ANKARA -  Devlet Opera ve Balesi tarafından düzenlenecek olan "Uluslararası İstanbulBale Yarışması" için balenin yıldız ve yıldız adayları bu yıl dördüncü kez bale pabucunu giyecek. Uluslararası dans arenasında Türkiye'ye prestij kazandıran Türkiye'nin ilk ve tek bale yarışmasının DVD seçmeleri için başvurular başladı.

İlk etap elemeleri için 2014 20 Mayıs'a kadar DVD'lerin gönderilebileceği yarışma, gelecek yıl 6-11 Temmuz'da İstanbul'da gerçekleştirilecek. Yarışmada toplamda 55 bin avro ödül dağıtılacak.

Yarışmanın sanat yönetmeni Nilay Yeşiltepe Güngör, yarışmanın yurt dışındaki tanıtımınına ağırlık verdiklerini belirterek, "Zaten bu nedenle çok bilinir hale geldi. Artık "İstanbul Ballet Competition" dediğimiz zaman dünyadaki ilk üç yarışma arasına giriyoruz" diye konuştu.

İlk yarışmanın ardından Uluslararası Bale Yarışmaları Federasyonuna da kabul edildiklerini de anımsatan Güngör, şunları dile getirdi:

"Bu yarışmanın Türkiye için önemi şu ki uluslararası arenada Türk balesi olarak var olduğumuzu  bütün dünyaya gösterdik. Bizim 62 yıllık bir bale geçmişimiz var fakat dünyadaki meslektaşlarımızla ilk defa böyle büyük bir organizasyonla işbirliği yapıyoruz. Yarışma tanınırlığımızı arttırdı ve bunu sonucunda yurt dışından çok fazla katılım oluyor. Türkiye'ye ilgi yoğun. İyi bir tanıtımla başladık, yarışmaları televizyonda da canlı yayınladık, bu senede bir kanalda yarı final, final, gala gecesi ödül törenini canlı yayınlanmayı arzu ediyoruz."

İki yılda bir düzenlenen "Uluslararası İstanbul Bale Yarışması"nın 4'üncüsünde ödül olarak toplam 55 bin avro verilecek.

Yarışmanın Grand Prix ödülü 10 bin avro olurken, 20-26 yaş arası kızlar ve erkeklerde ilk üçe girenler 5 bin 500, 4 bin 500 ve 3 bin 500 avro alacak.

15-19 yaş arası kızlar ve erkekler kategorisinde ise dereceye girenlere 3 bin 500, 2 bin 500 ve bin 500 avro verilecek.

Eşli veya solo performans sergileyebilecek yarışmacılar için belirlenen repertuvar ve yarışmayla ilgili ayrıntılı bilgi ise "www.istanbulballetcompetition.gov.tr"  adresinden ulaşılabilecek.