İSTANBUL - Mimarlık tarihinin mihenk taşı Mimar Sinan, vefatının 425. yılında Süleymaniye Külliyesi'ndeki mezarı başında anıldı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nce (TMMOB) düzenlenen etkinliğe, mimarlar ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan TMMOB İstanbul Büyükkent Şubesi 2. Başkanı Sabri Orcan, Mimar Sinan'ın, yaratıcı dehasıyla ancak 1900'lü yıllardan beri evrensel ölçekte tartışılan "kültürel peyzaj" kavramını, yüzyıllarlar öncesinden tanımladığını söyledi.

Mimar Sinan'ın mimarlığının sayısız bilimsel çalışmanın konusu olduğunu ifade eden Orcan, Mimar Sinan'ı araştırmanın, onu sadece günümüz mimarlığı için bir ilham kaynağı olarak görmenin doğru olmadığını vurguladı.

Koca Sinan'ın, döneminin toplumsal yaşamı, kültürü, mimarlığı ve ekonomik gücünün göstergesi olarak yarattığı mimarlığın korunması ve yaşatılmasının günümüz mimarlarının temel görevlerinden olduğunu dile getiren Orcan, "Bu bağlamda onun 'kalfalık eseri' olarak andığı, İstanbul'un kent siluetini tanımlayan en temel öğe olan Süleymaniye Camisi'nin İstanbul ve Haliç ile kurduğu özgün estetik bağı koparan bir köprünün tüm tartışmalara karşın kayıtsızca inşa edilmesini üzüntüyle izliyoruz" ifadelerini kullandı.