ANKARA - Bursa Valiliği ve Anadolu Ajansının (AA) ortak çalışmasıyla hazırlanan, kentin dört mevsim çekilen fotoğraflarından oluşan "Bursa Ulu Şehir" temalı fotoğraf sergisi, Ankara'da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen törenle açıldı.

"Dört Mevsim Bursa" konulu çalışma kapsamında çekilen 87 fotoğrafın yer aldığı " Bursa Ulu Şehir" temalı serginin açılış törenine Başbakan YardımcısıBülent Arınç ile Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, milletvekilleri, iş dünyasından temsilciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Arınç, kentin bütün güzelliklerini "mükemmel fotoğraflarla" anlatan serginin açılışını yaptıklarını söyledi.

"Bursa denildiği zaman yurtiçinde, yurtdışında, Bursa'yı tanımayan hatta sevmeyen, beğenmeyen bir kimse bulamazsınız" diyen Arınç, kenti herkesin farklı özellikleriyle tanıdığına dikkati çekti.

"Bursa Ulu Şehir" fotoğraf sergisiyle kentin tüm güzelliklerinin yansıtıldığını belirten Arınç, "Bursa'nın tüm güzelliklerinin insan unsuruyla, tabiatıyla, doğasıyla, yeşilliğiyle bu kadar güzel yansıtan fotoğrafları bir arada bulmak, onları izlemek pek mümkün olmuyor" diye konuştu.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nun, Anadolu Ajansı'nın en kıymetli foto muhabirlerinden Ali İhsan Öztürk'ü davet ederek, kentin özelliklerini fotoğraflarıyla tespit etmesini istediğini söyleyen Arınç, fotoğrafçılığı da bir sanat olarak nitelendirdi.

Bursa'dan çok güzel fotoğrafların yer aldığı fotoğraf sergisinin, herkes tarafından gezilmesini isteyen Arınç, kürsüye davet ettiği Foto Muhabiri Öztürk'ün çok mütevazi bir insan ve ödüllü bir sanatçı olduğunu belirtti.

Anadolu Ajansı'ndan sorumlu olduğu dönemlerde fotoğraflarından dolayı Öztürk'e pek çok ödül takdim ettiğini hatırlatan Arınç, "O bir Bursa sevdalısı. Geldi, günlerce çalıştı ve çok güzel anları tespit etti. Kendisine çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Gözlerime inanamadım

Kentin tüm unsurlarıyla tanıtımına yönelik Vali Karaloğlu'nun çalıştığını ve bu güzel çalışmaya fırsat verdiğini ifade eden Arınç, "Bu fotoğraflar, Bursamızın yeni logosu 'Ulu Şehir Bursa' ile bir bütünlük arz ediyor" dedi.

Bursa'nın turizm ve kültür zenginlikleri, tarih ve kültür varlıklarının tanıtılmasının gerektiğini dile getiren Arınç, şunları kaydetti:

"Bursa'ya 4 yıl evvel bir siyasetçi olarak gittiğimde, 'turist ne kadar geliyor, rakamlar nedir' diye baktım, gözlerime inanamadım. 500 bin civarındaydı. Bu kadar güzelliklere sahip bir Bursa ve hemen hemen sadece 120 bini yabancı, geriye kalanı yerli olan bu turist sayısıyla neden bu kadar ihmal edilmiş, niye tanıtımda bir eksikliğimiz var? Geçenlerde Kuveyt'ten gelen bir bakan vekili arkadaşımın da söylediği gibi, 'Mutlaka cennet var ve o cennet köşelerinden birisi de Bursa'dır' sözüne sahip çıkılmıyor. Tanıtımda eksikliğimiz var. Herkesin Bursa'yı bildiğini zannediyoruz. Bugün Bursa, imkanlarıyla herkese 'buyur gel' diye el ediyor. Çok güzel konaklama imkanlarımız var. Hizmet sektörümüz mükemmel. Yollarımız, ulaşımımız da fevkalade güzel, havayollarını saymazsak. Karadan gelen bölünmüş yollarımızla, inşallah yakında hizmete girecek yüksek hızlı trenimizle ve elbette büyükşehir belediyemizin, Bursa'nın Uludağ'ına, ta oteller noktasına kadar gidecek teleferik imkanlarıyla Bursa herkesi rahatlıkla kucaklayabilecek, misafir edebilecek durumdadır."

