Şöyle kafasında siyah bandanaya benzeyen bir şeylerle dolaşan Arap turistlere denk gelmeyen yoktur sanırım. İlk zamanlar neden takıyorlar, kim bunlar diye merak ederdik. Fakat onların Türkiye’ye saç ektirmeye gelen Araplar olduğunu artık herkes biliyor. Ve artık eskisi gibi görünce dönüp dönüp bakmıyoruz. Saç ekimi için saçlı deriye enjekte edilen serumun alımı ve yüz bölgesine inmesini önlemede büyük etkisi olduğu için bu bandananın takılması çok önemli bilgisi ile yazıma başlamak istedim.

Türkiye’ye hem kalite hem de fiyatlardan ötürü yurt dışından sağlık turizmi adına gelen turist sayısı oldukça fazla. Son zamanlarda terör olaylarından dolayı gezmek için gelen turist sayısı azalırken bu durum sağlık için gelen turistleri etkilememiş her dönem sağlık için gelenler artmıştır. Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi verilerine göre geçen sene 750.000 yabancı ziyaretçi tıbbi tedavi için Türkiye’ye gelmiş. Bunların 100.000’i özellikle saç ekimi için Türkiye’yi seçmişler. Türkiye’nin sağlık turizmi endüstrisi yüzde 12’lik artışla 700 milyon doları aşmış. Bu da her ay daha da artmakta olan 5 bin kişilik küçük bir turist ordusunu işaret ediyor. Gelenler sadece saçını ektirmiyor ekonomiye de can katıyorlar. Türkiye dünya sağlık turizminde gelir bakımından Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya'nın ardından üçüncü sırada bulunuyor. Ülkeye giriş yapan hasta sayısında ise 5. sırada.

Medikal Turizmde, turistlerin Türkiye’yi seçmelerindeki en büyük sebep uygun fiyatlar. Fakat düşük fiyatlar Türkiye’nin başarısının tek sırrı değil, çünkü aynı zamanda uzmanlık seviyesi ve teknolojik imkânları ile de ülkemiz saç ekiminde avantajlı bir konumda. Amerika Birleşik Devletleri’nde ortalama 20.000 Amerikan Doları olan 4000 greft saç ekimi bizde sadece 2.000 Amerikan Doları. Yani ABD’den birisi atlayıp ülkemize geliyor uçak, otel, seyahat derken her halükarda kar ediyor ve farklı bir ülkeyi görerek ülkesine dönüyor.

Sınırı aşarak başka bir ülkeye özellikli bir işlem için gidenler arasında dünyada en yüksek oran, saç ekimine ait. Bu açıdan bakıldığında saç ekiminde dünyada en çok turist kabul eden ülke Türkiye’dir. Açık ara saç ekiminde dünya birincisiyiz. Türkiye’ye akın eden turistlerin çoğunluğu Ortadoğu ülkeleri, Almanya, Ukrayna, Suudi Arabistan, Katar, Mısır, Bahreyn, Libya, Kuveyt. Saç ekimi Türkiye'den sonra en çok Hindistan ve Tayland'da yapılıyor. Türkiye jeopolitik konumunda dolayı daha çok tercih ediliyor. 

Sağlık turizminde 2023’te hedef 20 Milyar Dolar!

Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak, Türkiye'nin sağlık turizminde 2017 yılı hedefinin 7 milyar dolar olduğunu, 2023 için ise bu hedefin 20 milyar dolar olarak belirlendiğini geçtiğimiz günlerde açıkladı. Çakmak, sağlık turizminde her geçen yıl hedef kitlenin genişlediğini, tedavi alan hastaların memnuniyet seviyesinin yükseldiğini ve bunun yeni misafirler için referans olduğunu anlattı. Hem kalite standardı yüksek hem de fiyatı uygun olan dünyadaki tek ülke Türkiye…

Saç ekimi için Türkiye’yi tercih eden ilk 3 Ülke:

1. Suudi Arabistan

2. Katar

3. Bahreyn

Ve son olarak Türkiye sağlık konseyinden önemli istatistikleri paylaşalım:

  • Türkiye Sağlık Turizminde dünyada en çok tercih edilen ilk 3 ülke arasındadır.
  • Sağlık Turizminde Avrupa'da en çok tercih edilen ülke yine Türkiye’dir.
  • Türkiye'de bulunan hastaneler 2016 yılında, 144 ülkeden 750.000'den fazla hastayı başarılı bir şekilde tedavi etmiştir.
  • Son 10 yılda Türkiye yeni hastanelerin kurulması ve bu anlamda kullanılan teknolojiye 30 milyon dolardan fazla yatırım yapmıştır.