Kahraman dostum E.Dz.Alb.Yılmaz CENGİZ Kıbrıs Barış Harekâtı’na; hepsi de astsubay olan 20 SAS ve SAT Komandosu ile, Sualtı Taarruz Üniti’nin Komutanı olarak iştirak etmişti. 19 Eylül’de kaybettik. 

Bahriyenin Bordo Berelileri olarak anılan TSK’nin seçkin askerlerinden oluşan bu birliğin görevi; çıkarma yapılacak plajı çıkarma harekatından önce kontrol ederek sualtı engel ve mayınları belirlemek, işaretlemek, tahrip etmek ve çıkılacak sahildeki düşman ve arazi hakkında çıkacak birliklere bilgi vermekti. 

Donanma daha Kıbrıs sahillerine 10-12 mil uzaklıkta iken Bnb.Yılmaz Cengiz birliği ile süratle sahile yaklaşmış ve saat 06:00’da denize bırakılan SAS Komandoları sahile yüzerek gerekli kontrolleri yapmıştı. Yarım saat süren kontrolde plajın engelsiz ve mayınsız olduğu belirlenerek SAS Komandoları denizden toplanmış ve Çıkarma Birlikleri K.lığına plajın temiz olduğu raporu verilmişti. 

Daha SAS Komandoları plaj kontrolüne başlarken Rumlar gerek yüzen komandolara gerekse onları getiren botlara ateşe başlamıştı. Bnb.Cengiz de bulunduğu bottan düşmana mukabele etmiş, bilahare Donanmamız güçlü topları ile hedefleri tahrip etmişti. 

Değerli Okurlarım, 
Sualtı Taarruz Üniti; Çıkarma Harekatı sonuna kadar çıkarma gemilerinin sahile yanaşmalarında kılavuzluk ederek çıkarma harekatını kolaylaştırmış ve süratlendirmiştir. Tabii bütün bu faaliyetler 400 m kadar genişlikteki küçük bir plaj önünde, düşmanın Beşparmak Dağları dahil bütün sahilden açtığı cehennemi andıran topçu, havan ve makineli tüfek atışları altında yürütülmüştür. 

Daha sonra da Bn.Yılmaz Cengiz ve komuta ettiği Bahriye’nin Bordo Berelileri verilen bütün görevleri üstün bir başarı ile yapmışlardır. 
Alb.Cengiz’i ben de o günlerde tanıdım. Daha sonraları Dz.P.Alay Komutanlığı da yapan kahraman dostumla emeklilik döneminde de bir araya geldik. 

Birlikte pek çok toplantılara, televizyon programlarına katıldık ve Kıbrıs’la ilgili belgesellerde de görev aldık. 

İki yıl kadar önce rahatsızlanmıştı, tedavi oluyordu. Ara ara görüşüyorduk ve ümitli idik. 

Kaybettiğimize inanamadım. 

TSK tarafından Kıbrıs Başarı Madalyası ile de taltif edilen mert, cesur, çalışkan, astları ve üstleri tarafından da çok sevilen ve takdir edilen vefakar ve kahraman dostuma Ulu

Tanrı’dan rahmet diliyorum. 

Mekanı cennet olsun.