İZMİR (A.A) - İzmir'in tarihi sinemalarından olan ve bir süre önce tadilattan geçirilerek tekrar gösterim yapmaya başlayan Konak Sineması'na, tadilat yapan firma tarafından alacaklarına karşılık haciz işlemi başlatıldı.
 Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda yıllarca faaliyet gösterdikten sonra 2 yıl önce kapanan, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri ile öğrencilerinin ve bazı sanatçıların girişimiyle oluşturulan İzmir Sinema ve Görsel Sanatlar Derneği (İZSGD) tarafından tadilattan geçirilerek kısa süre önce kapılarını izleyicilere açan İzmir'in ilk 3 sineması arasındaki Konak Sineması'na, tadilatı gerçekleştiren firma, alacakları nedeniyle haciz gönderdi.
Tadilatı yapan firmanın avukatı Maksut Bozacı, İzmir 6. İcra Müdürlüğü görevlileri ve taşıma işçileriyle sinemaya gelerek, öğretmenleri gözetiminde ''Fetih 1453'' filmini izleyen Dirayet Süren İlköğretim Okulu öğrencilerinin filmi izleyerek salonu terk etmesinin ardından, işlemleri başlattı.
İşlemleri durdurmak için girişimde bulunan İZSGD Genel Koordinatörü ve GSF Sinema Bölümü öğrencisi Aydın Karataş, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın 3 hafta önce sinemayı ziyaret ettiğini, sinemanın ayakta kalması için gereken destek için talimat verdiğini söyledi. Avukatın talebiyle işlemleri durduran icra görevlileri, ilerleyen saatlerde, ilgili kişilerle yaptığı telefon görüşmesinin ardından haciz işlemini tekrar başlattı.
İZSGD Genel Koordinatörü Karataş, bu gelişme üzerine gazetecilere yaptığı açıklamada, yok olmak üzere olan 60 yıllık sinemayı, sinema öğrencileri akademisyenler ve sanatçıların oluşturduğu bir girişim gurubuyla hayata döndürdüklerini belirterek, şöyle konuştu:
''6 ay tadilatta birlikte çalıştık ve sinemayı 1 ay önce de faaliyete geçirdik. Borçları vadelerinde ödemeye çalışıyoruz. 3 hafta önce Sayın Bakanımız Ertuğrul Günay ziyaretimize geldi, girişimimizden dolayı bizi tebrik ederek, destek olacağı sözünü verdi. Sinema Genel Müdürlüğüne telefon açarak girişimimizin desteklenmesi konusunda talimat verdi. Fakat bugün haciz başladı. Sinema Genel Müdürü, hacze gelen avukatla görüştü, biz 15 gün süre istedik, yine de haciz devam ediyor. Konak Sineması'nı İzmir'e kazandırdık, İzmirliler de gereken ilgiyi gösterdi ve sinemamıza geldi. İzmir halkından özür diliyoruz. İş dünyasına sponsorluk çağrısı yaptık, İzmir Büyükşehir Belediyesinden destek istedik ama taleplerimize cevap alamadık. Yalnız Konak Belediyesi, imkanları ölçüsünde destek vermeye çalıştı. Çağdaş kent İzmir'de, böyle bir hüsranla karşılaştık.''
Tadilat, sinema ve ses sistemleri dolayısıyla yaklaşık 2 milyon lira civarında borçlandıklarını, 150 bin liraya yakın ödemeyi yaptıklarını ifade eden Karataş, amaçlarının kültür varlığı olan sinemanın yaşaması olduğunu dile getirdi.
İzmirlilerin çocuklarıyla güven içinde film seyredebilecekleri bir alan oluşturduklarını belirten Karataş, kar amacı gütmedikleri için film biletlerini 5 liraya sattıklarını söyledi.
Firmanın avukatı Maksut Bozacı ise müvekkillerine karşı sorumlu olduğunu belirterek, ''Bakan'ın talimatı olsa bile borçlulardan bir taahhüt almak zorundayım, bu benim sorumluluğum. Arkadaşlara uzun bir süre tanındı ancak bu sürede ne para ödendi ne de ödeneceğine dair bir imza atıldı. Buradan haczedeceğimiz eşyalar, alacaklarımızın küçük bir miktarını karşılar'' diye konuştu.
İcra görevlilerinin ses sistemlerini ve teknik cihazları sökmeleri sırasında, elektronik cihazların uzman teknik ekipler tarafından sökülmesi gerektiğini savunan İZSGD yöneticileri ile alacaklı avukatları arasında tartışmalar yaşandı.
Malzemelerin bir bölümü sökülürken, ses ve görüntü sistemleri söküm işleminin ilerleyen saatlerde gerçekleştirileceği bildirildi.
Öte yandan olayı duyarak sinema salonuna gelen ''Muhteşem Yüzyıl'' dizisi oyuncularından Yüksel Ünal, yaptığı açıklamada, sanatın rakamlarla uğraşmayan bir dal olduğunu söyleyerek, ''Bu işi bilenlerin sinemayı da rakamlarla yargılamaması gerekir. Parayla ilgisi olmayan insanları parayla cezalandırmak, doğru değil. Amaç, bu sinemanın hayata geçmesiyle mutlu olmak'' dedi.
İZSGD yöneticileri, Konak Sinemasını terk etmeyeceklerini ifade ederek, sinema severler ile sanatçı dostlarını kendilerine destek vermeye çağırdıklarını söyledi.