, atların düzenli olarak takibinin yapılacağını söyledi.