Merhabalar sevgili dostlar,

 Arap MUtfağı ve ülkemiz de Güney Doğu Anadolu Mutfaklarında sıkça rasladığımız nohut ve tahin kullanımı mezeler olarak baktığımız da ilk sıralarda humus gözümüze çarpar.Hele ki nohut haşlanmış ve ayıklanmış hazırsa da yapımı da bir o kadar kolaydır aslında..Humus'u bir çok ilave malzemeler ile uyarlamak mümkün,kimi zaman pastırma dilimleri kimi zaman tereyağ da kavrulmuş cevizler humusun üzerine lezzet katar.

Sıcaklar yüzünü göstermeye başladığı şu günler de artık yaz sebzeleri de mutfaklarımız da yerini almaya başladığına göre kemer patlıcanı közleyerek humus ile birleştirelim .

Bu lezzeti de seveceğinizi umuyorum.

Haydi o zaman başlayalım.

MALZEMELER:

  • 2 ad kemer patlıcan
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 1 ad limonun suyu
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz
  • HAZIRLANMASI:
  • Patlıcanlarınızı yavaş yavaş ve çevirerek ateş üstünde közleyin ve soyun.
  • Zeytinyağ,ezilmiş sarımsak,limon suyu ve tuzu karıştırın.
  • Közlediğiniz patlıcanları küçük dilimleyerek bu karışımın içinde en az yarım saat bekletin.
  • HUMUS:
  • 3 su bardağı haşlanmış nohut
  • 6 dolu yemek kaşığı tahin
  • 5 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı limon suyu
  • 1,5 çay kaşığı kimyon
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • ÜZERİNE:
  • Toz kırmızı biber ve sızma zeytinyağ karışımı
  • Kimyon
  • HUMUSUN HAZIRLANMASI:
  • Haşlanmış nohutların kabuklarını soyun 
  • Nohut,tahin,limon suyu ve sarımsakları rondoya alarak pürüzsüz kıvam alana kadar çırpın.
  • Nohutlarınız sıcak iken karıştırırsanız pürüzsüz bir kıvam da olacaktır.Eğer soğudularsa az miktarda su ile karıştırabilirsiniz.
  • Tuzunu ve kimyonunu ekleyerek servis tabağına yerleştirin.
  • Orta kısmına sos içinde beklettiğiniz köz patlıcanları yerleştirin.
  • Üzerine sızma zeytinyağ da karıştırdığınız toz kırmızı biberi gezdirin.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle..