15 Kasım’da, KKTC 30’uncu yaşını idrak etti. KKTC’nin bu mutlu günü Kıbrıs’ta görkemli törenlerle kutlandı. İstanbul’da biz de Kıbrıs Gazileri olarak 15 Kasım günü KKTC İstanbul Başkonsolosluğu’nun Taksim Anıtı’nda düzenlediği çelenk koyma törenine katıldık. Törene Kıbrıslı dostlarımız yanında Emekli Subaylar, Emekli Astsubaylar, Muharip Gaziler ile Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneklerinin İstanbul teşkilatları ile vatandaşlarımız da katıldı.
1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan 9 yıl sonra ilan edilen KKTC ile Rumlar arasında yapılagelen ve şimdiye kadar hiç bir sonuç alınamayan, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini sağlamayı amaçlayan müzakerelere, BM Genel Sekreteri’nin çağrısı üzerine şimdilerde yeniden başlanacak.
Başlanacak ama, daha müzakerelerin başlama çağrısı yapılır yapılmaz Rumlar hemen, konuyu Türkiye-AB ilişkileri ile de irtibatlandırıp, müzakerelerin başlaması için Maraş’ın kendilerine iade edilmesini ön şart olarak ileri sürdüler. Akabinde de ne oldu ise AB, Türkiye ile müzakere için yeni başlıkların açılmasını kabul etti. Daha önceleri AB’den ümidini kestiğini çeşitli vesilelerle ve yetkili ağızlardan açıklayan Türkiye ile AB ilişkileri için ortam gerçek bir bahar havasına girdi mi dersiniz?
Başbakan Yardımcısı Atalay’ın açıklamasına göre, KKTC ile Kıbrıs Rum Yönetimi arasında yapılacak görüşmelere hız vermek için Türkiye ve Yunanistan da müzakerelere katılacakmış. Ancak Yunanistan’ın tavrı, daha geçen 10 Kasım’da, içinde bir bakanımızın da bulunduğu, Selanik’e trenle giden kafileye yaklaşımından belli değil mi? Malumları gümrük kontrolleri bahanesi ile kafilenin Atatürk’ün evinde yapılacak törene katılması engellenmişti.
Yunanistan ve Kıbrıs Rumlarını yola getirmek için; Türkiye’nin KKTC’yi tanıtma ve ambargolardan kurtarma gayretlerini artırarak kısa sürede sonuç almasından başka çare kaldı mı?
Bana göre kalmamıştır.
Bu vesile ile KKTC’nin 30’uncu yaşını bir Kıbrıs Gazisi olarak coşku ile yürekten kutluyorum. Kahraman Kıbrıslı soydaşlarıma dünya durdukça barış ve huzur dolu, mutluluk ve refah içinde nice yıllar diliyorum.