Kitap Dünyası

Ben Daha Yaşamadım

ALEV GÜRSOY CİMİN Ben Daha Yaşamadım Romanı Mona Kitap’tan çıktı.

Seçtiklerimizi değil, seçtirdiklerini yaşıyoruz. Seçme şansı olsaydı, hayata gelmek ister miydi acaba insanoğlu? Ya da seçme şansı olsaydı anne babasını değiştirir miydi? Kim daha iyisini seçmezdi ki? Matematikten daha zor değil aslında yaşam. Zorlaştıran anlamayan insanlar. Anne karnına düştüğünde başlıyor insanın şansı. Kimi kullanıyor kimi de yalpalıyor. Bu hikâyede suçlu yok. Geçmiş insanın peşini bırakmıyor. Herkes kendine biçilen yolu yürüyor. Kimse kaderine rest çekmiyor. Kimden nasıl doğarsa insanoğlu onu yaşıyor, değiştirmeye çalışmıyor. Keşke denese! O zaman ne aşk suç, ne kavuşmak hayal ne de başarı insanın sonu olurdu. Bu hikâye aslında hiç de yabancı değil insanoğluna. Biraz sen, biraz ben, biraz da insanın kahrolasıca yanlışları...

Kışın Herkes Dürüsttür

MURAT ÇELİK  Kışın Herkes Dürüsttür adlı öykü kitabı Everest Yayınlarından çıktı.

Eve Dönmeyen Hayvan ile 2020 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü kazanan Murat Çelik, Kışın Herkes Dürüsttür’de noksan ve natamam yaşamları anlatıyor. Kendi sınırını ihlale teşebbüs ettiği, cinsini, cinselliğini, benliğini, yerini sınadığı anda öyküye yakalanmış kimseler, aynı sahnede paylarına düşen oyunu oynuyor, birbirlerini zorluyor, oldukları ve olmadıklarıyla anlaşılmaz kılıyor ve tanımlıyorlar: Eksik bir organı unutur gibi, değil; eksik bir organı hatırlar gibi... Sesi önceleyen aykırı sözdizimiyle kurulmuş bir evrende, sözcelerini saklayanların, sustuklarıyla var olanların hikâyeleri...

“Gelip beni bulacaksın. Hem ben yapmam öyle şeyler. Yapmam yapmam. Sen ne dersen onu yaparım. Yaranı dikerim. Bahçeyi sularım. Köpeğimi bahçeye bağlarız. Senin de köpeğin olur. Yavrular ileride. Severiz. Koruruz. Kalplerimiz vardır bizim. Onları da koruruz. Beni bulacaksın. Kavuşunca körelir her şey. Unuttuğumuz yemyeşiller çoğalır. Gözümüze gözümüze sarkar. Biz yaşatanı oluruz ellerimizle. Kimsenin sevmediği yerler birbirini sevenler için yok olmaz.”

NASIL FİLOZOF OLUNUR

GARY COX NASIL FİLOZOF OLUNUR adlı Felsefe eseri Alfa Yayınlarından çıktı.

Neredeyse hiçbir şeyin kesin olmadığı nasıl kesin olarak ileri sürülebilir?

Kimilerince hayatın büyük soruları kabul edilen felsefi sorular kafanızı mı karıştırıyor? İçinden nasıl çıkacağınızı, hangi yöne gitmenin daha doğru bir seçim olacağı konusunda kararsızlık mı yaşıyorsunuz? Nasıl Filozof Olunur filozofların yüzyıllardır sorup yanıtlamaya çalıştığı bu tür sorular için benzersiz bir rehber: bu kitap sizi bir filozof gibi düşünmeye sevk etmekle kalmıyor, bu soruların bazılarına yanıt bulmanızı sağlarken, bazılarının da aslında yanıtları olmadığını fark etmenizi sağlıyor. Bu doğrultuda, mizahi bir dili de bırakmadan, felsefi fikirleri Family Guy, Monty Python’s Flying Circus, The Matrix ve Red Dwarf gibi eserlerden alınan örneklerle açıklıyor.

