AYFONKARAHİSAR SANAT VE MÜZİK ANSİKLOPEDİSİ

Afyonkarahisar, büyük bölümü Ege Bölgesi’nde, bâzı bölümleri de Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde bulunan vilâyetimizdir. Kuzeyde Eskişehir, doğuda Konya, Güneyde Isparta, güneybatıda Burdur ve Denizli, batıda Uşak ve Kütahya illeriyle çevrilidir. Yüzölçümü 14.230 km’dir. 2017 yılı sayımına göre nüfusu 725.568 kişidir. 22 ilimizden daha kalabalıktır. Ankara’ya karayolu ile 257, İstanbul’a 422 kilometre uzaklıktadır.

Şehrin bilinen târihi, milattan önce 4000 yılına kadar uzanır. Afyonkarahisar Kalesi’nin, M.Ö. 1350 yılında Hititler tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. 220 m. Yüksekliğindeki kayalıklar üzerindedir. Şehir, 1068’de Selçukluların, 1329’da Osmanlıların yönetimi altına alındı. Kurtuluş Savaşı sırasında 2 yıldan fazla süre ile işgal altında kaldı, 27 Ağustos 1922 târihinde kurtarıldı.

Afyonkarahisar, yakın zamanlara kadar mâden suyu, kaymağı, lokumu, sucuğu ve termal tesisleriyle ile meşhurdu.  Afyon Kocatepe Üniversitesi bünyesinde 2001-2002 ders yılında öğretime açılan Devlet Konservatuvarı’nın faaliyetleri sebebiyle sanat ve özellikle müzik sâhasında ismini duyurmaya başladı. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Sanatsever insan Sayın Burhanettin Çoban’ın alâka ve desteği ile ‘kültür merkezi’ olarak isim yapmış büyük şehirlere örnek olacak çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Bu çalışmalardan biri ve bu güne kadar yapılanların en önemlisi, 6 ciltlik ‘Afyonkarahisar Sanat ve Müzik Ansiklopedisi’ isimli muhteşem eserdir.  

2019 yılında yayınlanan ve zarif bir kutu içerisinde meraklılarına sunulan Afyonkarahisar Ansiklopedisi’nin tamamının editörlüğünü Dr. Öğretim Üyesi Sena Coşkun ve Prof. Dr. Uğur Türkmen üstlenmiş.

SENA COŞKUN

1981 yılında, Muğla’da doğdu. İlk ve orta tahsilini Muğla’da, Yüksek tahsilini Ankara Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nde 2003 yılında tamamladı. 2004 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. Yüksek lisansını Gazi Üniversitesi’nde yaptı.  Aynı üniversitede ‘bilim uzmanlığı’ ve ‘Doktor’ unvanına hak kazandı. Hâlen Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde Sinema ve Televizyon Bölümüne Doktor Öğretim Üyesi ve Dekan Yardımcısı olarak görev yapmakta, televizyonda program yapımı, program tasarımı, medya okuryazarlığı, medya çalışmaları, fikir ve sanat hukuku dersleri vermektedir.  Meslekî ve hakemli dergilerde yayımlanmış makaleleri, millî ve milletlerarası ilmî toplantılarda sunulmuş çok sayıda bildirisi ile 2 adet kitabı bulunmaktadır.

UĞUR TÜRKMEN

1971 yılında, Kütahya’da doğdu. İlk ve orta tahsilini Kütahya’da, yüksek tahsilini Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümünde tamamladı. 1996 yılında Selçuk Üniversitesi’nden Bilim Uzmanlığı, 2005 yılında ise Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Müzik Anabilim’ndan ‘Doktor’ unvanlarını aldı.

Bir süre Niğde Üniversitesi’nde Müzik Okutmanı ve Kütahya’da öğretmen olarak alıştı.  2006 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümünde Yrd. Doç. Dr. olarak göreve başladı. 2011 yılında Doçent, 2017 yılında Profesör oldu. Hâlen Müzik Bölümü, Müzik Anasanat Dalı Başkanı ve Konservatuvar Müdürü olarak vazife görmektedir. 

