ISPARTA

Isparta'nın Yalvaç ilçesindeki Pisidia Antiocheia Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazılarda, kentteki gündelik yaşama ışık tutacak bin 800 yıllık kabartma gün ışığına çıkarıldı.

Pisidia Antiocheia Antik Kenti Kazı Başkanı Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 67 hektar alana kurulu antik kentteki bu yılki kazıların haziran ayında başladığını, ekim ayı başına kadar süreceğini bildirdi.

Tarihi milattan önce 300 yılına kadar uzanan kentteki kazılarda Anadolu tarihine ışık tutacak önemli bulgulara ulaştıklarını ifade eden Özhanlı, önceki yıllarda Ayadiricus Tepesi'ndeki tapınak ve Tiberius olarak bilinen ve 30 metre genişliği, 150 metre uzunluğu bulunan kent meydanının açığa çıkarıldığını kaydetti.

Bu yıl kazılarda kentin batı yakasındaki çalışmalara ağırlık verdiklerini ifade eden Özhanlı, kazılarda buğday, nohut, mercimek gibi ürünlere rastladıklarını, bunun da bölgede tarımın geliştiğini gösterdiğini vurguladı.

Kazılarda üzerine sepetten üzüm toplayan küçük meleklerin işlendiği bin 800 yıllık bir kabartma bulduklarını anlatan Özhanlı, bunun kentteki yaşama dair kendilerine önemli ipuçları verdiğini söyledi.

Özhanlı, çalışmalarını yaklaşık 50 kişilik bir ekiple sürdüklerini sözlerine ekledi.