Nasıl Filozof Olunur’un en önemli iddiası ise felsefe yapmayı öğrenmenin kendi hayatınız hakkında daha net ve dürüst düşünmenize yardımcı olacağını savunması.

BUDALALIĞIN KEŞFİ

HİLMİ YAVUZ  BUDALALIĞIN KEŞFİ adlı Deneme türümdeki eser Everest Yayınlarından çıktı.

Edebiyatın şiir, makale, anlatı gibi pek çok türünde eser veren Hilmi Yavuz bu kez denemeleriyle okur karşısında.

Etik değerlerinin yanında estetik kaygıyı da unutmayan Yavuz'un denemeleri tıpkı bir Janus maskesi gibidir; bir yüzü ciddi düşünceyi gösterir bu maskenin, diğer yüzü mizaha karşılık gelen ‘gülen düşünce’ ifadesiyle karşılanabilen yazıları. Budalalığın Keşfi’nde yer alan, felsefeden edebiyata, tarihten sosyolojiye, siyasetten gündelik hayata uzanan denemelerde de bu birliktelik görülür. Yavuz’un dile, düşünceye, belleğe, mekâna, aidiyete ve güncele dair düşüncelerinin tümünün ‘modernleşme’ ile ilişkili bir sistematiğe dayandığını da okur gözden kaçırmayacaktır.

Müzik Dünyası

KALENİN BEDENLERİ'NDE BULUŞTULAR.

Usta sanatçı SONER OLGUN ile geçtiğimiz yıl " ÇAYA İNDİM TAŞI YOK " eseri ile adından söz ettiren genç yorumcu ÖYKÜM SEZEN "KALENİN BEDENLERİ " düetinde bir araya geldi .  ÇİMEN'S YAPIM tarafından MAZLUM ÇİMEN prodüktörlüğünde gerçekleşen düet projesinde Tokat ( Niksar ) türküsü olan KALENİN BEDENLERİ akustik pop soundu ile dikkat çekiyor. MEHMET YÖNTEM'in aranjörlüğünde gerçekleşen ve 13 Mayıs günü dijital platformlardaki yerini alan ÖYKÜM SEZEN & SONER OLGUN düeti KALENİN BEDENLERİ bahar aylarına renk katacak..

HAYAT MERTEL “TIPIŞ TIPIŞ”  İLE GÜMBÜR GÜMBÜR GELİYOR!

2015 yılında “Eski Günlerdeki Gibi” adlı ilk albümünü yayınlayan HAYAT MERTEL, uzun bir aradan sonra Okay Barış Production etiketiyle çıkan şarkısı “Tıpış Tıpış” ile iddialı bir dönüş yapıyor.

GİDENLERİ TIPIŞ TIPIŞ GERİ GETİREN ŞARKI!

Titiz bir hazırlık sürecinin sonucunda çıkan şarkının söz- müzik ve düzenlemesi Okay Barış’a ait; klip yönetmenliğini ise Melike Beşli üstlendi. İstanbul’un çeşitli semtlerinde çekilen klipte HAYAT MERTEL’i,  tıpkı şarkının sözlerinde olduğu gibi kendine güvenen, emin bir tavırla görüyoruz. 

Sahnelerin deneyimli ismi HAYAT MERTEL yeni şarkısı için “Gerek sözleri, gerekse müziği ile bu yazın en çok dinlenecek eserlerinden biri olmaya şimdiden aday diye düşünüyorum.” dedi.

Tıpış Tıpış, tüm digital platformlarda ve klibi Hayat Mertel Youtube kanalında.

Müziğe çok küçük yaşlarda başlayan HAYAT MERTEL, lise 2. Sınıftayken İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yarı Zamanlı Türk Müziği Bölümü’nü kazandı ve 2 sene boyunca lise ve konservatuvarı birlikte yürüttü. Liseden sonra İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’nda Ses Eğitimi Bölümü’nü kazandı ve 2001 yılında mezun oldu. Sahne çalışmaları ile eş zamanlı olarak çeşitli kurumlarda müzik öğretmenliği ve koro şefliği yaptı.

