EDİRNE - Enez'deki kazı çalışmalarına 1 Temmuz'da başlanacak. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı adına İstanbul Üniversitesinin katkılarıyla Enez'de sürdürülen kazıların başkanlığını yapan Prof. Dr. Sait Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1971'den bu yana sürdürülen kazılarda önemli tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarıldığını söyledi.

Tarihi kazı çalışmalarına 1 Temmuz'da başlanacağını aktaran Başaran, Enez kazılarının Trakya'da yapılan önemli kazılardan biri olduğunu kaydetti.

Başaran, dünya tarihi açısından Trakya kültürünün ortaya çıkarılmasının önemli olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu yılki kazı çalışmaları, Enez Kalesi, su terazisi, nekropol alanı, Kral Kızı Bazilikası, Osmanlı Mezarlığı ve Sancaktepe'de sürdürülecek. Aynı zamanda eski şehir surlarının araştırmasına da başlanacak. Konumunun Ege, Batı Anadolu ve Yunanistan arasındaki geçiş yolu üzerinde yer almasından dolayı bütün bölgelerin kültürlerini Enez'de bulmak mümkün. Enez, antik çağda çok zenginleşmiş bir kent olarak karşımızda duruyor. Kazılarda Enez'in o dönemlerde diğer kentlerle yaptığı ticareti gösteren anfora damgalı çok sayıda kulplar ele geçirildi. Bunlar çeşitli şehir ve firmalara ait anfora kulplarıdır." 

Başaran, bu yılki kazı çalışmalarına Alman arkeologların da katılacağını sözlerine ekledi. 

- Enez'in tarihçesi

Traklar'ın iskan yeri Enez'in tarihi M.Ö 3000'e kadar uzanıyor. Antik çağda "Ainos" olarak bilinen Enez, Homeros'un destanında da geçiyor. Koloni olarak kurulan Ainos'ta M.Ö 6. yüzyıl sonlarında Pers, Helenistik çağda Mısır (Ptolemaioslar) hakimiyetine rastlanıyor.  

M.Ö 2. yüzyıl sonlarında Romalılar tarafından alınan ve genç antik çağda Rodop bölgesinin başkenti olan Enez, ortaçağda prenslik merkezi oldu.

Cenovalı Gattelusi ve Deorea ailelerinin hakimiyetine giren Enez'i, 1456 yılında Fatih Sultan Mehmet'in komutasında Has Yunus Bey Osmanlı topraklarına kattı.