Mart ayındayız madem çokça kedilerle bu ay arasında bir bağ kurulurken, kedilere dair toparladıklarım. Mart ayında günlerin uzaması ile birlikte artan gün ışığı, kedilerde hipotalamus bölgesinin uyarılmasına neden olur. Böylece cinsel istek hormonu olan FSH hormonu üretilir. FSH hem erkek, hem de dişi kedilerin üreme organlarına etki eder ve dişi kedileri çiftleşmeye hazırlar. Mart ayıyla kedilerin çiftleşmesi eşleştirmesi insanımızın genel kanısı olsa da baharın gelmesi, cemrelerin düşmesi, toprağın uyanması gibi çokça etkileşimi vardır.

Kedi, köpek, kanarya, muhabbet kuşu, akvaryum ya da fanusta yaşayabilecek çokça balık türleri, kaplumbağa, tavşan türleri, papağan, saka, güvercin türleri gibi çok hayvan türüyle insanın birlikte yaşadığı ve iyi arkadaş olabildikleri söylenebilir. İnsanla hayvanın bir arada yaşamasından bahsederken ticari bir kazanç, etinden sütünden ve diğer çıktılardan, binek hayvanı olarak faydalanmaktan bahsetmiyorum elbette.

Benimde uzun süredir birlikte hayatımı paylaştığım, hayatımın içine aldığım hayvanlarım var ki, başında pug cinsi köpeğimiz “Ramiz” gelir. Yazı başlığım her ne kadar kedi olsa da kedileri sevmem, bana itici gelir. Kedilerin itici ve sevilmeyecek hayvanlar olduğunu savunmuyorum böyle bir tezimde yok. Çocukluk yaşlarımda babamın bana hediye olarak alıp getirdiği iki civcivimi gözlerimin önünde kaptı ve yediler, kedilere karşı mesafeli oluşum bu travmadan kaynaklı ve üzerimden atabilme şansım olmadı. Kedileri sevin, sevmeye devam edin, bu tatlı süreci yaşarken bilmenizde fayda olabilecek bilgilerde şöyle;

1. Köpeklerin aksine, kediler tatlı şeylerin tadını alamazlar.

2. Deniz suyunu lıkır lıkır içebilirler.

3. Kediler, yunusların sesini duyabilen nadir canlılardandır.

4. Yavru kediler, uyurken büyüme hormonu salgılar. Ancak yetişkin kediler, sadece uyumayı sevdiklerinden uyur.

5. Hatta o kadar çok uyurlar ki; örneğin 9 yaşındaki bir kedi, sadece 3 yılını uyanık olarak geçirir.

6. Kediler, derin uykudan tam uyanıklılık seviyesine bir anda direkt olarak geçebilirler.

7. Kediler, inek sütünü hazmedemezler.

8. Bazı kedilerin başparmağı vardır.

9. Bizim parmak izlerimize benzer olarak kedilerin burun izleri eşsizdir.

10. Ayrıca burunlarının ucunu göremezler.

11. Hüseyin Bolt’ dan daha hızlı koşabilirler.

12. Yeterince sıcak bir ortamda büyüyen siyam kedileri bembeyaz olurlar.

13. Kedi kapısının mucidi, kedisine kapıyı açıp kapatmaktan deney yapamaz hale gelen Newton’ dur.

14. Tesla’ nın, kedisi tarafından statik elektriğe çarpıldıktan sonra elektrik üzerine araştırmalar yapmaya başladığı söylenir.

15. Bir kediyle ne kadar fazla konuşursanız, o kadar konuşkan olur.

16. Dişi kediler sağ, erkek kediler sol patilerini daha çok kullanır.

17. Yeni doğmuş kediler 3 haftalık iken rüya görmeye başlarlar.

18. Kedilerin zar zor görünebilen üçüncü göz kapakları vardır.

19. Kedilerin ter bezleri patilerindedir, patilerinden terlerler.

20. Kaybolan, evden kaçan kediler beyinlerindeki ufak mıknatıslar sayesinde ev yolunu patileriyle koymuş gibi bulabilirler.

21. Bir kedi kuyruğunu titretiyorsa, sizi görüp heyecanlandığı içindir.

22. Kısırlaşan kediler 2-3 yıl daha fazla yaşarlar.

23. Mırlamaları, iyileştirici bir özelliğe sahiptir.

24. Sağlıklı yetişkin bir kedi, kendi boyunun 6 kat yükseğine kadar zıplayabilir.

25. Köpekler 10 farklı ses tonuna sahipken kediler de bu sayı 100’ den fazladır.

26. Size masaj yapıyorsa, bilin ki artık siz ona aitsiniz.

27. Ve son olarak; size bakarken gözünü açıp kapatıyorsa, bu onun “seni seviyorum” deme şeklidir...

..

Kedi üst başlığı ile evcil hayvanımızdan bahsederken 30 ile 200 farklı kedi türünün dünyamızda olduğundan, yaşadığından bahsediyor literatür.

Küçük kedi cinsi ve evde beslenebilecek kedi türlerini, çokça bilinen ve evlerimizde yaşayan çok defa iyi bir arkadaş, dosttur bizler için.

