Herkese mutlu ve sağlıklı haftalar,

Değerli okuyucularımız, bu hafta sizlerle kredi kartımızın çalınması veya kaybolması durumlarında neler yapabileceğimizi, bu gibi can sıkıcı durumlarda hukuki haklarımızın neler olduğunu ve bankaya yapılacak bildirimin önemi hakkında konuşacağız.

5464 Sayılı Banka Kartları Ve Kredi Kartları Kanunu’na göre; Kart hamilinin, kartının veya kart bilgilerinin çalınması-kaybolması hallerinde, bankaya yapacağı bildirim önem arz etmektedir.

Zira bankaya süresinde bildirimin yapılmaması ve kartı hukuka aykırı kullanan 3.kişinin de tespit edilememesi halinde oluşacak zarar, kart sahibine ait olacaktır.

Kanuna göre banka ve kredi kartı sahipleri, kartının yada kart bilgilerinin çalınması veya kaybolması halinde bankaya yapacağı bildirimden önceki 24 saat içerisinde gerçekleşen ve bir başkasının hukuka aykırı kullanımından dolayı oluşan zararın 150 TL’sinden sorumludur. Ancak bunun iki koşulu bulunmaktadır. İlki, kredi kartının çalındığı yada kaybolduğu andan itibaren 24 saat içerisinde bankaya bildirimde bulunmanız. İkincisi ise, kredi kartının çalınması yada kaybolmasında herhangi bir kastınızın veya ağır ihmalinizin olmaması. Örneğin, kredi kartı şifrenizi herkesin görebileceği şekilde bir yere yazmak veyahut kasten şifrenizi başkalarıyla paylaşmak.. İşte bu gibi hallerde kredi kartı sahibinin ağır ihmali yada kastı oluşacağı için 24 saat içerisinde bankaya bildirim yapılsa dahi sorumluluk, bankaya değil tamamen kart sahibine ait olacaktır. Toplu taşıma gibi kalabalık yerlerde kartınızın çalınması veya kaybolması halinde ise, sürekli çantanın içinin kontrol edilmesinin mümkün olmaması ve bunun hayatın olağan akışına da aykırı olması sebebiyle, bu durumda ağır ihmal oluşmayacaktır. Ayrıca kanuna göre, kart sahibinin sigorta prim bedellerini ödemesi koşulu ile 150 TL olarak düzenlenen sınırlı sorumluluğunu, kartı çıkaran kuruluşun sigortalamakla yükümlü olduğu da belirtilmektedir.

Özetle, kredi kartının veya kart bilgilerinin kaybolması yada çalınmasında;

1- Kart hamilinin ağır ihmali veya kastı yok ise,

2- Bankaya süresinde ve uygun olarak bildirim yapılmış ise,

Bu halde, bankaya bildirmeden önceki 24 saat içerisinde oluşan zarar ne kadar olursa olsun sadece 150 TL’sinden sorumluluk doğacaktır. 150 TL’yi aşan kısım için ise sorumluluk kredi kartı kuruluşuna aittir. Dolayısıyla bildirimden önceki 24 saat içerisinde doğan zararlar, koşulların sağlanması halinde kart sahipleri için güven verici ve sorumluluklarını sınırlayıcı bir şekilde düzenlenmiştir.