Enflasyon, yeniden en önemli sorunumuz haline gelmeye aday, yıl sonuna doğru hep beraber  enflasyon gerilimi yaşamaya başladık.

Enflasyonun hayatımızda etkisi oldukça fazla ve vatandaşı yakından ilgilendiriyor. İşçisinden çiftçisine, memurundan esnafına, önemli bir kesim olan emeklisine yani orta direk dediğimiz kesim ve dar gelirliler enflasyondan çok etkileniyor çünkü enflasyon tüketime yansıyor. Enflasyon istenen düzeyde tutulsa da maaş ve ücret artışları enflasyona bağlanınca ülkenin gelirleri ne kadar artarsa artsın orta direk ve dar gelirliler bu zenginlikten payı istenen düzeyde maalesef alamıyor 

Türkiye’nin iki yıldır yaşadığı kur şoku sonrasında aşağı doğru hareketlenme olsa da eylül ayında yine yüksek enflasyon rakamları karşımıza çıktı. Türkiye de enflasyon ölçümünde TÜFE kullanılır. Tüketici fiyat endeksi; bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri gösteren bir ölçüttür. Yıllık enflasyon değerindeki değişimi ölçmek için kullanılır. Türkiye istatistik kurumunun ( TÜİK ) verilerine göre tüketici fiyat endeksi ( TÜFE ) % 11, 20’ye çıktı. 

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek; enflasyonun gelecek yılın ilk çeyreğinde tek haneli rakamlara ineceğine inandığını söyledi. Evet eğer yeni bir kur depremi ile karşılaşmazsak yılın ilk 4 ayında enflasyon tek haneye indirilebilir. 

Enflasyonu aşağı çekmek için Yurtiçi toplam talep kısılmak istenmiyor çünkü tüketim harcamalarının GSMH deki payı yüksek yani büyüme de etkili fakat ülkedeki üretim ve yatırımlar bu talebe yetişemiyor. Enflasyondaki yükseliş, gıda, konut, ulaşım ve eylül ayında özellikle eğitim alanında yaşanan fiyat artışlarına ve akaryakıta yapılan zamların da etkisi ile sürüyor. Her ne kadar indirimlerle giyim ve ayakkabıda fiyatlar düşse de özellikle ÖTV ve MTV zamları ile dış ticarette önemli sektörlerden biri olan otomotivde fiyat artışı devam ediyor. 

Eylül ayında tüketici fiyatları sadece % 0,65 arttı fakat enflasyon yine de % 11,20 lerde tutundu. Mutfağımız için önemli olan Gıda enflasyonu  % 12,5   Gıda ürünlerinde fiyat artışı, büyük ölçüde hava  şartları ve üretim maliyetlerinden etkileniyor. ( gübre, işçi, mazot, ilaç vb..)

Yine vatandaşı yakından ilgilendiren ulaşım harcamaları yani enerji fiyatlarında artış yine enflasyona yol açıyor ve bize olumsuz yansıyor. Şunu da söyleyelim enerji fiyatları dünya fiyatlarından etkilenmektedir dolayısıyla bu bizim kontrolümüz dışında bir gelişen bir durum.

Ülkemizde en çok hissedilen maliyetlerin artması yani maliyet enflasyonudur ve girdi fiyatları ile yine enerji fiyatlarından doğrudan etkilenerek artıyor. Büyümek için üretim yapmak zorundayız, üretimde kullandığımız dayanıklı tüketim malları yani makineleri ithal etmek zorundayız dolayısıyla kurda artış ithal mal fiyatlarını etkilediği için maliyet enflasyonu artıyor.

Belirtmek istediğim son kısım ise dışa bağımlı bir ekonomik yapıya sahip olduğumuz için özellikle petrol yani enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar ve döviz kurundaki oynaklıklar ve bunların sürmesi halinde maalesef yeni açıklanan Orta Vadeli Programa göre yıl sonunda % 9,5’ e inmesi hedeflenen enflasyon rakamına ulaşmasının güç olduğunu işaret ediyor.

Kaynak : Mahfi Eğilmez ‘’ Kendime Yazılar ‘’  ve ‘’ Kolay Ekonomi ’’– dönemin güncel basın yayın organları