Kediler ve köpekler bize çeşitli şekillerde fayda sağlasa da, aynı zamanda bizi hasta etme kabiliyetine de sahiptirler.

- Kurtlanma

Köpekler ve kediler genellikle yuvarlak solucanlar ve kancalı kurtlar da dahil olmak üzere bağırsak parazitlerini taşır. Bu parazitler genellikle dışarıda olan hayvanlarda ve yavrularda bulunur. Bu yüzden evcil hayvanınıza iyi bir hijyen uygulamanız gerekir. 

- Mantar

Bir evcil hayvanın dokunduğu yüzeylere temas ettikten sonra sizde bir cilt kaşınması olduysa çok geçmeden önlem almanız gerekir. Mantar bildiğimiz üzere bulaşıcı bir hastalıktır. Kızarıklık, görünüşüne göre değişir. Size veya evcil hayvanınıza mantar teşhisi konulduysa, yayılmasını önlemek için bulaşabilecek her şeyi temizlemeniz gerekir.

- Kedi tırmığı

Kedi çizikleri fazlaca ağrılı olabilir. Aynı zamanda bakteriyi de beraberinde getirir. Cornell Koleji Veteriner Kliniğine göre “Bu bakteriyel enfeksiyon genellikle kediden insana çiziklerle bulaşır, ancak ısırık yaraları yoluyla da bulaşabilir." 

- Giardiyaz  

Hem kedi hem de köpekler bu paraziti dışkılarından geçirebilirler. Aslında, Oregon Veteriner Hekimler Birliği'ne göre giardiyaz, Kuzey Amerika'daki bakteriyel olmayan ishalin en sık görülen nedenidir. Semptomlar bir ila iki hafta sürebilir ve tedaviye iyi yanıt verebilir.

- Toksoplazmoz

Çoğu kedi sahibi muhtemelen toksoplazmozdan haberdardır. Genelde kedilerin dışkısından geçen bu parazit, dışarıda yemek yemenin bir sonucu olarak görülür. Ayrıca, kediler genellikle belirtilerini göstermezler, bu yüzden risk altında olduğunuzu bilmiyor olabilirsiniz. Bu nedenle temizlik yine en etkili yöntemdir. 

- Leptospirosi 

Leptospirosis, su veya idrar yoluyla bulaşan potansiyel olarak ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur. Köpekler kirli su içtikleri zaman bu hastalığa yakalanmaları çok olası bir durumdur. Ayrıca hastalığa sahip olan farklı bir hayvandan da bulaşabilir. 

- Pasteurella

Pasteurella, kedilerin ve köpeklerin üst solunum yollarında yaygın olarak bulunan bakterilerdir. Araştırmalara göre bu enfeksiyon çizikler veya ısırıklar yoluyla bulaşabilir. Genellikle lokal bir deri enfeksiyonu olarak ortaya çıkar ve antibiyotiklerle temizlenebilir. 

- Salmonellez

Salmonelloz da köpek veya kedilerin dışkısından insanlara geçebilir. Köpek veya kediler özellikle çiğ et yiyorsa ortamdan ve yedikleri etten bu paraziti alırlar. Bu enfeksiyon şiddetli tıbbi bir yardım ister.

- Kuduz

Bu hastalık, dünya çapında yılda yaklaşık 59.000 insanı öldürüyor. Virüs, hayvanın tükürüğünden, tipik olarak bir ısırık yoluyla bulaşır. Ve hastalığın görünür işaretleri belirdiğinde, genellikle ölümcül olur.

Neyse ki, kuduz aşısı oldukça etkilidir, ancak vahşi hayvanlar konusunda dikkatli davranmak ve evcil hayvanlarınızı her zaman açık havada izlemek en iyisidir. 

Kist

“Öncelikle şu gerçeğin bilinmesini gerekiyor; kisti yapan köpek tüyü değil, tüyler üzerine bulaşan tenya larvalarıdır. Köpeklerden insanlara ağız yoluyla bulaşabilen ”echinococus” larvaları esas olarak akciğer ve karaciğerde kistik yapılar oluşabilir. Bu tenyalar normalde köpeklerin ince bağırsaklarında yaşarlar. İnsanlar ve birçok evcil memeli ise arakonakçıdır

Pire kene

. Pire, kene gibi parazitlere karşı köpeğimi nasıl koruyabilirim? İnsanlara bulaşır mı?

“Bu amaçla hazırlanmış köpeğin ense derisi üzerine dökülerek kullanılan damla tarzı ilaçlar, boyuna takılan ilaç emdirilmiş tasmalar.