MALATYA

19. TÜRKSOY Ressamlar Buluşması için 19 ülkeden Malatya'ya gelen 22 ressamın yaptığı eserler sergilendi.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından İnönü Üniversitesi ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı iş birliğiyle, Malatya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen etkinlik sona erdi.

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş, serginin açılışı dolayısıyla düzenlenen törende, bu yıl 19'uncusunu gerçekleştirdikleri Ressamlar Buluşması'nda ortaya çıkan çalışmaları sergide bir araya getirdiklerini söyledi.

Türk dünyası ressamlarının 10 gün boyunca Malatya'nın kültürü, doğal güzellikleri ve halkın sıcak konukseverliğiyle tanıştıklarını belirten Purtaş, "Onların ifadesiyle son derece verimli bir sanatsal buluşma gerçekleşti. Bu bulaşmanın neticesinde 100'e yakın tablo ortaya çıktı. Bu tabloların her biri başlı başına bir değer ama ondan daha kıymetlisi hep birlikte bir kardeşlik tablosu oluşturduk. Burada bulunan ressamlarla açılışa renk katan müzisyenlerle sanata değer veren Malatyalılarla Türk dünyasının kardeşlik tablosunu yansıttık." dedi.

"Türkiye'nin onlar için ayrı önemi var"

Purtaş, buluşmayı Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığının 25. yılına ithaf ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu yıl Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan bağımsızlıklarının 25. yılını kutlamaktadır. Bu kapsamda Türkiye de bu ülkelerin bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olması açısından, bu ülkeler için ayrı bir önem taşımaktadır. Bu ülkelerde, 'Türkiye' denildiğinde onların bağımsızlığını ilk tanıyan ve onların egemenliğine, bağımsızlığına her açıdan destek veren kardeş bir ülke olması açısından özel bir önem taşıyor. Bu sene bu bağımsızlık etkinlikleri de Türkiye'de görkemli bir şekilde gerçekleştirildi."

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da ressamları Malatya'da ağırlamaktan büyük onur duyduklarını ifade etti. Çakır, şöyle konuştu:

"Bu günün Kazakistan'ın, Kırgızistan'ın, Türkmenistan'ın, Özbekistan'ın ve Azerbaycan'ın bağımsızlık yılına denk gelmesi ve onların anısına düzenlenmesi ayrı bir güzellik. Tabii ki bu ülkelerimizin binlerce yıl bağımsız ve güçlü bir şekilde yaşaması en büyük dileğimiz. Tabii onlar güçlü oldukça dünya ve bölge barışına da katkı sağlayacaklar ve bizim kardeşliğimiz, dostluğumuz da inşallah ebediyen pekişerek devam etmiş olacak. Bu güzel etkinliklerle de kültürel iletişimimizin, birbirimizi daha yakından tanımamıza vesile olması anlamında da bu etkinlikler çok önemli."