MERSİN - Mersin'de yaşayan görsel sanatlar öğretmeni Ülkühan Boz, hat ve yakma sanatıyla neye Kur'an-ı Kerim'den sureler ve Allah'ın 99 ismini işliyor.

Ülkühan Boz, tutkunu olduğu neye özgün hava katmak için 3 yıl önce evinin bir odasını atölyeye çevirdi. Yakma işlemiyle ney üzerine lale ve çeşitli çiçek resimleri işleyen, hat sanatını, Kur'an-ı Kerim'den sureler ve Allah'ın 99 isminden seçkiler kullanarak güçlendiren Boz, müzik aletine farklı görünüm kazandırdı.

Boz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ney sesini ilk duyduğundan beri tasavvuf sanatına gönül verdiğini söyledi.

Bu çalgıyı büyük sabırla işlediğini anlatan Boz, "Bir ney üzerinde ince ince çalışıyorum ve işlemelerin bitmesi bir ayı alıyor. Allah'ın 99 isminden 2'şer tanesini neyin üzerine yazıyorum. Bir de sürekli kullandığım sure ve ayetleri işliyorum" dedi.

Boz, kendine özgü desenlerle neyleri süsleyip, enstrümana yeni tarz kazandırdığını belirterek, "Bir neyin üzerine binden fazla dokunuş yapıyorum, tane tane çalışıyorum. Sert ve yuvarlak bir zemin olduğu için etrafında sema yapmam gerekiyor" diye konuştu.

Hobi olarak başladığı ney süsleme sanatının ilgi görmesiyle daha fazla üretime yöneldiğini anlatan Boz, şöyle devam etti:

"Neyzenlerle internet üzerinden görüşüyoruz. Elinde işlemeli neyin olmasını isteyenler talep ediyor. Bazıları da müzik aletlerini gönderiyor, işleyerek geri yolluyorum. Genelde hatır ilişkisi olarak yapıyorum. Bu işi yaparken adeta kendimi unutuyorum. Manevi dünyamda huzur bulduğumu hissediyorum."

Boz, bu alanda dünyanın sayılı sanatçıları arasına girmeyi hedeflediğini belirterek, işlediği müzik aletlerinin, tanınmış neyzenler tarafından kullanılmasının kendisine büyük mutluluk verdiğini sözlerine ekledi.