Çok kez canlı olarak izlediğim Kırkpınar’da bu yılki kadar beklenmeyen sonuçlara tanık olmadım inanın. Tabi ki, ‘Er Meydanı Kırkpınar’ bir başka deyişle, dualı çayıra çıkan pehlivanlar arasında, favori görülen isimlerin kaybettiği karşılaşmalara tanıklık etmiştir. Ancak bu yılki kadarının tarihte görülmemiştir.

İlk gün mücadelelerinin ardından, ikinci ve üçüncü turlardaki kapışmalarda favori gözüken pehlivanlar çayırdan yenik ayrıldılar.   

Örneğin, organizasyon öncesi otoritelerin ağırlıklı favorisi Antalyalı Ali Gürbüz, iki yıl peş peşe aldığı altın kemeri bu yıl da alarak, 25 yıl sonra kemerin ebedi sahibi olma onurunu yakalayan pehlivan olabilme umudunu 2. turda hemşerisi Mehmet Yeşil Yeşil’e yenilerek kaybetti.

Geçtiğimiz yıl finalde kaybeden İsmail Koç ta ikinci turda Ali Gürbüz gibi elenenler arasında yerini aldı.

Dört altın kemer sahibi Recep Kara, ikişer kemerli Mehmet Yeşil Yeşil ve Orhan Okulu da üçüncü turda rakiplerine yenilerek tribüne çıkmak durumunda kaldılar. Aynı şekilde Fatih Atlı da çeyrek finalde İsmail Balaban’a kaybedip safdışı kalınca, yarı finale kalan isimler Balıkesirli Ertuğrul Dağdeviren’le üç Antalyalı pehlivan Cengizhan Şimşek, Mustafa Taş ve İsmail Balaban olarak belirlendi.

Bu noktada finale kalan bu dört isim arasında, daha önce bu kemere iki kez sahip olmuş İsmail Balaban, bir anda öne çıkıp favori haline geldi.

Ancak sürprizlerin birbirini izlediği mücadelelerin yarı finalinde, Cengizhan Şimşek’e yenilen İsmail Balaban da elenenler kervanına katıldı. Diğer yarı final kapışmasında Ertuğrul Dağdeviren karşısında kazanan Mustafa Taş’ta finale adını yazdırmayı başardı.

Buradan çok net iddia ediyorum; Cengizhan Şimşek ve Mustafa Taş finalini inanın bu spora gönül vermiş hiç kimse tarafından öngöremezdi… 

Final mücadelesinde normal sürede yeniş çıkmayınca puanlamaya gidildi ve rakibi Mustafa Taş’ı supleks atarak yenen Cengizhan Şimşek adını Kırkpınar’ın şanlı tarihine yazdırdı.

Bu arada, gelenekten geleceğe uzanan, dünyanın en uzun soluklu spor ve kültür zenginliği olan Kırkpınar’ın 661. randevusu, 54’ü başpehlivan olmak üzere, tüm boylarda toplam 2475 güreşçinin kol bağlamasıyla da bir rekora imza attı.

Sanırım, sürprizleriyle anılacak olan klasiğin bu yılki randevusu, gençlik ateşinin, tecrübe önünde elde ettiği zaferin de kanıtı olarak da hafızalardaki yerini alacak.

Hoşçakalın…