“1923 - Mustafa Kemal, ocak ayında Füreya’nın annesi Hakkıye Hanım’ın çocukluk arkadaşı Latife Hanım’la İzmir’de evlendi. Nikâhtan 3-4 gün sonra Hakkıye Hanım ve Emin Paşa’nın evlerinde verdikleri düğün yemeğinde Mustafa Kemal ve Latife Hanım, Füreya’nın ömür boyu saklayacağı anı defterine, “Füreya Hanım, millete ifa edeceğin vazife mühimdir. Bunu bir an hatırından çıkarma! Ona göre çalış, hazırlan. (03.02.1923) notunu yazdılar.”

Bu günlerde İstanbul-Beşiktaş güzel bir sergiye ev sahipliği yapıyor.  

Kale Grubu 60. Yaşını prestijli bir sergi ile kutluyor. Karoly Aliotti, Nilüfer Şaşmazer ve Ferah Aksoy küratörlüğünde Füreya KORAL’ın retrospektif sergisini hayata geçiriyor. 

Sergide Türkiye’nin ilk çağdaş kadın seramik sanatçılarından Füreya KORAL’ın 200’e yakın eser, belge ve fotoğraflarının yanı sıra desenleri, Litografi çalışmaları, objeler, tabaklar,  panolar, dış mekân panoları, evler serisi ve aynı zamanda kişisel eşyaları ile aile bireylerine dair bilgi ve belgeler de sunuluyor. 

Ara GÜLER arşivleri ve TRT’nin arşivinden belgesel görüntülerinin de yer aldığı sergide Füreya’nın iç dünyası ve kısa hayat hikâyesi de anlatılıyor. Sergide, 40’lı yaşlarda seramikle tanışan, sanatın iyileştirici gücüyle yeniden doğan Füreya’nın 1950’li yıllardan itibaren yaptığı tüm çalışmalar bir araya getirilmiş.

Zengin bir koleksiyona sahip sergi, sanatseverlerden büyük ilgi görüyor. 

18.11.2017 tarihinde açılmış olan bu önemli sergi 18.01.2018 tarihine kadar Akaretler-Sıraevler’de izlenilebilir.

Haber: Fikriye Kesti ÜNKER