Kazak Hanı Kenesarı'nın Rusya İmparatorluğu'na karşı milli kurtuluş savaşını başlatması ve bağımsızlık yolunda can vermesini anlatan ''Kenesarı-Kunimcan'', Kazak oyuncular tarafından Türkçe sahnelendi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) işbirliğiyle Kazak Dram Tiyatrosu oyuncularının Küçük Tiyatro'da sahnelediği ''Kenesarı-Kunimcan'', oyuncuların aldığı 5 aylık Türkiye Türkçesi eğitiminin ardından seyirci karşısına çıktı.
Duman Ramazan'ın yazdığı, Bolat Uzakov'un yönettiği oyunda, Kazak halkının örf ve adetleri, etnografisi, şarkıları, folklorü, sağduyusu yansıtıldı.
Sırım Kaşkabayev, Canat Ospanov, Ainur Jetpisbayeva, Jankaldıbek Tolenbayev'in başrolleri paylaştığı oyun, başkentteki ilk gösterimin ardından İstanbul'da da tiyatroseverlerle buluşacak.
Yönetmen Uzakov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kenesarı'nın gerçek bir hayat hikayesine dayandığını, Türklerle Kazakların aynı boydan geldiğini ve iki ülkenin de bağımsızlık mücadelesi verdiğini ifade etti.
Uzakov, ''Bu oyun iki ülke arasındaki ruhani ve kültürel bağı izleyicilere sunulacak. Biz eskiden aynı millettik. Sonra ayrıldık. Şimdi yeniden birleşmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.
TİKA Başkanı Serdar Çam, Türk dünyasına ilgi ve duygularının artarak devam ettiğini belirterek, ''Bu tiyatro, Türkiye'nin Kazak halkına ilgisini göstermesi açısından önemli'' dedi.
Türk dünyasıyla kültürel ilişkileri artırmaya özen gösterdiklerini kaydeden Çam, şunları söyledi:
''Orta Asya'daki devletler artık ciddi manada güçleniyor, zenginleşiyor, dünyada etkin duruma geliyor. Bu demek değil ki TİKA projelerine ihtiyaç yok. Biz bu sene geçtiğimiz yıllara kıyasla daha fazla Türk dünyasına yönelik proje geliştirdik. 1470 projeden 850 projemiz Orta Asya'ya dönük projeler. Dolayısıyla Türk dünyasına ilişkin ilgilimiz, duygularımız artarak devam ediyor. Bu tiyatro da aslında Türkiye'nin Kazak halkına ilgisini göstermesi açısından önemli.''
Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev de Kazakistan-Türkiye ilişkilerinin 20. yılını kutladıklarına değinerek, ''Bu oyun için Kazak oyuncular çok çalıştılar. Zor oldu ama başardılar. İnşallah Türk seyircisi oyunu sevecek'' diye konuştu.