İSTANBUL

"Ertuğrul 1890" filminin galası İstanbul Zorlu Performans Gösteri Merkezi'nde yapıldı.

Filmin galasına katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, hafızasından hiç silinmeyecek en güzel, aynı zamanda en hüzünlü hatıralarından birinin 11 Haziran 2014'te Dışişleri Bakanı olarak Kushimoto açıklarına gidip, Oşima köyünü ziyaret etmesi olduğunu söyledi. 

Davutoğlu, "Bize uzatılan dostluk elini hiç unutmadık. Nesilden nesile, kıyamete kadar Türk-Japon dostluğu yaşayacak ve bu filmler gibi nice eserlerle bu hatıra gelecek nesillere aktarılacak. Bir tarih olarak söylüyorum; Sultan 2. Abdülhamit Han'dan, İmparator Mikado'dan, Turgut Özal'dan bize uzanan bu miras, bizden sonra bütün başbakanlarca ve cumhurbaşkanlarınca gelecek nesillere aktarılacak" şeklinde konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 681 şehidin Kushimoto açıklarında okyanusa atılan dostluk tohumları olduğunu dile getirerek, onların okyanusta büyüyen çınarlara dönüştüğünü ve Türk Japon dostluğunun nişanı olduğunu vurguladı. 

Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

"Japonya Kushimoto açıklarına sesleniyorum; o çılgın dalgalara sevgiden başka tohum atmadık biz. O sevgi tohumları, o şehitler bugün aramızda. Onları anarken onların hatırasını yaşatan sanatçılarımıza teşekkürü bir borç biliyorum. Onlar bu güzel eserle sadece o tarihi anı yaşatmadılar, bundan sonra da çok daha ibret dolu hatırayı gelecek nesillere aktarmayı sağladı."

Nazım Hikmet'in Hiroşima'da ölen çocuklar için yazdığı şiiri okudu

Başbakan Davutoğlu, Nazım Hikmet'in Hiroşima'da ölen çocuklar için yazdığı "Hiroşima'da öleli oluyor bir on yıl kadar/ Yedi yaşında bir kızım, büyümez ölü çocuklar" dizelerini okudu.

"Türkiye'nin mültecilere yaptığı yardım da asırlarca anlatılacak"

Başbakan Davutoğlu, galanın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ise "Emin olun şu anda Suriye'den gelen 2 milyonu aşkın mülteci kardeşimizin de her birinde bu güzel hikayenin izleri vardır. Her birinin hafızasında Türkiye'ye duyulan minnet duygusu vardır. Bizler nasıl Oşima Adası'ndaki Japonların o büyük insanlık dersiyle hala etkileniyorsak, Türkiye'nin mültecilere yaptığı yardım da asırlarca anlatılacak" ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal

Galaya katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal da yaptığı açıklamada, Türk sinema tarihindeki en büyük bütçeli yapımlarından biri olan filmin, dünya standartlarında ses ve görüntü efektleriyle hazırlandığını ve iki ülkede 4,5 ayda tamamlandığını söyledi. 

Filmin, insanlık ve yardımlaşma duygularına aslında bugün herkesin ne kadar ihtiyacı olduğunu hatırlattığını belirten Mahir Ünal, "Film, aslında korumamız gereken temel şeyin kalbimizdeki iyilik duygusu olduğunu, nereden, hangi kültür ve inançtan olursak olalım, bunu korumamız gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor" dedi.

Filme Japonya'da büyük ilgi

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoi de filmin Japonya'da çok beğenildiğini ve ilgiyle izlendiğini söyledi.

Yapımcı Sorak: Bizim için çok heyecan verici

 Filmin Türkiye'de uygulayıcı yapımcılığını üstlenen Böcek Yapım'ın kurucusu Ömer Faruk Sorak da yaptığı açıklamada, "Türkiye dışında, yabancı birinin gözünden Türk insanını ve ona olan dostluğu görmek ve bunu film haline getiren bir proje içinde bulunmak, bizim için çok heyecan verici" değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Pala

Filmin senaryo ve tarih danışmanı Prof. Dr. İskender Pala ise "Nice destanlarımız, efsanelerimiz, kahramanlık hikayemiz var. Her biri birer Ertuğrul gibi. Barbaros, Sarıkamış, İstiklal Harbi çekilse, Hazreti Peygamber'in asrı saadeti çekilse çok iyi olur" ifadelerini kullandı.

Galadan notlar

Konuşmaların ardından, Başbakan Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, protokol üyeleri, film yönetmeni Mitsutoshi Tanaka ve oyuncular sahneye davet edildi. Yönetmen ve oyuncular filmle ilgili görüşlerini paylaştı.

Daha sonra 1985'te Tahran'da mahsur kalan Japonların kurtarılmasını sağlayan THY mürettebatı sahneye davet edildi. Başbakan Davutoğlu, mürettebatla tek tek tokalaştı. 

Ayrıca, filmin gösteriminden önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin film hakkında kısa görüşleri izlettirildi. 

Galaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu, filmin oyuncuları ile sinema ve sanat dünyasından isimler katıldı.