EDİNBURGH - İskoçya’da Hawick Beshara  School’un organizasyonuyla ilk defa düzenlenen ve dünyanın birçok yerinden katılımın gerçekleştiği uluslararası Rumi festivaline, Türk sanatçıları damgasını vurdu.

İskoçya’da ilk defa gerçekleştirilen, Türk sanatçısı ve müzisyenlerin de davet edildiği Mevlana Celaleddin-i Rumi adına uluslararası bir sanat ve kültür festivali  düzenlendi.

Festival’de Türkiye’yi yurt dışında başarıyla temsil eden çağdaş sanatın öncü isimlerinden ressam İsmail Acar’ın Rumi konulu ''5 Duyu''  sergisiyle birlikte,  tasavvuf müziğinin önemli temsilcilerinden neyzen Kutsi Ergüner’in ney dinletisi büyük ilgi topladı.

İskoç folk müzisyeni Mairi Campbell'in sahne aldığı uluslararası kültür ve sanat festivalinde, eski rock yıldızı Arthur Brown da bir konferans verdi. Rumi Festivali bir çok başarılı yabancı sanatçıya ev sahipliği yaparken, Mevlana hakkındaki okuma-konferanslar ve Türk topluluğun sema gösterisiyle sona erdi. Sema gösterisi gerçekleştiren Türk topluluk, şu isimlerden oluştu; Sühendan Çetin (ney), Refik Hakan Talu (tanbur), Serkan Mesut Halili (kanun), Serdar Bisiren (bendir), Muharrem Burak Ecevit (semazen).

-Sanatta Rumi etkisi-

Festivalde gerçekleştirilen uluslararası sergiye, Türk modern sanatının öncü isimlerinden İsmail Acar’ın Mevlana’yı konu alan “5 Duyu” sergisi dışında, Mevlana’dan etkilenen sanatçılar Simon Blackwood, Marry Morrinson ve Rahima Kenner de katıldı. Aida Foroutan’ın Mevlana’nın eserlerini Farsça okuduğu festivalde, ünlü İngiliz Emily Young’un taş heykelleri de sergilendi.