Merhabalar sevgili dostlar,

Bugün biraz eskilere gidelim ve merak edenler için çok lezzetli bir tarifi sizlerle paylaşmak istiyorum.

İsmini duyunca belki yadırgayacaksınız ama inanın yerken hiç de öyle olmayacak ve böyle bir lezzeti ara sıra pişirmek isteyeceksiniz.

Kısaca tarihine göz atacak olursak da;

KAVUN DOLMASI,günümüz de ,Osmanlı Mutfağı meraklılarının dışında sık yapılmasa da ,15, ve 16 .yüzyıl Osmanlı Saray Mutfağında meyveli yemek ve dolmalar arasında önemli bir yerdedir.

1539 yılının  Kasım ayının 2. yarısında yapılan,Kanuni Sultan Süleyman'ın oğulları Şah Cihangir ve Beyazıt'ın sünnet düğününde ki çanak yağmasında sunulan ihtişamlı bir yemektir.

Osmanlı Mutfağında tatlıyla tuzlunun birlikte kullanıldığının da göstergesidir.

Değişik tatlar ve mutfaklarında farklı tarifler denemek isteyenler ,kavun raflarda yerini aldığına göre denemeniz de fayda var derim.

Hepinize kolaylıklar diliyorum.

MALZEMELER:

• 1 ad orta büyüklükte yada 2 ad küçük kokulu dolmalık kavun

İÇ MALZEMESİ:

• 350 gr kuzu + dana karışımı kıyma

• 1 ad kuru soğan

• 2 yemek kaşığı tereyağ + 1 yemek kaşığı tereyağ

• 4 yemek kaşığı badem içi

• 3 yemek kaşığı dolmalık fıstık + 3 yem.kaş.kuş üzümü

• 1 kahve fincanı haşlanmış pirinç

• 1,5 tatlı kaşığı tuz 

• 1 çay kaşığı toz kişniş

• 1 çay kaşığı yenibahar

• 1 çay kaşığı karabiber

• 1 çorba kasesi ince kıyılmış maydanoz ve dereotu

SOS İÇİN:

• Kavunların iç kısımları (1 yemek tabağı kadar)

• 1 yemek kaşığı tereyağ

• Birkaç dal maydanoz

YAPILIŞI:

• Öncelikle kavunları hazırlıyalım.

• Kavunların tepe kısmını kapak şeklide keserek bir kenara alın.

• İç kısımlarını bir kaşık yardımıyla bir tavaya alın .(çekirdekleri ile birlikte)

• Eğer 1.500 kglık bir kavun ise iki parçaya ayırarak hazırlayın.

• İçine dolduracağınız malzeme için,soğanı küçük doğrayın.

• Bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağını eritin ve soğanları kavurmaya başlayın.

• Kıymayı ekleyerek kavurmaya devam edin.

• Bademiniz kabuklu ise sıcak su içinde bekleterek kabuklarını soyun.

• Kavrulan soğan ve kıymaya,dolma fıstıklarını,bademleri , kuş üzümünü ve haşlanmış pirinci ekleyin ve bir taşım karıştırın.

• ateşten indirdikten sonra tuzunu ,baharatlarını ve ince kıyılmış maydanozu ,dereotunu ilave ederek karıştırın.

• Kavunların içlerini tepeleme olacak şekilde iç harcı ile doldurun.

• 1 yemek kaşığı tereyağını küçük parçalar halinde üzerlerine yerleştirin.

• Kapak gibi kestiğiniz kavunun üst kısmını üzerine bir kürdan yardımıyla kapatın.

• 180 derece de ısıtılmış fırında takribi 15-20 dakika kadar pişirin.

• Bu arada üzerine dökeceğimiz sosu hazırlıyalım.

• Tavaya aldığınız kavun içleri ve çekirdekleri ile birlikte tereyağ ekleyerek orta ateşte kavurun.

• 10 dakika kaynattıktan sonra ateşten indirin ve tel süzgeçten geçirin.

• Bir kaseye alın ve içine ince kıyılmış maydanoz ekleyin.

• Fırından çıkan dolmaların üzerini sosu gezdirin.

• İster küçük tek porsiyon olarak isterseniz büyük kavun dolmasını ortadan ikiye keserek ikram edebilirsiniz.

• Harika bir lezzet sizleri şaşırtacaktır.

• Hepinize şimdiden afiyet olsun.

• Sevgiyle...

• Not:Tarifimizi Neşem Çelik YouTube kanalından izleyebilirsiniz.