Merhabalar,

Çay saatlerinin ve sabah kahvaltılarının vazgeçilmez ikramları olarak ilk akla gelen yiyecekler simitler ve poğaçalardır.

Poğaçalar bir çok çeşidi ile ,hele ki iyi bir elden çıkma sıcak sıcak önümüze geldiğin de tadına doyum olmaz.Kıymalısından peynirlisine,kaşarlısından patateslisine damak zevkimize göre ya evimizin fırınında hazırlar yada güvendiğimiz bir fırından alarak tüketiriz.

Gelin bugün kıymalı bir poğaça hazırlıyalım ve mutfağımıza yayılan mis gibi kokusu ile sevdiklerimizle bu lezzeti çayın yanında yada sabah kahvaltısında paylaşalım.

Herkese kolay gelsin.

  • MALZEMELER:
  • 2 ad yumurta ( 1 nin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 150 gr eritilmiş tereyağ
  • 1 paket (200ml) krema
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 paket salata sos tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı + 1 su bardağı un
  • İÇ HARCI:
  • 300 gr dana kıyma
  • 2 ad kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • ÜZERİNE:
  • Yumurta sarısı
  • Susam
  • YAPILIŞI:
  • Hamuru için,bir kaseye yumurta,yoğurt,krema ve eritilmiş tereyağını alın karıştırın.
  • 5 su bardağı un,kabartma tozlarını,salata sosu ve tuzu ekleyerek yoğurun.
  • Tezgaha 1 su bardağı unu azar azar ekleyerek hamuru yumuşak ama ele yapışmayan kıvamda tekrar yoğurun.
  • 1/2 saat dinlendirin.
  • Bu arada iç harcını hazırlıyalım.
  • Soğanları küçük doğrayın ve bir tavada zeytinyağ ilavesi ile kavurmaya başlayın.
  • Kıymasını ekleyerek kavurmaya devam edin.
  • Tuz ve karabiber ekleyerek ateşten indirin ve soğutun.
  • Dinlenen hamurdan dondurma kaşığı büyüklüğünde yuvarlaklar alın.
  • Her birini elinizle çay tabağından biraz büyükçe yuvarlak açın.
  • Yuvarlak hamurun alt kısmını ortaya kadar parmak şeklinde 4 yada 5 parça olarak kesin.
  • Tam orta kısma iç harcını yerleştirin ve rulo kıvırın.
  • Kestiğiniz şerit kısımlar üste gelecek şekilde rulo yapın.
  • Ay şekli vererek tepsiye dizin.
  • Ayırdığınız yumurta sarısını çırparak poğaçaların üzerine sürün ve susam serpin.
  • 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 20-25 dakika pişirin.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...