DENİZLİ  - Sinema sanatçısı ve belgesel film yönetmeni Tarık Akan, belgeselciliğin Türkiye'de değerinin anlaşılmadığını ifade ederek, "Şuna inanıyorum ki bu çektiğimiz belgeseller gelecek yıllarda çok daha fazla yerini bulacaktır ve görevini yapacaktır" dedi.

Akan, belgesel çekimi için geldiği Denizli'de Hierapolis ve Laodikya antik kentlerinde çalışma yaptı. Akan burada gazetecilere yaptığı açıklamada, çekimlerini yaptıkları "Anadolu'da Romalılar'ın ayak izleri" belgeselinin 2014'ün ortalarında biteceğini bildirdi.

Yedek subay olarak askerlik görevini yaptığı Denizli'ye 34 yıl sonra ilk defa geldiğini, antik kentlerde önemli değişiklikler gördüğünü belirten Akan, "34 yıl önce Pamukkale Hierapolis'te bir iki tane dikey eser vardı. Ama şimdi harika. Laodikya da oldukça muhteşem. Askerliğim döneminde adı vardı ama kendisi yoktu. Şimdi baktığım zaman 12 ay aralıksız çalışılarak eserler gün yüzüne çıkarılıyor, ayağa kalkıyor" diye konuştu.

Yaklaşık 15 yıldır belgesel çekimi yaptığını, belgeselciliğin Türkiye'de değerinin çok anlaşılmadığını, burada aslolanın Anadolu'nun zenginliklerini insanlara aktarmanın olduğunu kaydeden Akan, "Şuna inanıyorum ki bu çektiğimiz belgeseller gelecek yıllarda çok daha fazla yerini bulacaktır ve görevini yapacaktır" dedi.

Çektiği belgesellerde bir görev yüklenmesi yaptığını, sponsor ya da devlet yardımı almadığını, harcamaları kendilerinin karşıladını kaydeden Akan, belgeselin görüntü yönetmenliğini Fransız kameraman Colin Mounier'in, senaryo yazarlığını ise karısı Rana Güngörmüş Mounier'in yaptığını, çekimlerin tamamlanmasının ardından 52 dakikalık belgeselin ortaya çıkacağını bildirdi.