Merhabalar sevgili dostlar,

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte mutfaklar da yoğun bir telaş yaşanmakta,hele ki kalabalık aileler zengin mutfak kültürümüzden çeşitlerle ,her ne kadar bu Ramazan ayında sevdiklerimize iftar davetleri veremesekte,aile içinde güzel bir sofra ile oruçlar açılmakta..

Bugün sizler için hazırladığım tarif,Osmanlı Mutfağın da hatırı sayılır bir yere sahip olan ''KİRDE KEBABI''..

1700'lü yıllardan kalma ,Saray Mutfağında özellikle Ramazan ayında sıklıkla yapılan ve bu ayın vazgeçilmezleri arasında yerini alan bir yemek..

Atamızın da Kurtuluş Savaşı sonrası İzmir'e geldiğin de yediği ve çok sevdiği söylentiler arasındadır.

Bu yüzdendir ki bu yemeğe İzmir  sahip çıkmakla birlikte Bursa da çok iddialıdır.

Osmanlı döneminde son derece pratik olarak yapıldığı,kıtır yufka ile hazırlandığı  ,krep'in yufka yerine geçmesi daha sonralara dayanmaktadır.

Bugün biz son haliyle hazırlıyacağız.

Haydi o zaman tarifimize geçelim,hepinize kolay gelsin.

  • MALZEMELER:
  • 1 kg dana kuşbaşı
  • 1 ad kuru soğan
  • 5 ad sivri biber
  • 1 ad kapya biber
  • 1 ad domates
  • 1 yemek kaşığı domates salça
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ + 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz + Karabiber
  • 1 su bardağı su
  • KREP İÇİN: 8 ad krep
  • 2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı su
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 2 ad yumurta
  • 1/2 kapya biber
  • 6-7 dal maydanoz
  • 2,5 su bardağı un 
  • az tuz
  • ÜZERİNE:
  • Sarımsaklı yoğurt
  • Tereyağında kızdırılmış kırmızı biber
  • HAZIRLANMASI:
  • Öncelikle etimizi pişirmeye başlayalım.
  • Kuru soğanı küçük yemeklik doğrayın.
  • Kapya ve sivri biberleri küçük halkalar halinde doğrayın.
  • Domatesin kabuğunu soyduktan sonra küpler halinde doğrayın.
  • Düdüklü tencerenize zeytinyağını alın ve yüksek ateşe getirin.
  • Eti ekleyerek kavurmaya başlayın.
  • Etiniz suyunu bırakıp tekrar suyunu çekince doğradığınız kuru soğanı ekleyerek 5 dakika birlikte kavurun.
  • Biberleri ekleyin ve 5 dakika daha kavurun.
  • En son domatesleri,salçayı,tuzunu,karabiberini ve suyunu vererek orta ateşte 30 dakika pişirin.
  • Etiniz piştikten sonra tereyağ ekleyerek 5 dakika kavurun ve ateşten indirin.
  • Şimdi gelelim kreplere;
  • Rondoya kapya biberini küçük parçalar halinde alın ve sütün az bir miktarı ile biberler püre gibi olana kadar çırpın.
  • Maydanozları da ekleyin ve çırpın.
  • Bir kaseye aktarın ve diğer malzemeleri ekleyerek krep hamurunu hazırlayın.
  • Krep'lerinizi 20-yada 22cm'lik krep tavanız da çoz az zeytinyağ sürerek arkalı önlü pişirerek bir tabağa alın.
  • 4 ad krep olarak 2 tabak olarak hazırlayacaksınız.
  • Servis tabağına önce 1 ad krep yerleştirin,üzerine etinden koyarak 4 krep'i hazırlayın.(en üst sadece krep)
  • Bir kasede sarımsaklı yoğurt hazırlayın.
  • Küçük bir tavada tereyağını kızdırın ve kırmızı biber ekleyin.
  • Kirde Kebabınızın üzerine önce sarımsaklı yoğurt gezdirin onun üzerine de tereyağında kızdırılmış kırmızı biber ..
  • Bu enfes lezzetini sevdiklerinizle paylaşın.
  • Afiyet olsun.

Sevgiyle.