Geçen hafta KKTC’nin kuruluş günü törenlere katılmak için, bir grup Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan gazi arkadaşımla birlikte Lefkoşa’da idik. Dolu dolu üç gün geçirdik Kıbrıs’ta.
Heyet halinde Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Dr. Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, Kolordu Komutanı Korg. İ. Serdar Savaş ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümg. Baki Kavun’u ziyaret ettik ve Cumhuriyetin 29 ncu yılını kutladık. Kıbrıs meselesi hakkında bu en yetkili makam sahiplerinin görüş ve değerlendirmelerini dinleme fırsatı bulduk.
Yine heyet olarak Dr. Fazıl Küçük ile Rauf Denktaş’ın anıt mezarlarını ve Çıkarma Plajı bölgesindeki Karaoğlanoğlu Şehitliği ile Boğaz’daki Boğaz Şehitliği’ni ziyaret ettik.
1 Ağustos 1958’de kurulan Türk Mukavemet Teşkilatı’nın ilk mücahitleri olan ve Kıbrıs davamızın yılmaz savunucuları Sayın Küçük’ü ve Sayın Denktaş’ı ve Onların şahsında kahraman şehit soydaşlarımızı, ebediyete intikal etmiş kahraman gazi mücahitlerimizi minnetle ve şükranla andık. Bilahare Girne’de Karaoğlanoğlu Şehitliği ile Boğaz’da Boğaz Şehitliğinde yatan kahraman silah arkadaşlarımızı ziyaret ettik. Onları minnetle ve şükranla andık. Kıbrıs Barış Harekatı’nı birlikte gerçekleştirdiğimiz, bazılarını çok yakından tanıdığımız bu kahramanları adeta görür gibi olduk. Her birimiz yüksek duygu yoğunluğu içinde bir süre zaman tünelinde gezindik, dua ettik, yüce Tanrı’dan rahmet diledik.
15 Kasım günü Sayın Cumhurbaşkanı’nı tebrik ve Girne Kapısı’nda Atatürk anıtına çelenk konulması törenlerinin ardından muhteşem bir geçit resmi ile Have Kuvvetlerine mensup Türk Yıldızları’nın Girne’de icra ettiği muhteşem hava gösterisini izledik. Daha önceleri pek çok kere geçit resmi ile Türk Yıldızları’nın hava gösterisini beğeni ile seyretmiş ve gururlanmıştım. Ama inanın Kıbrıs, bu törenlere yüksek ve heyecanlı anlamlar yüklüyor. Lefkoşa ve Girne’de başımız bulutları delercesine dik, huzur ve güven içinde gururlandık.
Törenlerden sonra TMT Mücahitler Derneği’ni, Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneğini, Türk Barış Kuvvetleri Gaziler Derneği’ni ziyaret ettik. Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği ziyaretimizi Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sayın Hasan Bozer de şereflendirdi ve heyetimiz mensuplarına dernekçe ve tevdi edilen madalyaları taktı.
Ayrıca 14 Kasım günü saat 19.00’da BRT televizyonunda heyetimiz mensuplarından Dr. Mehmet Topakoğlu ve Mustafa Öcal ile Cumhuriyet Bayramı’nı konuştuk. 1974 öncesinin karanlık, acı ve elem dolu günlerinin ardından ne mutlu Cumhuriyet yaratıldı.
Kıymetini bilelim ve yaşatalım.