İSTANBUL

Hasan el-Benna'nın konuşulduğu toplantıya ev sahipliği yapan Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'nde, Turan Kışlakçı, Mustafa Özcan, Yavuz Selim Kurt ve Ahmet Varol, Müslüman Kardeşler Cemiyeti'nin (İhvan) kurucusu Hasan el-Benna'nın İslam dünyası için önemini anlattı. 

Kızlarağası medresesinde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan TRT Arapça Genel Yayın Koordinatörü Turan Kışlakçı, bir dönem Mısır'a gittiğinde el-Benna'nın evine uğradığını aktararak, "Hasan el-Benna hangi kitaplardan istifade etti de böyle bir cevher ortaya çıktı diye merak ettim. O yüzden kütüphanesini görmek istiyordum. Evine gittiğimde, bir önceki hafta, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hasan el- Benna'nın aynı mekanda kızı ve torunları tarafından karşılandığını söylediler. Evdekilerle oturup el- Benna'yı konuşmuşlar. Daha sonra darbe olunca Mısır hükümeti el koymasın diye kütüphaneyi kapatmış ailesi. Mısır rejimi yıllardır Hasan el-Benna'nın kütüphanesinin peşinde" ifadelerini kullandı. 

Hayatlarını mücadeleye adamışlar ama okumayı da ihmal etmemişler

Hasan el-Benna ve arkadaşlarının hayatlarını mücadeleye adadıklarını ancak okumaktan hiç vazgeçmediklerini dile getiren Kışlakçı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hasan el-Benna'nın kütüphanesine göz gezdirince fark ettim ki, bir tarafa Kafkas direnişi, diğer tarafa Afrika'da İslami mücadele diye bölümler koymuş. Her bölümde onlarca kitap. Sadece okumakla kalmıyor, 2 binin üzerinde köyü ziyaret ederek, o insanlara hitap ediyor."

Turan Kışlakçı, 'Benna'nın inşa etmek anlamına geldiği bilgisini vererek, Hasan el-Benna'nın güçlü kişiliğine de vurgu yaptı.

Hasan el- Benna'nın yaşadığı döneme dikkati çeken yazar Mustafa Özcan, "Hayalimizde onu hep yaşatıyoruz. Bu kısa ömürler bütün dönemlere ışık tutuyor, azık oluyor. Hasan el-Benna'ya o manada bakmak lazım" dedi.