GAZZE - Gazzeli 2 kardeş, Filistinli gençlerin "ablukaya mahkum edilen" hayallerini, "rap" tarzında söyledikleri şarkılarla dillendiriyor.

Çocukluktan gençliğe geçiş dönemleri, İsrail'in bölge halkına uyguladığı ablukanın altında geçen Muhammed (22) ve kendinden iki yaş küçük kardeşi Usame es-Susi, hayallerini, ideallerini, geleceğe dair umutlarını ifade etmek için "Devrimciler" adlı bir "rap" grubu kurdu.

Konuyla ilgili çalışmalarına birkaç yıl önce başladıklarını belirten Muhammed, "Beş yılın ardından kardeşimle bir grup kurmaya karar verdik. Gençlerin hayallerini, endişelerini, Filistinlilerin maruz kaldığı sosyal ve siyasi sorunların yanı sıra dünyanın en büyük açık hapishanesi Gazze'yi anlatan 15 şarkı hazırladık" dedi.

Şarkı sözlerinde günlük hayatta karşılaşılan olayları yansıttıklarını dile getiren Muhammed, "Gazze, her gün bir yenisi eklenen endişe ve sıkıntılar göz önüne alındığında, şarkı sözleri için gayet verimli bir yer" diye konuştu.

Gazzelilerin, kültürel açıdan yabancısı oldukları bu müzik türünü yadırgamadıklarını ifade eden Muhammed, şunları söyledi:

"Rap müziği de diğer müzik türleri gibi kabul görüyor. Önemli olan müziğin hangi amaçla kullanıldığı. Biz yaptığımız müzikle, tüm dünyaya Gazze'de abluka altındaki halkın sıkıntılarını, gençlerin seyahat, eğitim ve iş başta olmak üzere hayatın her alanında karşılaştığı zorlukları dillendirmeyi hedefliyoruz. Müziği sesimizi duyuran bir mesaj olarak görüyoruz."

"Devrim ismiyle siyasi bir amaç hedeflemiyoruz. Biz haksızlığa, günlük hayatta maruz kaldığımız sıkıntılara, elimizden alınan haklarımıza karşı sanatla devrim yapmak isteyen gençleriz" diyen Muhammed, bölge insanın geçim telaşı, elektrik ve su kesintileri gibi günlük sıkıntılar nedeniyle sanata vakit ayıramadığından da yakındı.

"Kabini aç Gazze"

"Devrimciler Grubu"nun diğer üyesi Usame ise "İftahi Kalbek" (Kalbini aç) adlı şarkıda Gazze'deki mevcut durumu tasvir ettiklerini aktararak, "Şarkıda Gazzelilerin, ya halihazırdaki durumu olduğu gibi kabul edecekleri ya da başkaldırıp vatanlarından ayrılacakları şeklindeki iki seçeneği anlattık" dedi.

Gazze için yazdıkları şarkıyı Arapça ve İngilizce olarak sosyal paylaşım sitesinde yayınladıklarını ve bu sayede isimlerini duyurmak istediklerini anlatan Usame, söz konusu şarkı sözlerinin bir kısmını şöyle dillendirdi:

"Gazze, hayallerimi gerçekleştirmek için kalbini aç, hepimiz için bir vatan hayalim var, yanlış olmayan basit hayallerim var, Gazze seninle uzun yıllar yaşadık ve ben hayallerimi kaybettim, sendeki aşk sana yeter, hayallerimi ve hayatımı yaşatmak için seni beklemeyeceğim, sen rahata kavuş diye gideceğim..."

Kendilerine ait bir stüdyoya sahip olmayı ve şarkılarını uzak diyarlara duyurabilmek için konserler düzenlemeyi hayal ettiklerini dile getiren Gazzeli Susi kardeşler, Lübnanlı şarkıcı Ahmed Kabur'un bazı şarkılarını "rap versiyonu"yla yeniden yorumlamak istediklerini sözlerine ekledi.