Anadolu’nun göbeğinde bir kasaba da Ayşe hanım bir bebek sahibi oldu. Nur topu gibi bal kaymak kadar tatlı mı tatlı.. Dünyanın en mutlu mucizesini yaşadı tüm aile.
Ayşe hanım doğum sonrası biraz toparlandı eş dost akraba ve arkadaşlarını da davet etti. Kırk banyosu yapalım dedi geçmişten bugüne tıpkı atalarının yaptığı gibi…
Ayşe hanım ve eşi bu iş için gerekenlerin maliyetini hesaplamaya başladılar.. Maaşlı bir devlet memurunun kısıtlı geliri ile olacaktı bu iş ve en güzel şekliyle olmalıydı…
Tatlılar meyveler az buçuk pastalar kurabiyeler; (davetiye diyecek kadar uzatamadılar heveslerini, zira bütçeleri sınırlı idi..
Anadolu’da kırk gününden sonra herhangi bir gün bebek; mali durumunuz iyi ise özel bir yerde (Türk hamamı) özel güzel ve dualarla birlikte banyo yapmalı..
Aile kendini bildi bileli Hanefi Müslim idi ama Kuran da bu var mıydı, farz mıydı? Ya da Hz. Muhammed Efendimizin sünneti miydi?
Kafasını karıştırmaya hiiççç gerek yoktu yüzyıllardır bu böyleydi ve herkes yapıyordu.. Onun bebeği neden eksik kalsındı ki? En azından bu bir sosyal toplum öğretisiydi.
Ve yaptı.... Dualar eşliğinde kırk banyosu yapıldı…
Yunanistan da bir kasaba da Kiria Maria bir bebek sahibi oldu. Nur topu gibi bal kaymak kadar tatlı mı tatlı.. Dünyanın en mutlu mucizesini yaşadı tüm aile…
Kiria Maria Anadolu’daki Ayşe hanım gibi doğum sonrası biraz toparlandı eş dost akraba ve arkadaşlarını da davet etti vaftiz banyosu yapalım dedi geçmişten bugüne tıpkı atalarının yaptığı gibi…
Kiria Maria ve eşi bu iş için gerekenlerin maliyetini hesaplamaya başladılar.. Maaşlı bir devlet memurunun kısıtlı geliri ile olacaktı bu iş ve en güzel şekliyle olmalıydı…Tatlılar meyveler az buçuk pastalar kurabiyeler; (davetiye diyecek kadar uzatamadılar heveslerini, zira bütçeleri sınırlı idi..
Tüm Hıristiyanlar da, Anadolu’da olduğu gibi doğumdan sonra herhangi bir gün bebek; mali durumunuz iyi ise özel bir yerde (kilise de) özel güzel ve dualarla birlikte banyo yapmalı..
Yüzyıllardır bu böyleydi, dinin gereğiydi ve herkes yapıyordu.. İncil’de emrediyordu, şarttı bu! Hz.İsa isteğiydi.. Bebeğin günahlarından arınması ve halis bir Hıristiyan olması için şarttı! Ve yaptı... Dualar eşliğinde papazın ellerinde vaftiz banyosu yapıldı.
Her iki aile de mutlu ve umutlu ve gerek toplumsal gerekse dinsel öğretileri yerine getirmenin huzuru içindeydiler..
AYRI DİNLERE MENSUP olsalar da!!!
KIRMIZI ÇİZGİLERLE çizilmiş sınırlar onları ayırsa da!!
Aynı topraklarda, aynı denizde, bugün bir arada yaşamasalarda, geçmişten gelen binlerce yıllık bir birliktelikleri vardı, iç içe yaşanmışlıkları vardı... Aynı ahlak-i ve ailevi kültüre sahiptiler...
Sınırların olmadığı bir dünya ÖZLEMİ İLE....