KLİMA SİZİ ÇARPABİLİR!

Abone Ol
Klima ateşi gerçek bir enfeksiyon hastalığı olmayıp vücudumuzun çeşitli bakterilere karşı gösterdiği bir tür aşırı duyarlılıktan kaynaklanan bir durumdur. Hastalık, mikroplarla kirlenmiş air-condition veya nemlendirme sistemlerine maruz kalındıktan birkaç saat sonra ateşli bir hastalık gibi başlamakta ve. belirtilerin ortaya çıkması nadiren 12 saati de bulabilmektedir. Hastalarda ateş, titreme, kas ve eklem ağrıları, yorgunluk, hâlsizlik, bitkinlik gibi daha çok gribi hatırlatan şikâyetler söz konusudur.
Bazı hastalarda nadiren şiddeti çok fazla olmayan öksürük, nefes darlığı ve çarpıntı gibi yakınmalar da olabilir.
Klima ateşi, bu belirtileri ile soğuk algınlığı, grip, bronşit ve zatürree gibi solunum yolları enfeksiyonları ile karıştırılabilir. Zatürree (pnomoni) ile aralarındaki en önemli fark, klima ateşi olan hastaların akciğer röntgenlerinin normal  görüntüye sahip olmasıdır. Klima ateşi, hastanın klima bulunan ortamdan uzaklaştırılması ile düzelir. Antibiyotik veya başka bir ilaç tedavisi gerekli değildir. Diğer bir hastalık ise, ventilasyon pnömonitisi olarak isimlendirilen alerjik zatürreye, air-condition sistemlerinin nemlendirme bölümünde üreyen ve küf mantarları ve bazı bakteriler neden olmaktadır.
Alerjik zatürrenin, akut ya da kronik olmak üzere iki türü bulunmaktadır. Akut alerjik zatürre, içinde küf mantarları bulunan havanın solunmasından 4-6 saat sonra ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve halsizlik ile gripal bir enfeksiyon gibi başlar. İlerleyen dönemde, öksürük, balgam, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi gibi akciğerlere ait belirtiler ortaya çıkar. Ateş yüksekliği ile beraber, kalp hızı ve solunum sayısında artış ortaya çıkabilir.
Kronik alerjik zatürre, sinsi olarak yavaş yavaş gelişir. Tipik belirtileri, ilerleyici özellik gösteren nefes darlığı, yorgunluk ve kilo kaybıdır. Bazı hastalarda öksürük olabilir, ama ateş, baş ve kas ağrıları gibi belirtiler söz konusu değildir.  Akut dönemde, akciğer röntgeninde tipik bulgular vardır. Kronik formda ise akciğerlerde bağ dokusunda bazı komplikasyonlar görülebilmektedir.
Yaşanabilecek tüm bu sıkıntılara karşı alınması gereken tedbirleri ise şöyle özetlemek mümkündür: Klima ateşi ve alerjik zatürrenin önlenmesi, bu tür nemlendiricilerin su haznelerinin rutin bakımı ile sağlanabilir. Klima ve nemlendiricilerin bakımlarına özen gösterilmeli ve talimatlara uygun kullanılması sağlanmalıdır. Bu cihazlarda mümkünse musluk suyu yerine distile veya demineralize su tercih edilmelidir.
Yaz aylarında bizlere biraz nefes aldırabilecek cihazların bilinçli kullanılması bizleri bazı hastalıklardan azat edeceği düşüncesiyle,
Sağlıklı, mutlu nice güzel günler diliyor saygılar sunuyorum.