Müzik eğitimi ve müzikoloji alanlarında millî ve milletlerarası ilmî toplantılarda bildirileri, mesleki ve hakemli dergilerde makaleleri ve kitapları yayınlandı. 

BİRİNCİ CİLT:

17 X  24,5 santim ölçüsünde, sert kapak içerisinde mat kuşe kâğıda  basılı olan Ansiklopedinin, Safiye Yağcı ve Yunus Emre Uğur tarafından hazırlanan bu cildi, ‘Kültür Envanteri’ adını taşımaktadır ve 215 sayfadır. Eserin bölüm başlıkları: 1-Afyonkarahisar Târihi, 2-Afyonkarahisar Festival, şenlik ve Etkinlikleri, 3-Afyonkarahisar Sanat ve Müzik Kurum-Kuruluş ve Toplulukları, 4-Afyonkarahisar’da Müzik ve Sanat Eğitimi, 5-Afyonkarahisar’da Konulu Sanat ve Müzik Belgeselleri, 6-Afyonkarahisar’da Düğün Geleneği, Çocuk Oyunları, Ninni ve Mâniler, 7- Afyonkarahisar Sanat ve Müzik Mekânları, 8-Afyonkarahisar Sanat ve Müzik Yayınları, 9-Afyonkarahisar Belediyesi Yayınları ve Etkinlikleri.

SAFİYE YAĞCI

1982 yılında, Afyonkarahisar’da doğdu.

İlk ve orta tahsilini Afyonkarahisar’da tamamladı. 2002 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Sanat Müziği Bölümü Ses Eğitimi Anasanat Dalında başladığı yüksek tahsilini 2006, Yüksek lisansını 2010 yılında tamamladı. Halen Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Sanat Müziği Bölümü’nde görevine devam etmektedir. Evli ve 3 çocuk annesidir.

YUNUS EMRE UĞUR

 1981 yılında, Afyonkarahisar’da doğdu. İlk ve orta tahsilini doğduğu şehirde tamamladı. Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Sanat Müziği Bölümü Temel Bilimler Anasanat Dalı 2005 yılı mezunudur. Yüksek lisansını 2008 yılında aynı üniversitede tamamladı. Dergilere makaleler ve kitaplar yazdı. Türk Sanat Müziği Bölümü’nde görevine devam etmektedir. Bilgi şölenlerinde, konserlerinde vazife gördü.

İKİNCİ CİLT:

544 sayfalık kitap,  Doç. Dr. Mehmet Sarı tarafından hazırlanmış ve ‘Afyonkarahisar Edebiyatı’na ayrılmış. Eserde; Afyonkarahisar edebiyatının mahallî kaynakları, dergiler, gazeteler, Afyon ili târihi, şâirler, yazarlar ve hattatlar, Afyonkarahisar türküleri, Afyonkarahisar kültür ve edebiyatı üzerine makaleler, şâirlerin şiirlerinden örnekler, biyografiler gibi bölümler var. Son iki bölümde sözlük ve bibliyografya bulunuyor.

MEHMET SARI

 1954 yılında Kütahya’nın Gediz ilçesine bağlı Cebrail köyünde doğdu. İlk öğrenimini Kütahya, Uşak ve Manisa’da; orta ve lise öğrenimini yine Manisa’da tamamladı.

1981 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Târih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Eski Türk Edebiyatı Kürsüsü’nden ve yatılı olarak okuduğu Ankara Yüksek Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Bir müddet lise edebiyat öğretmenliği yaptı. 1983’te Ankara Üniversitesi’ne Türk Dili Okutmanı olarak tâyin edildi. 1983-1994 yılları arasında Fen Fakültesi’nde öğretmenlik yaparken Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nda yüksek lisans ve Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı’nda doktora eğitimini tamamladı. 1994 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi olarak göreve başladı. Gazetelerde ve dergilerde makaleleri yayınlandı, televizyon programları hazırlayıp sundu.