 “ENBE Orkestrası” ve “Engin Titiz Orkestra Vals” ile 10 seneyi aşkın çalıştı. Sanatçı, halen kendi orkestrasıyla çalışmaya devam etmektedir.

Uzun yıllar çeşitli televizyon kanallarında, kültür sanat ve eğlence programlarında orkestra solistliği yapan HAYAT MERTEL, dünya müziklerine duyduğu ilgi ile birçok dilde şarkı söylemektedir.

Kim Kimdir ?

Ceren Dinlergüler

Ceren Dinlergüler 1 Ağustos 1994’te Ankara doğdu. İlkokul ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Çok istediği radyo tv sinema bölümü için üniversite sınavına bir yıl daha hazırlanarak Konya Selçuk Üniversite’si Radyo tv sinema bölümünü kazandı. 4 yıllık eğitim sürecinde de boş durmadı. Okulun radyosu radyo üniversite ve televizyonu ÜnTV de pratik kazanmak için bir nevi iş hayatına ilk adımı burada attı. Bu bölümü okuma amacı çok iyi bir dinleyici olarak radyo programcısı olmaktı.  Radyonun o büyülü dünyası gelen sesle beraber kurduğu hayaller. Mikrofonun başında kim var ? nasıl biri ? Dinleyici nasıl biri hep hayal kurdurdu ona bu hayal dünyasının içinde olup başkalarının hayallerine ortak olmak istedi bu yüzden radyo hep önceliği oldu. Radyo Vizyon Ceren Dinlergüler’in ilkokuldan beri dinlediği bir radyoydu. Bir gün bu radyo da sesimi duyacaksınız diyordu arkadaşlarına ve bu planı gerçekleşti. Ceren Dinlergüler Hafta içi her gün 10 -12 saatleri arası Gün Orta’sında trafikte , evde , ofiste, sporda her yerde dinleyiciler neredeyse Ceren Dinlergüler’de sesi ile  yanlarında. Dinleyenlerin , Güzel şarkılara ve sohbete eşlik etmesini bekliyor. Ceren Dinlergüler eğitimini de aldığı bu alandaki yeteneği , çalışkanlığı , kendine özgü sunumu , birikimi gibi özelliklerinin yanında pozitif enerjisi , ışıltısı ve güzelliğiyle de dikkat çekmektedir. Ceren Dinlergüler tüm bu nitelikleriyle gelecekte de adını sıkça duyacağımız çok önemli bir isimdir.

Eylül Kınabaş Kimdir ?

Eylül Kınabaş medyaya dair önümüzdeki dönemde de adını sık duyacağımız bir isim. Eylül Kınabaş kendisini şu şekilde anlatıyor : “ 22 Eylül 1998 doğumlu ve göçmen kökenli bir aileden geliyorum. Izmirliyim. Hayat koşulları gereği çok fazla şehir ve okul değiştirdim. Bu beni hem atılgan ve sosyal becerileri gelişmiş biri yaptı hem de aidiyet duygumu azaltan bir unsur oldu. Çok klişe bir cümle vardır; Çocukluk hayalimdi. Evet aslında bunu diyerek başlamak en doğrusu olacak. Çocukluğumdan beri hep televizyon sektöründe olmak hayalimdi. Liseye kadar oyuncu olmak için can atıyordum. Ailem hemşire ol öğretmen ol derken direttim durdum. Tiyatral yeteneklere de oldukça sahiptim. Derken ergenlik çağına geldim. Liseye gideceğim. Herkese inat meslek lisesini tercih ederek Radyo ve Televizyon bölümünü seçtim. Iyi ki de etmişim. Hayatımın en verimli dönemiydi. Tam anlamıyla mutfakta piştim diyebilirim. Lise üçüncü sınıfta zorunlu staj yapmamız gerekiyordu. Yerel bir televizyonda yazın en hararetli döneminde staja başladım. Simge Kırlı'ya da burdan çok sevgilerimi yolluyorum. Beni cesaretlendirdi ve dedi ki sen bu işi yapmalısın. Kendimi Spikerlik koltuğunda buldum. Sıfır eğitim, sıfır deneyim ve sıfır tecrübe. Ama diksiyonum ve duruşum gayet uygun bulundu. Yani bu sektöre başlama hikayem aslında burada yatıyor. Seyirciyle tanıştığımda henüz 17 yaşındaydım. Çok heyecanlanıyordum ama nasıl güzel bir histi. Gel zaman git zaman sokaklara çıktım. Ciddi haberlerde sahada bulundum. Şehit cenazesinde anons alınacakken hüngür hüngür ağladığımı hatırlıyorum. Işte tam da bu günlerde dedim ki; ben Haber Spikeri olacağım.

