KONYA - Konya'da bu yıl 5'incisi düzenlenecek Bin Nefes Bir Ses Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali kapsamında, 10 ülkeden 350'ye yakın oyuncu, 14-24 Nisan tarihlerinde tiyatroseverlerle buluşacak.

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya Devlet Tiyatrosu'nda (KDT) düzenlenen basın toplantısında, her kentin ön plana çıktığı bir takım değerleri olduğunu söyledi.

Bu yıl 5'incisi düzenlenecek Bin Nefes Bir Ses Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali'nde, katılımcılara Mevlana'nın hoşgörü ilkesinin yansıtılacağını ifade eden Doğan, ''Festival, güzel Türkçemizi çeşitli lehçeleriyle tiyatroseverlerle buluşturuyor'' dedi.

Konya'da kültürel etkinliklerin sayısının oldukça fazla olduğuna değinen Doğan, düzenlenen her sanat etkinliğinin Konya'nın değerlerini dünyaya tanıtmak için bir fırsat niteliğinde olduğunu vurguladı.

Festivalin, Mevlana'nın ''72 millet kendi sırrını bizden dinler. Biz tek perde ile yüzlerce ses çıkartan bir ney gibiyiz'' sözüyle örtüştüğünü vurgulayan Doğan, ''Sadece Türkçe tiyatro yapan topluluklar, Sadece Türkçe konuşan insanlar değil, Konya'dan dünyadaki bütün insanlara bir mesaj vermeye çalışıyoruz. Bu mesajın kuvvetli ayaklarından biri de bu festivaldir. Festivalin son 5 yıldır düzenlenmesinde büyük emek gösteren sayın Konya Devlet Tiyatrosu Müdiresi Tomris Çetinel'i tebrik ediyorum'' diye konuştu.

-''Türkiye ile birlikte 10 ülkeden tiyatro oyuncuları festivalde buluşacak''-

Bugüne kadar festivale 14 farklı ülkenin katıldığını belirten KDT Müdürü Tomris Çetinel, 5 yıl içinde 63 oyunun festival kapsamında izleyicilerle buluştuğunu anlattı.

Bugüne kadar yabancı oyuncular ve eleştirmenlerin de aralarında bulunduğu bini aşkın ziyaretçinin festivaller kapsamında Konya'ya geldiğini vurgulayan Çetinel, bu festivaller süresince 27 bine yakın sanatseverin KDT sahnesindeki oyunları izlediğini aktardı.

Bu yıl düzenlenecek festivalin ilk oyununu Makedonyalı ekibin sergileyeceğini bildiren Çetinel, şunları kaydetti:

''350'ye yakın tiyatro oyuncusu Konya'da yapılacak yürüyüşte kendi ülkesinin şarkılarını söyleyecek, değişik kostümleri giyerek yürüyüş yapacak. Bu yıl Makedonya 'Şehrazat ve Şehriyar'ın Hikayesi' oyunuyla geliyor. Bulgaristan, bize çok da yabancı olmayan 'Son Mutluluk Kumpanyası' oyunuyla, Kazakistan ise iki ayrı oyunla festivale katılıyor. Doğu Kazakistan 'Adını İnsan Koyduk' adlı bir oyunla geliyor. Tataristan 'Tepegöz' oyunuyla, Başkurdistan 'Sevgi ve Nefret' adlı oyunla, Kosova ise bir çocuk oyunu olan 'Renkler Ülkesi Barış İstiyor' ile festivale katılacak. KKTC 'Carlos' oyunuyla, Azerbaycan ise 'Aldatılmış Er' oyunuyla, Kırgızistan da 'Can Azığı' adlı tiyatro oyunuyla katılacak. Türkiye'den ise Ankara Devlet Tiyatrosu 'Fosforlu Cevriye' ve 'Bir Delinin Hatıra Defteri', Konya Devlet Tiyatrosu ise 'Güzel ve Çirkin' ile 'Dört Köşe Palyaço' adlı oyunlarla festivalde yer alacak. Oyunlarımız KDT sahnesinde ve Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Konservatuvarı'nda düzenlenecek. Türkiye ile birlikte 10 ülkeden tiyatro oyuncuları festivalde buluşacak.''