DİYARBAKIR - Diyarbakır Müze Müdürlüğünce hayata geçirilen "İlham Perisi Projesi" kapsamında öğrenciler, yaptıkları temsili arkeolojik kazıyla tarihi eserler konusunda farkındalık kazanıyor.

Proje kapsamında ortaokul öğrencileri, haftanın 4 günü ikişer grup halinde müzeye getiriliyor.

Müzede görevli arkeologlarca teşhir salonlarındaki eserler hakkında bilgilendirilen öğrenciler, unutulmaya yüz tutmuş "üçtaş", "dokuztaş" ve Orta Asya'da oynanan strateji ve zeka oyunu "mangala" ile eğleniyor.

Öğrenciler, daha sonra Diyarbakır Müzesi Amida Park'taki alanda, daha önce görevlilerce yerleştirilen eserleri bulmak için arkeologlar tarafından kullanılan aletlerle kazı yapıyor.

Öğrencilere, uzmanlarca kazı teknikleri, eserin ortaya çıkarılması ve korunması konularında uygulamalı eğitim veriliyor. Öğrenciler, bu sayede hem eğleniyor hem de tarihi eserler konusunda bilinçleniyor.

"Müze bilincini aşılamak istiyoruz"

Diyarbakır Müze Müdürü Vehbi Yurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye, bölge ve ilin tarihini çocuklara anlatabilmek için "İlham Perisi Projesi"ni hayata geçirdiklerini söyledi.

Ülkenin geleceği olan çocukları yetiştirmek istediklerini anlatan Yurt, şunları kaydetti:

"Çocuklarımıza tarihimizi, kültürümüzü, arkeolojiyi, sanat sevgisini, kültür ve özellikle müze bilincini aşılamak istiyoruz. Bu kapsamda yürüttüğümüz projeyle 8 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz. Tarihi eserler bütün insanlığın ortak mirası. Herkes kendi bölgesinde bir koruma alanını oluşturursa ne güvenlik görevlilerine ne müzecilere iş çıkar. Herkes kendi köyünün, kendi çevresinin birer kültür bekçisi olur."

"Müzeyi gezdik, birçok bilgi edindik"

6. sınıf öğrencisi İlayda Ertem, arkadaşlarıyla geldiği müzede birçok tarihi eser gördüğünü, oyunlar oynadığını belirtti.

"Müzeyi gezdik, birçok bilgi edindik. Geçmişte insanlar ne giydi, ne kullandı, para nasıl yapılıyordu, bunları öğrendik." ifadelerini kullanan Ertem, sembolik kazı alanında çok sayıda tarihi eser bulduğunu ve bunların çıkarılma aşamalarını öğrendiğini anlattı.

5. sınıf öğrencisi Adem Çelebi ise "Parayı Lidyalılar buldu, evler eskiden çamurdan yapılıyormuş, çanak ve tabakları toprak ve taştan, çamurdan yapıyorlardı. Önceden tarihi eser bulsaydım nereye götüreceğimi bilmezdim ama bu geziden sonra müzeye getireceğimi öğrendim." dedi.

Öğrencilerden Eyüp Ejder Kanevi de herkesin tarihi eserlere sahip çıkması gerektiğini kaydederek, "Bizim köyde kaçakçılar tarihi eser bulursa buna engel olacağız." diye konuştu.