MELBOURNE - Türkiye’den Avustralya’ya göç eden Türkler tarafından yaptırılan ve Türk-İslam mimarisinin özelliklerini taşıyan camilerde, farklı etnik kökene sahip binlerce Müslüman ibadet ediyor.

Kıbrıslı Türklerin İngiltere üzerinden Avustralya’ya 1948’de gelmesinin ardından, yaklaşık 20 yıl sonra 1968’de işçi olarak bu ülkeye gelen Türkler yaşadıkları bölgelere camiler inşa etti. Yaklaşık 500 bin Müslümanın ve 200 bin Türkün yaşadığı Avustralya’da Türklere ait 23 cami ve çok sayıda mescit bulunuyor.

Avustralya’nın en önemli ibadet merkezleri konumundaki bu camiler, farklı etnik kökenlere sahip Avustralyalı Müslümanlar tarafından da kullanılıyor.

Dini ibadetlerin yanı sıra Müslümanlara hac organizasyonları, dini eğitim, cenaze ve yaşlı bakım hizmetleri gibi birçok alanda, yine bu camilerde hizmet veriliyor.

Camilerin mimari kaynağı Türkiye

Türklere ait camilerde dikkati çeken minareler, kubbeler ve pencerelerde Türk-İslam mimarisinin özellikleri ile ön planda. Camilerde kullanılan kapılardan minberlere, halılardan ahşap dekorlara, avizelerden vitraylara kadar her şey Türkiye’den getirilmiş. Camilerin tavan ve duvarlarını süsleyen hat yazıları da Türkiye’den gelen hat ustalarına ait.