Halen Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

ÜÇÜNCÜ CİLT:

Doç. Server Yaşar tarafından hazırlanan 550 sayfalık eserde Afyonkarahisar ‘Halk Müziği’ hakkında bilgiler var. Yazar; Afyonkarahisar Merkez, Bolvadin, Çay, Dinar, Emirdağ, İhsaniye, İscehisar, Sandıklı, Sinanpaşa, Sultandağı ve Şuhut ilçeleriyle alakalı halk müziği kültürü hakkında bilgiler veriyor.

SERVET YAŞAR

1978 yılında Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Türkmenhacı köyünde doğdu.

İlk ve ortaokulu Diyarbakır’da, liseyi İzmir’de tamamladı. 2001 yılında Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Ses Eğitimi Türk Halk Müziği Anasanat Dalı’ndan mezun oldu. Aynı yıl Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı.

2003-2004 öğretim yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimini 2006 yılında tamamladı.  ‘Dr’ unvanını 2011; Yrd. Doç. Dr. unvanını 2012; ‘Doçent’ unvanını 2017 yılında aldı. Halen Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarında Türk Halk Müziği Bölüm Başkanı ve Öğretim Üyesi olarak görev yapıyor.

DÖRDÜNCÜ CİLT:

Doç. Dr. Çağhan Adar tarafından hazırlanan ‘Türk Müziği’ hakkındaki bilgiler, 240 sayfada sunuluyor. Yazar; Afyonkarahisar’da yaşamış ve yetişmiş bestekârları, güfte yazarlarını tanıtıyor, notalarıyla birlikte eserlerinden örnekler veriyor. Afyonkarahisar’da Mevlevîlik, şehirdeki korolar, müzik kültürüne hizmet edenler, eserde ele alınan diğer konulardır.

ÇAĞHAN ADAR

 1980 yılında Afyon'da dünyaya geldi. İlk ve orta eğitiminden burada diploma aldı. 1999 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Sanat Müziği Bölümü Temel Bilimler Anasanat Dalını 2006, sosyal bilimler enstitüsünde yüksek lisans eğitimini 2008 yılında tamamladı. 2012 yılında ‘Dr’ unvanını aldı. 2013 yılında doktor öğretim üyesi, 2018 yılında ‘Doçent’ oldu.  Türk Sanat Müziği alanında makaleleri, kitapları vardır. Yurtiçi ve yurt dışında konserlere katıldı, millî ve milletlerarası bilgi şölenlerinde ve kongrelerde bildiriler sundu.  

Hâlen Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Sanat Müziği Bölüm Başkanı ve Konservatuvar müdür yardımcısı olarak çalışmaktadır.

BEŞİNCİ CİLT:

Halk Oyunları’ adını taşıyan kitap, Öğretim Görevlisi Muharren Feratan tarafından hazırlanmıştır, 102 sayfadır. Yazar; Afyonkarahisar’da oynanan Türk Halk Oyunları, yöre halk oyunları, köy seyirlik oyunları, oyuncuların giyim kuşamları ve halk oyunlarına emek verenler hakkında bilgiler veriyor. Son bölümde Afyonkarahisar halk oyunları müziklerinden notalarıyla sunulmuş örnekler var.


MUHARREM FERATAN

1974 yılında Bingöl’de doğdu. İlk orta ve lise eğitimini Bingöl’de tamamladı. 1996 yılında Anadolu Üniversitesi İktisâdi İdârî Bilimler Fakültesi İktisat bölümünden mezun oldu. 1997-2000 yılları arasında Bingöl ve Eskişehir’de sınıf öğretmeni olarak görev yaptı. 2000-2012 yılları arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Millî Hakemidir.