Bursa'ya davet etti

Suyu, dağı, ovası, insanı ayrı güzel Bursa'ya herkesi davet eden Arınç, "Özellikle şu ara Bursa'nın Uludağ'ın da 2,5 metreye kadar kar var. Geçtiğimiz sene hiç yağmamıştı, toprak görünüyordu, kayaklarıyla gelenler veya kayak isteyenler mahcup olmuşlardı. Bu sene elinizi çabuk tutun, 'Şubat tatilinde de olur' yoksa 'bir hafta sonu mu olur', birkaç gününüzü geçirebilirsiniz. Kışın güzellikleri Bursa'nın her noktasında ayrıca beğeniyle takip edilebiliyor" dedi.

Bu sergiyle taçlandırıyoruz

Törende konuşan Vali Karaloğlu, tam 1 yıl önce Başbakan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Bülent Arınç'ın talimatıyla AA ile yapılan protokolle söz konusu çalışmanın başladığını söyledi.

AA'nın yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda ödül almış foto muhabiri Ali İhsan Öztürk'ün bu süre boyunca Bursa'nın dört mevsimini, tarihi ve kültürel değerlerini fotoğraflara aktardığını belirten Karaloğlu, "2014 Bursamız için önemli bir yıldı. UNESCO Dünya Miras Listesi'ne 7 bölgemizle girmiştik. Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği'nin Türkiye'deki ilk ve tek üyesiydi. Şehrimizin 2014 yılındaki gündeme gelişini, bu sergiyle taçlandırıyoruz" dedi.

Karaloğlu, sergiyle Bursa'nın hem ulusal hem de uluslararası camiada daha iyi tanıtılarak turizm pastasından daha fazla pay almasını hedeflediklerini belirtti.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe de Bursa'nın doğası ve tabiatıyla yeryüzünün cennet köşelerinden biri olduğunu vurguladı.

Altepe, Bursa'nın tarihi ve doğal anlamda büyük bir hazineyi barındırdığına, Osmanlı Devleti'nin ilk 6 padişahına ev sahipliği yaptığına dikkati çekerek, bu yıl İznik Gölü içinde bir bazilika bulunduğunu, buranın da şehre ayrı bir değer kattığını söyledi.

Bursa'nın çok sayıda destinasyonuyla öne çıktığını anlatan Altepe, kış turizminin gözde merkezlerinden Uludağ'da bile 100'ün üzerinde manastır olduğunu söyledi. 

Altepe, "Ulu Şehir Bursa"nın, yeni yapılan tesislerle birlikte çok çabuk kabuk değiştirdiğini bildirerek, bu güzellikleri keşfeden Ortadoğulu turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını söyledi.

Sergide, şehrin güzelliklerinden ve kültür mirasından örneklerin görülebileceğini dile getiren Altepe, çalışmaya katkı sunanlara teşekkür etti. Altepe, serginin Bursa'nın tanıtımına önemli katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Sergilerin devamı gelecek

Sergiye imza atan AA foto muhabiri Ali İhsan Öztürk ise AA Yurt Haberler Müdürlüğü ve Fotoğraf Editörlüğünün çalışmaya çok yardımcı olduklarını, onların da katkılarıyla böyle bir sergi ortaya çıktığını söyledi.

Daha önce de benzer projeleri gerçekleştirdiklerini bildiren Öztürk, çalışmalara diğer iller için de devam edeceklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Vali Karaloğlu, şehrin yeni logosu "Bursa Ulu Şehir"in ipek bir metin üzerine işlenmiş halini açılışa katılan Başbakan Yardımcısı Arınç'a takdim etti.

Başbakan Yardımcısı Arınç, daha sonra beraberinde bazı milletvekilleri, Vali Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AA Türkiye Haberleri Yayın Yönetmeni Ertuğrul Cingil, AA Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel ve diğer ilgililerle serginin açılışını gerçekleştirdi.

Sergideki fotoğrafları tek tek inceleyen Arınç, yetkililerden bilgi aldı.

Birbirinden başarılı doğa fotoğraflarıyla öne çıkan, ajansın ödüllü foto muhabirlerinden Öztürk, proje kapsamında geçen yıldan itibaren Bursa'nın dört mevsimde doğal, kültürel ve tarihi mekanlarını fotoğrafladı. Proje, helikopterle Bursa'nın fotoğraflarının çekimiyle tamamlandı.