Ekseriyetimiz özgür doğup özgür yaşarken, hayatın güzelliklerine hayran gözlerle bakarken, bazı olumlu ya da olumsuz değerleri yanlış alıyoruz hayatlarımıza. Yaşadığımız ülkenin kanun ve kurallarına aykırı bir tutum ve davranışımız, eylemimiz olmasa da, kendimizi hapsediyor, kendi esaretimizi sağlıyoruz. Israrcı olmak, fanatikçe hırs sahibi olmak, sağlık ve yaşamsal bencillikte ılımlı düşünülebilse de, ben merkezli yaşamı, ideal ve istikbal planlarını hırs merkezli oluşturup, denge ve mutlu yaşamı rafa kaldırarak, kendi zindanımıza kendimiz giriyoruz.

Hırs, altyapısı, değerlendirmesi bilimsel, etik kurallara sırt dönmez haliyle, doğru, dengeli, faydalı haliyle, performansı artırma, gayret etme, çok çabalama halinde algılanıp, uygulanıyorsa, doğrudur, faydalıdır. Bizi esir eden, esaretimize sebep hırs olgularının ne akılla ne de duyguyla bağı olmadığı gibi, etik bilmez, kanun, kural tanımaz hali alenidir. Sahiplenirken, her şeyin sahibi olmak, kontrol ederken, herkesin kontrolü bende olsun güdüsü, insani bir olgu değildir. Kendi kişisel hayat akışımız içerisinde, Devletin önemli kademeleri içinde, vakıf ya da derneklerin yöneticiliğinde görev edinmiş, yetki almışsak sonrası için olabilecekleri tahmin edebilmek, hiç de zor değil.

Kendi tutkularımızla, hırslı yaklaşımlarımızla kendi çemberimizde kalabilirsek, zararı sadece kendimize ve yakın çevremize akseder. Yüksek görev ve sorumlulukların içine dahil olmuşsak, zararı, akseden kayıpları düz matematikle bulmak, hesaplamak, mümkün değildir. Kayıpların süreçteki etkileri, yansımaları, zararlı uygulama örneklerine emsal oluşturması, süreçte ki kayıplarını yaşayarak görmek mümkün.

Dengeli yaşamak ve şartlardan bağımsız mutlak mutluluğu yakalama çabası, esaretten kurtulmanın, esarete girmemiş olmanın mihenk taşı. Futbol izlemek ve eğlenmek, hepsi bu, hırs katılırsa, fanatiklik oluşursa ruhumuzda, kendimize ve çevremize sürekli zararlı hal, tutum üretiriz. Domates üretmek ve satmak, kendimiz ve ailemiz için legal yoldan bir yaşam sağlamaksa, çalışmak, üretmek, ticari faaliyet içinde olmak alkışlanmaya değer bir mücadeledir. Domatesin her renkte olanını üretirim, en erken ben üretirim, en ucuza ben satarım vb gayretleri de hırsla bağ kurulmadıkça güzeldir. Hırsla yapılma gayesi düşünceye karışmışsa, illegal, etik dışı, sağlık dışı, kanunsuz haller dahi denemeler dahilindedir ki, kabul edilemez. Her tür, her branş için, yaşamanın farklı kademeleri için, içinde olduğumuz süreçte ki değişik takvim yaprakları için, çeşitlemeler çıkarabilmek mümkün. Her mümkün diye çıkarabileceğimiz örnekler içinde dengeli yaşam, özgür yaşam, mutlu yaşam, mümkün değildir, esaretimizin içinde yaşamak değil, sadece yaşamda var olmayı başarırız.