Bu büyük haz aldığım koşuşturmadan sonra Kocaeli Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünde eğitim almaya başladım. Ve tabii ki yine boş durmadım. Üniversite ikinci sınıf yaz döneminde Kocaeli’nin meşhur kanalı Tv41’de staj gördüm. Muhabirlik yaptım ve haber yazmayı orada öğrendim. Üniversite üçüncü sınıf yaz dönemi benim için top nokta oldu. Zorunlu stajımız yoktu ama mutlaka ulusal bir kanalda staj görmeliydim. Ne yaptım ne ettim üç mülakatı da geçerek TRT Ankara’da staja başladım. TRT’nin girmediğim kapısı bakmadığım çalışma ortamı kalmadı. Haber seslendirmeleri yaptım,  yayınları izledim ve en güzeliyse bu kadar isteğimin sonucunda bana bir şans verilmesi oldu. Dublaj stüdyolarını gezdiğimiz esnada bir denemede ben yaptım ve ses tonum çok beğenildi. İlk dublaj deneyimimi orada yaşadım. Tuhaf İşler Takımı adlı yabancı bir çocuk dizisinde seslendirme yaptım. Kim bilir ileride belki çizgi film seslendiririm. Çokta zevkliymiş.

Ve nihayetinde de geldi mezuniyet. Tam kepleri fırlatacağız derken Covid-19’un gölgesinde üniversiteden online mezun oldum. Serüven bitmişti.

Diplomamı aldıktan 1 hafta sonra ise işe başladım. Gerçekten şanslı bir insanım.  Tv8 International’a yaptığım başvurudan aylar sonra olumlu yanıt geldi. Ebru Destanla Gündem Programında Sunucu olarak ilk işime başladım. Hedefimde her zaman her şeyi bilmek ama neticesinde de Sunucu ve Spiker olmaktı. O yüzden hiçbir zaman çizgimi bozmadım.

Şehir şehir gezdim. Yerinde durmayan bir sunucuydum. Hem seyahat ediyor hem işimi yapıyordum. Başıma talihsizlikler gelmese devam da ettirirdim sanırım gezmeyi. Ne yazık ki trafik kazası geçirdim uzun bir süre medikal korseyle yaşadım. Tv8 maceram yaklaşık 10 ay sürdükten sonra Tematik bir kanal olan tarım kanalı Agro Tv’den teklif aldım. Önceleri çok tereddüte düştüm. Oradaki herkes bir ziraat mühendisi kadar bilgiliydi. Ortamda bulundukça tabii ki çok şey öğrendim. İlk canlı yayınlarımı orada yaptım. Haber bülteni sundum, perfore seslendirdim, haber yazdım ve sahada bulundum. Birçok tarım firmasının arazisinde canlı yayınlar gerçekleştirdim. Tarım bakanıyla(Bekir Pakdemirli) özel röportaj yakaladım ve röportajım birçok televizyon kanalında yayınlandı. Agro Tv kısacası benim için inanılmaz verimli geçti. Ardından Kanal34’te işe başladım. Piramidin Zirvesi isimli özel bir programım vardı. İş dünyasından insanlarla bir araya geldim. Haber sundum, haber seslendirdim, Rejide yayını yönettim, kamerada bulundum, program kurguladım. Yanii aslında sahne tozunu orda yuttum. Her şeyi ama her şeyi yapıyordum. Bu özgüvenimi inanılmaz arttırdı. Hoş, bir televizyoncunun böyle olması gerektiğini düşünüyorum. Şu anda ise Başaran Medya Grubu- Kanal Btv’de kanalın ekran yüzü ve sunucusuyum. Ekonomi, Sanat, İş dünyası ve Sabah programları sunuyorum. Aynı zamanda tabii ki haber spikeriyim. Birçok insanla bir araya gelmeye yeni hayatlar tanımaya devam ediyorum. Bu mesleğe aşığım ve ben kesinlikle bunun için doğdum. Farklı bir havam  ve kabiliyetim olduğuna inanıyorum. Amacımsa her daim adaletli ve objektif olarak, hiç kimseyi ve durumu yargılamadan tarafsız bir televizyoncu olmak. Bunu kendime ilke edinerek adımlarımı atıyorum. Bana bu değerli köşeyi ayırdığı ve kendimi anlatma fırsatı veren Cengizhan beye de çok teşekkür ediyorum.”

