Önce 15 Temmuz günü küçük bir grubun uygulamaya çalıştığı darbeyi kınıyorum. Egemenlik hakkımız uğrunda hayatını kaybeden şehitlerimize Ulu Tanrı’dan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Yüce milletimize geçmiş olsun.
20 Temmuz 1974’te başlayan Kıbrıs Barış Harekatı’nın Çarşamba günü 42nci yılını idrak edeceğiz. Bu münasebetle Kıbrıs’ta hayatını kaybeden yiğit ve kahraman şehitlerimize Ulu Tanrı’dan rahmet, gazilerimize sağlıklı ve mutlu uzun ömürler diliyorum. Ebediyete intikal edenlerin mekanları cennet olsun. Hatıraları önünde tazimle eğiliyor ve büyük bir saygı ile anıyorum. 
Geçen hafta, yıllardır çözümü aranan Kıbrıs Sorunu konusunda TC ve KKTC olarak, pek de iç açıcı bir mevzide tutunamadığımızı belirterek, herkesi Kıbrıs’a sahip çıkmaya davet etmiştim. 
Bugün de 2017 yılında tevcih edileceği açıklanan Milli Mücadele Madalyası ile ilgili hususları takdim edeceğim. 
Malumları Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra kazanılan ZAFER’de başarı gösteren askerlere madalya tevcihinde TC ve KKTC hiç de başarılı bir sınav verememişti. Tam 9 yıl sonra 1983 yılında TSK tarafından, harekata katılanları pek de memnun etmeyen, çok sınırlı sayıda ve sadece TSK personeline Kıbrıs Barış Madalyası tevcih edilmiş, ve personel arasındaki memnuniyetsizlik nedeni ile konu mahkemelere bile taşınmıştı. 
Türkiye’de Kıbrıs Gazileri arasındaki bu memnuniyetsizlik devam ededursun, şehit ve gazi mücahitlerle TMT mensuplarına madalya tevcihi çalışmaları, KKTC tarafından da sonuçlandırılamadı. 
Yıllar sonra 2006 yılında GKRY’nin, savaşta mağlup olan eli kanlı bütün Rumlara madalya dağıtması, şehit ve gazi asker ve mücahitlerin beklentilerini daha da haklı hale getirmişti ki 2012 yılında KKTC’de Milli Mücadele Madalyası tevzii kararlaştırıldı. 
Çıkarılan kanun ve tüzüğe göre mücahitlere, TMT’de görev yapanlara ve Kıbrıs Barış Harekatı’na katılanlara ayrı ayrı madalya tevcihi öngörülüyordu. Madalya için müracaatlar toplanmaya başlandı. Ancak kayıtların yetersizliği ve gizliliği nedeni ile birçok kişi müracaat için gerekli evrakları temin edememişti. Herhalde çalışmalar devam ediyordu. 
Ayrıca TC uyruklular için Kıbrıs Barış Harekatı’na katılmak şartı arandığından, Kıbrıs’ta 1974 öncesi muhtelif çatışmalara katılan, şehit ve gazi olan Türk vatandaşları kapsam dışı kaldı. Mesela 1964’te Erenköy Hava Taarruzu esnasında şehit olan Plt.Yzb.Cengiz Topel’e madalya tevcih edilemeyecek. Aynı şekilde 1958’den beri TMT’de görev alan sivil-asker birçok TC vatandaşlarının da gizli harekat tekniği nedeni ile belge temin edemeyecekleri ortada idi. 
Bunlara ilaveten 1974’te Türkiye’de Kıbrıs Barış Harekatı kararı alan, biz gaziler arasında GAZİ KABİNE olarak anılan 37nci TC Hükümeti ile Cumhurbaş- kanı Fahri KORUTÜRK, Genelkurmay Başkanı Org.Semih SANCAR ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ve Jandarma Genel Komutanı ve 2nci Ordu Komutanı ile Türkiye’de harekatı yöneten karargah görevlileri ve Milli Güvenlik Kurulu üyeleri ile milletvekilleri de kapsam dışında kalmışlardı. 
Ve yine ayrıca Gazi Magusa gibi düşmana direnen bütün köy, kasaba ve şehirlere ve bu harekata katılan bütün mücahit birlikleri ve TSK birliklerinin sancaklarına madalya tahsisi ile Gazi, Kahraman ve Şanlı gibi unvanlar verilme- sinin de anlamlı ve gerekli olduğu apaçık ortadaydı. 
Değerli okurlarım, 
Bütün bunlardan başka ayrı madalyalar yerine İstiklal Madalyasında olduğu gibi değişik renkte şeritlerle farklılıklar yaratılabileceğinin de daha şık olacağı değerlendirilmektedir. 
Ve ayrıca Milli Mücadele Madalyası tevcihi konusunda tespit edilen bu düzenlemelerin ve varsa diğer hususların ivedi sonuçlandırılmasının gerekliliği de malumlarıdır. 
Kıbrıs’ın yiğit ve kahraman şehit ve gazileri ve ebediyete intikal edenlerin aileleri için yüksek anlam içeren bir onur belgesi ve madalya tevcihi, KKTC’nin en şerefli hizmetlerinden biri olarak yıllardır beklenmektedir. 
2017 yılında tevcih edileceği açıklanan Milli Mücadele Madalyası’nın hak sahiplerinin belirlenmesinde haksızlıklara meydan verilmemesi gerektiği de ortadadır. 
Emeği geçen herkese şimdiden teşekkür ve takdirlerimi sunar başarılar dilerim. 
Değerli okurlarım, 
Milli Mücadele Madalyası tevcihi ile ilgili sizlere de bu makale ile sunduğum hususları KKTC Başbakanı ve Maliye Bakanı Sayın Serdar Denktaş’a da iletmiştim. 
Bu makaleyi gazeteye sunarken Sayın Denktaş, konu ile ilgilendiğini ve gerekli düzenlemelerin yapılacağını çok nazik ve sıcak bir mektupla bana iletti. 
Sayın Denktaş’a, yakın ilgileri ve nazik mektupları nedeni ile bu sütundan en kalbi teşekkürlerimi sunar, Kahraman Soydaşlarımızın mutluluk ve refahı için uzun ve sağlıklı hizmet yılları ve üstün başarılar dilerim. 
Saygılarımla.