Kediler hayatımızda yer alan minik dostlarımızdır. Şirin yüz ifadeleri, sevimli halleri ile vazgeçilmez bir parçamız olan kedi türleri kendi arasında sınıflandırılır. Vücut yapıları itibari ile sınıflandırılan küçük kedi türlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

1.Singapura

Kökeni ABD’ye dayanan Singapura türü kedigillerin en küçük bireyi olarak biliniyor. Çok büyükleri bile maksimum 2.4 kilo ağırlığına ulaşabilen Singapuralar oldukça küçük kedilerdir.

2.Munchkin

En küçük kedi türleri arasında ve en kısa kedi türleri arasında ilk üçe giren kedi türü olan Munchkin, büyüdüğünde en fazla 4.2 kilo olmaktadır.

3.Cornish Rex

İngiltere kökenli bir kedi ırkı olan Cornish Rex maksimum 4.5 kilo ağırlığına ulaşan ve kıvırcık bıyıklara sahip olan bir kedi türüdür. Küçük kedi türleri arasında oldukça tatlı bir kedi türü olması ile de bilinir.

4.Devon Rex

Cornish Rex ile aynı familyadan olduğu bilinen Devon Rex Büyük Britanya kökenli bir kedi türü olup  en az 2.5 kilo en fazla ise 4.3 kilo ağırlığına ulaşabiliyor. Küçük vücutlara sahip olan Rex familyası çok tatlı kedi türleri arasında yer alıyor.

5.American Curl

ABD kökenli olan American Curl türü kulak yapısı ile kolayca tanınabilir. Dışa kıvrımlı kulak yapısının yanında dünyanın en küçük kedi türlerinden biri. Bu kedi türü maksimum 4.5 kilo ağırlığına ulaşabiliyor.

6.Habeş Kedisi

İnatçı kedi türleri arasında da yer alan bu kedi türü oldukça sıcakkanlı ve inatçı bir kedidir. Oyunu çok seven yapısı ile insanı kendisine çeken bu tür ayrıca en küçük kedi türlerinden biridir. Kızıl tüyleri ile oldukça çekici bir yapıya da sahiptir.

7.Amerikan Bobtail

Özgür ve bağımsız bir yapıya sahip olan Amerikan Bobtail türü uzun tüyleri ve oyun oynamayı seven yapıları ile de ünlüdür. Küçük kedi türleri arasında yer alan bu tür zeki olması ile de bilinir.

8.Amerikan Shorthair

ABD kökenli bir kedi olan  bu tür baskın renkli olması, mavi, kızıl renkleri barındırması ile de ünlüdür. Çocukları çok seven yapıları ve küçük boyutları ile ünlü olan bu kediler maksimum 4.2 kilo ağırlığına ulaşabiliyor.

9.Amerikan Wirehair

Sert tüyleri ve sert mizacı ile bilinen bu tür aynı zamanda insanları pek sevmeyen bir yapıya sahiptir. Maksimum 3.8 kilo ağırlığına ulaşan bu tür sert yüz ifadesi ile bilinir.

10.Australian Mist

Şefkatli  ve oyuncu yapısı ile bilinen küçük kedi türleri arasındadır.

..

Ülkemizde sıklıkla rastlanan ve bazı türlerin Türkiye menşeli olduğu bilinen kedilerimiz;

1-Van Kedisi

2-Ankara Kedisi

3. Siyam Kedisi

4. İran Kedisi

5. Birman Kedisi

6. Somali Kedisi

7. Havana Kedisi

8. Bali Kedisi

9. Japon Kedisi

10. Mavi Rus Kedisi

..

Kedileri de hayvanları da sevelim, koruyalım, besleyelim. Aslı astarı olmayan söylentilerden etkilenmeden, inanç gibi kutsalımız bahane edilerek katledilen milyonlarca kediden sonra dünyamız çok büyük bir salgın hastalığa sahne olmuştur.

Kediler IX. Gregorius tarafından 1233'de yayınlanan “Vox in Rama” adlı bir papalık bildirgesiyle öldürülmesine karar verilmişti; özellikle siyah kedilerin. Aslında kedileri öldürerek salgının yayılmasına sebep olmuşlardı. Çünkü veba salgını, yani “yersinia pestis” yaygın bir fare biti tarafından taşınan bir mikroptu.

..

Kedileri ve hayvanları sevin, koruyun kollayın, besleyin, soğukla savaşmasında yardımlarınızı esirgemeyin diye pozitif bir mesajla bitirmek isterdim yazımı ama vazgeçtim, hayvan sever insanımız zati yapıyor, görüp, mutlu oluyorum. Mesajım diğerleri için; kedi ya da diğer evcil hayvanlarımız, sokakta barınan hayvanlarımız, seversiniz ya da sevmezsiniz, laf etmem, yorum yapmam. Zarar vermeniz, işkence etmeniz, kendi döngülerini bozmanız var ya, insanlık dışı, seviyesizce, merhametsizce, kınamak çok cüzi, lanetliyorum.

Mir Murat Demir