Ceylin Çağatay

Ceylin Çağatay 5 Ağustos'ta İzmir'de doğdu. 2021 yılında başarı bursuyla okuduğu İzmir Ekonomi Üniversitesi medya ve iletişim bölümünden mezun oldu. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi açık öğretim fakültesi sosyal medya yöneticiliği bölümünü bitirdi. Stajlarını İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Milliyet Gazetesi'nde tamamladıktan sonra bir süre Ege Haber'de editörlük yaparak özel haberler hazırladı. Ardından İzmir'de "Kripto Kanalı" isimli YouTube Kanalı'nda altı ay sunuculuk yaptı. Şimdi TV 100 bünyesinde yayınlarına devam eden Medyatava TV'de, Gündem ve "Oya ve Ceylin'le İzledik" programını sunuyor. Gündem programında ekonomi, siyaset, kültür-sanat ve sağlık alanında yaşanan gelişmelerle ilgili konuklar alınırken, İzledik programında sinema ve dizi sektöründe yaşanan gelişmeler, medya temsilleri Dizi Doktoru Oya Doğan ve Ceylin Çağatay tarafından masaya yatırılıyor. Öte yandan 2016 yılında Sahne Tozu Tiyatrosu'nda iki sene oyunculuk eğitimi aldı ve Tiyatro Pınarı'nın kurucu oyuncularından. Ceylin Çağatay bu mesleğe dair yeteneği , çok yönlü birikimi , kendine özgü sunum tarzı gibi özelliklerinin yanında pozitif enerjisi , ışıltısı ve güzelliğiyle de dikkat çekmektedir. Ceylin Çağatay tüm bu nitelikleriyle gelecekte de adını sıkça duyacağımız çok önemli bir isimdir.

Gizem Öztürk

Gizem Öztürk 1 Ocak 1991’de doğdu. İlköğrenim ve lisenin ardından Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünü başarıyla tamamladı. Sonra Namık Kemal Üniversitesi Tarih Bölümünde Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Spikerlik ve medyaya dair çalışmaya yönelen Gizem Öztürk bu alanda da önemli eğitimler aldı. İstanbul İşletme Enstitüsünden sosyal medya editörlüğü ve içerik editörlüğü eğitimler alana Gizem Öztürk özellikle spikerlik ve sunuculuğa dair önemli eğitim kurumlarından birisi olan Hakan Öztürk Medya Ve iletişim koçluğu merkezinde Hakan Öztürk’ten birebir spikerlik ve sunuculuk dersleri aldı. BasınTürk’te haber editörü ve muhabirlik yaparak sektöre giriş yaptı. Tekirdağ canlı haberde haber editörü ve sosyal medya danışmanı olarak çalıştı. Halkla ilişkiler ve editörlük çalışmaları da oldu.  Aralık 2021den beri de Trakya Türk Tv' de spiker ve seslendirmen , haber editörü  olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Hobi olarak salsa ve bachata yapmaktadır. Gizem Öztürk bu mesleğe dair yeteneği , çok yönlü birikimi , kendine özgü sunum tarzı gibi özelliklerinin yanında pozitif enerjisi , ışıltısı ve güzelliğiyle de dikkat çekmektedir. Gizem Öztürk tüm bu nitelikleriyle gelecekte de adını sıkça duyacağımız çok önemli bir isimdir.