ALTINCI CİLT:

Görsel Sanatlar’ adını taşıyan eserin yazarı İsmail Hakkı Nakilcioğlu’dur. Resim sanatı, sergiler, sanatkârlar, seramik, dokumacılık, keçecilik, sinema, ve fotoğraf sanatkârları, Afyonkarahisarlı olan ve/veya şehre hizmet eden sanatkârların isimleri eserin içeriğini oluşturuyor.

İSMAİL HAKKI NAKİLCİOĞLU

1950 yılında Afyonkarahisar ’da doğdu. Lise öğrenimini Afyon Lisesinde tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden 1972-73 döneminde mezun olduktan sonra basın hayatına atıldı.

1981’de İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Gazetecilik ve Halkla İlişkiler dalında master, 1983’te Marmara Üniversitesi’nde Bilgisayar Donanımı ve Yazılımı alanında lisansüstü eğitimini tamamladı. 1989’da İstanbul Marmara Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1994’te Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne tâyin edildi. 2012 yılında Doçent oldu. Halen AKÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Disiplinlerarası Sanat ve Tasarım Anabilim Dalı öğretim üyesidir. 

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *

AFYONKARAHİSAR’DA SANAT VE MÜZİK FAALİYETLERİ

Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yönetimi, öğrencilerinin eğitimleri süresince gerçekleştirecekleri ilim ve sanatla alakalı çalışmaların; mezûniyet sonrasındaki lisansüstü imtihanında, meslekî tercihlerde, istihdam imkânlarının artmasında ve en önemlisi kendisine güvenen ve yaptıklarıyla hatırlanan bir fert olmalarında etkili olacağını düşünüyor. Bu maksatla öğrencilerin, gerçekleştirilen bütün faaliyetlerde aktif olarak görev almaları için gayret ediliyor.

Konservatuvarın, önümüzdeki zaman diliminde gerçekleştirmek üzere programladığı pek çok faaliyet var. Bir kısmına, sâdece kendi öğrencilerinden değil yurt çapında katılımlar olabilir.

Bu faaliyetlerin bâzıları aşağıda verilmiştir:

*Konservatuvarın 20. Yıl Kutlamaları: 05 Ekim 2019

*Afyonkarahisar Müzik Eğitimcileri Çalıştayı: 18 Ekim 2019                                                          

Afyonkarahisar’da görev yapan müzik öğretmenlerinin meslekî gelişmelerine katkı sağlamak maksadıyla düzenlenmiştir.

*Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın AMADER / Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi:                                                                                                                                       

Derginin 11. Sayısı, Ocak 2020’de yayınlanacak. Dergi yayın hapyatında 5 yılını tamamladığından TR Dizin ve ULAKBİLİM ve tabiî ki milletlerarası tanınırlık çalışmaları devam ediyor. http://dergipak.gov.tr/amader     

*Amatör Çalgıcılar Festivali: 13-14 Mart 2020

*Dünya Ses Günü Etkinliği: 16 Nisan 2020             

Çevre üniversitelerden arzu edenler katılabilirler.

*23 Nisan Korolar Şenliği: 24, 25 ve 26 Nisan 2020                                                               

Afyonkarahisar’daki okullar yanında çevre illerden de arzu edenler katılabilirler.

*Milletlerarası Hisarlı Ahmet Bilgi Şöleni: 4, 5 ve 6 Haziran 2020                                                                      

On birincisi yapılan bilgi şöleninde ‘Müzikte Yeni Yönelimler’ konusu işlenecek.

*Nurten Anne Çocuk Şarkıları Yarışması:                                                                                                       

Katılım için son târih: 28 Şubat 2020 Saat: 17.00 Katılım şartları için iletişim kanalları: http://konservatuvar.aku.edu.tr  //  msoneryı[email protected] 

Telefon: 0.272-218 26 29      

Katılımcılar ve misâfirler; Türkiye’nin en büyük, Avrupa ve dünyada sayılı büyüklükteki  müzik âleti teşhir mekânlarından biri olan müzeyi de gezebilecekler.