ANKARA - Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB) Müdürü ve Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, yeni sezonda yeni sanat projeleri ürettiklerini belirterek, "Türkiye'nin son 10 yılda dünyada ses getiren büyük yatırımları var ama nasıl ki Türkiye, dünyanın en büyük havaalanını yapmak gibi bir onuru taşıma peşindeyse aynı şekilde dünyanın en büyük opera binasını yapmayı düşündüğü an Avrupa'da sansasyon yaratacaktır" dedi.

AA muhabirine yeni sanat sezonuna ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, yıl boyunca sanatseverleri yerli ve yabancı çok sayıda eserle buluşturacaklarını söyledi. 

Repertuvar çalışmalarına geçen yıl başlandığını, bu nedenle seçilen eserlerde çok fazla değişikliğe gitmediklerini anlatan Erdoğan, "2014-2015 sanat sezonunda başkentte izleyicimiz Carmen, Tosca, Attila, Rigoletto, Saraydan Kız Kaçırma, Don Giovanni operalarını; Arşın Mal Alan ile Yarasa operetlerini; Kont Dracula, Harem, Akdeniz Esintisi ve Coppelia balelerini; Bir Tenor Aranıyor ve Kanlı Nigar müzikallerini; Seslerle Anadolu müzikli oyununu; Sanatın İfadesi, Bir Yaz Gecesi Rüyası, Arda Boyları modern dans gösterilerini ve Masal Şatosu adlı müzikli oyunu görebilecek. Minik seyirciler için de Çocuk Dünyası ve Nasreddin Hoca sahnelenmeye devam edecek" diye konuştu.

Kapalı gişe eserler sürecek

Erdoğan, geçen yılın ikinci yarısında seyirciyle buluşan ve büyük beğeni kazanan "Attila" ve "Kont Dracula" gibi eserleri prömiyerlerinden sonra kısa bir süre sahneleyebildiklerini, bu nedenle görmek isteyen çok fazla seyircinin izleyemediğini vurguladı. 

Özellikle Kont Dracula'ya ilginin yoğun olduğunu belirten Mustafa Erdoğan, daha fazla sanatseverin izleyebilmesi için bilet alımlarına 6 kişilik sınır getirdiklerini kaydetti.

Salonun koltuk sayısının yetersiz olması dolayısıyla seyircilerin bilet bulamamaktan yakındıklarını bildiren Erdoğan, eserle ilgili "Müzikleri, dekoru, kostümleri, koreografisi bütün çalışmalarıyla dört dörtlük bir bütünlük ortaya çıktı ve bizim de yüz akı eserlerimizden biri. Sahnelerde senelerce oynansa ilgi görecektir" ifadesini kullandı.

"Kanlı Nigar" geliyor

Bunların yanı sıra Cem İdiz'in bestelerini yaptığı "Kanlı Nigar" operetinin de seyircinin karşısına çıkacağını dile getiren Erdoğan, "Çok eğlenceli ve keyifli olacak. Seyircinin de çok ilgisini çekecek diye tahmin ediyorum çünkü uzun yıllardır bu eser Ankara'da yoktu. İlk kez operet haline getiriliyor. Biz de merak ediyoruz nasıl olacak" dedi. 

Erdoğan, Shakespeare'in dünyaca ünlü eseri "Hamlet"in de bu kez bale olarak sanatseverlerin beğenisine sunulacağını dile getirdi.

45 yaş üstü sanatçılar "Dostlar Beni Hatırlasın" diyecek

Mustafa Erdoğan, ADOB bünyesinde 45 yaş üstü sanatçılardan oluşan Birim Dans Tiyatrosunun da (BDT) Aşık Veysel'in "Dostlar Beni Hatırlasın" türküsünden yola çıkarak bir eser hazırladıklarını söyledi. 

BDT'nin büyük bir boşluğu doldurduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Profesyonel ve klasik anlamda bale, meslek olarak geç yaşlara kadar yapılamıyor. Bale, dünyanın en zor ve vücudu yıpratan mesleği. Emin olun balerin ve baletlerimizin yüzde 80'i sakat. Dizlerinde, kaslarında, ayak kemiklerinde, kolda, omurda özellikle kalça kemiklerinde ciddi hasarlar ortaya çıkıyor. Bu arkadaşlarımız da doğal olarak 38 yaşına gelince klasik balenin gerektirdiği hareketleri yapamayacağı için atıl durumda oluyor. Onların da emeklilik yaşına gelene kadar devam etmelerini sağlayacak bir sistem oluşturulması gerekiyordu. İhsan Bengier'in girişimleriyle bu oluşum hazırlandı ve böylece balenin getirdiği kazanımları sahneye dans olarak uygulayacak arkadaşlarımızın yer aldığı ciddi bir oluşum ortaya çıktı. Gerçekten güzel eserler de ortaya çıkardılar, Çakırcalı Efe, Töre gibi..."

Dansçılar emekli olana kadar sahneye çıkabilir

Bu sayede sanatçıların emeklilikleri gelene kadar sahnede kalabildiğine dikkati çeken Erdoğan, "Bu sistem eğer bütün opera ve balelerde uygulanabilirse o zaman '65 yaşına kadar balerin ve baletler çalışmadan para alıyorlar' söylemlerini ortadan kaldırabiliriz. O yüzden bu mantığın diğer opera ve bale müdürlüklerimizde de yerleşmesi gerektiğini düşünüyorum. Böylece, 25 yıl daha dans ve tiyatroyu yürütebilecek, sahne tecrübesi olan ciddi bir kadro olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Senfonik konserler başlayacak

Erdoğan, DOB orkestrasıyla senfonik konserler de gerçekleştireceklerini belirterek, "Bu sezonu bir deneme süreci olarak görüp tepkiye ve sonuca bakıp gelecek sene rutine dönüştürmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

Türkiye, dünyanın en büyük opera salonuna sahip olabilir

Seyirci sayısını arttırmayı amaçladıklarını vurgulayan Mustafa Erdoğan, bunun için üniversitelerin salonlarında gösteriler düzenlemenin yanı sıra ayrıca Ankara'nın çevre illerinde de düzenli olarak temsil vereceklerini anlattı. 

"Daha önce sahnelediğimiz ancak repertuvardan çıkardığımız eserleri çevre illerde göstermeyi, böylece sene sonunda yüzde 25'e yakın seyirci artışı sağlamayı istiyoruz" diyen Sanat Yönetmeni Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'nin son 10 yılda dünyada ses getiren büyük yatırımları var ama nasıl ki Türkiye, dünyanın en büyük havaalanını yapmak gibi bir onuru taşıma peşindeyse aynı şekilde dünyanın en büyük opera binasını yapmayı düşündüğü an Avrupa'da sansasyon yaratacaktır. Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızdan bunu bekliyoruz."