KONYA

Osmanlı döneminde Almanya'ya kaçırılan ve Berlin Müzesi'nde sergilenen 13. yüzyıl eseri rahlenin aslına uygun kopyası, ahşap oymacılığı olarak adlandırılan kündekari ustası Mevlüt Çiller ile oğlu ve torunu tarafından, eserin fotoğrafları incelenerek yapıldı.

Mescid-i Aksa'nın yanan minberinin aslına uygun olarak yeniden yapılmasında da görev alan Mevlüt Çiller, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rahlenin Beyhekim Camisi mihrabı ile yıllar önce Konya'dan yurt dışına götürüldüğünü söyledi.

Araştırmaları sırasında rahlenin Berlin Müzesi'nde sergilendiğini öğrendiklerini belirten Çiller, fotoğraflarını gördükleri bu eserin kopyasını yapmaya karar verdiklerini ifade etti.

Mevlüt ustaya çalışmalarında yardımcı olan oğlu Hasan Hüseyin Çiller de 1274 yılında "Süleyman oğlu Abdülvahid" tarafından, Mevlana Türbesi'ni ziyarete gelenler için yapılan rahlenin, Osmanlı döneminde Konya'daki demiryolu çalışmaları sırasında Almanya'ya götürüldüğünü anlattı.

Çiller, rahlenin üst kare dış bandının "Besmele" ile başlayıp arka tarafının Ayet-el Kürsi ile devam ettiğini, "rahle kilidi" denilen orta kısımda ise sanatkarın kitabesinin net bir şekilde okunduğunu ifade etti.