Pek sevgili ebevynler. 

Lütfen bu yazımı büyük bir dikkatle dahası, sindire sindire okuyun. 

Çünkü tehlike büyük.

Geçtiğimiz günlerde Adana'da 8'inci sınıf öğrencisi 13 yaşındaki çocuk, babasının av tüfeği ile intihar etti. 

Aynı günlerde Bursa'da bir genç. "Zamanım yok, intihar edeceğim" diyerek sokaklarda dolaşırken yakalandı. 

Peki nedenini biliyor musunuz? 

"Mavi Balina" denilen, "intihar oyununu oynadıkları için. 

Her çağda olduğu gibi 21. yüzyılda da en büyük kötülük çocuklara yöneliyor. Toplumun en küçük fertleri olan çocukları maalesef koruyamıyoruz. İşin ilginç tarafı artık çocukları kimden, neyden nasıl* koruyacağımızı da bilmiyoruz. 

Okula gönderiyoruz akranları tarafından silahla vuruluyor, ya da servis aracında ölü bulunuyor. 

Çocuk bu duramaz, hadi beş dakika sokağa çıksın oynasın diyoruz, kendini bilmez bir sapık, çocuğu kaşla göz arasında kapıp gidiyor. Sonrası malum. Önce tecavüz ediliyor, sonra da öldürülüyor. Çocuğuma zarar gelecek korkusu öyle yerleşir ki belleklere, bu defa da evden dışarı çıkartmayız.

Adı üzerinde kötülük. Dururmu hiç. Evladını bu defa da evinde yakalayıp öldürmeyi başarır. Son yıllarda Türkiye dahil dünya çapında yüzlerce çocuğun, intihar etmesine sebep olan “Blue whale” yani "Mavi Balina" isimki oyun. Ve oyunun son kurbanı 13 yaşındaki çocuk oldu. 

İntihardan önce arkadaşlarıyla paylaştığı bir listede neler yazdığını aktarmak istiyorum. 

Bu yazdıkları Mavi Balina oyunundan gelen talimatlar. 

İntihar kaçıştır, herkesle zıtlaşacaksın, herkesle ters gideceksin, hep yalnız takılacaksın, gerekirse konuşmamaya yemin edeceksin, anneni, babanı huzur evlerine atacaksın, yılda bir kez ziyaret edeceksin o da sevap olsun diye, artık herkes sana hayalet diyecek. 

Dahası var.

Amcası yaptığı açıklamada şu sözleri dile getirdi. 

"Okulunda başarılı bir öğrenciydi. Defterlerini araştırdık; çeşitli notlar ve resimler bulduk. Oyun içerisinde bir grup kurmuşlar: birbirleriyle şu notları paylaşmışlar. Bugün şunu yapacağız. Yarın şu çocukları döveceğiz. Annemizi babamızı huzurevine bırakacağız. Aynı gün birlikte intihar edip cennete gideceğiz; sonra da dirilip geleceğiz. 

Şöyle durup düşününce ne kadar vahim bir ölüm olduğunu anlıyoruz.

Düşünsenize! Çocuğun çok acı bir şekilde ölüyor ve ortada çpcuğunun ölümüne sebep olan, ceza alması gereken hiç kimse yok. Saçma sapan bir oyun evine giriyor ve çocuğunu alıp gidiyor. 

Peki gençleri, çocukları esareti altına alan bu katil oyun nedir? 

İnternet üzerinden oynanan bir bilgisayar oyunu, Gençler arasında yayılan ve dünya çapında yüzlerce intihar olayıyla bağdaştırılan Mavi Balina isimli oyunun yaratıcısı Rusya'da 3 yıl hapis cezasına çartırıldı. Ancak oyunla ilişkilendirilen ölümler sonlanmış değil. Aksine her geçen gün artıyor. Öncelikle şunu belirtmek de fayda var. Mavı Balina aslında bir mobil oyun değil bir akım.

Ölüm grubu olarak adlandırılan sapkın bir grubun kurgusu. Rus menşeli Vkontakte adlı sosyal medya platformu üzerinden yayılıyor. Standart adresi yok BTK'nın ilk incelemelerine göre oyun, tarayıcı tabanlı değil ve sosyal medya gibi ortamlarda "oyun yöneticisi" tarafından gizlice gönderilen linklerle çocuklara ulaşıyor. O bakımdan engellenmesine yönelik standart bir adresi bulunamıyor.

Küratör olarak tanımlanan birinin irtibat kurması ile oyuna başlanıyor. İletişime geçtiği kişiye geri dönülmez bir oyuna başladığını ve 50 görev sonrasında hayatına son vermesi gerektiğini söyleyerek bir link gönderiyor. Gönderilen linki tıkladığında hesap bilgilerinin çalındığı ve bunun üzerinden şantajlar yapıldığı öne sürülüyor.

Verdiği görevlerin içinde koluna mavi balina figürü kazıma, günde 50 tane korku filmi izlemek, geceleri mezarlıkta resim çektirmek gibi tuhaf talepler var. 50. günün sonunda ise kişiye son aşama olan "yüksekten atlayarak ya da kendini asarak" intihar etme komutu veriliyor.

"Mavi Balina" adlı oyunda yönetici konumunda olan kişilerin, kişisel bilgilerini ele geçirdikleri kurbanlarına şantaj da yaptığı bu şekilde oyunda kalmaya zorladıkları ifade ediliyor. Oyuna katılan kişilerin, oyun üreticisinin bilinçli tercihiyle gece saatlerinde yapılması istenen çeşitli ve ürkütücü görevlerle ruh sağlıkları bozuluyor. 50 gün boyunca devam eden bu sürecin sonunda, oyunu oynayan kişiler üzerinde yanlış değer yargıları endişeli ve umutsuz düşüncelerle birlikte değersizlik hissi uyandırılıyor ve son görev olan intihara yönlendirme daha kolay sağlanıyor.

Aktardığım bu bilgileri neredeyse hepimiz biliyoruz. 

Ancak geçtiğimiz günlerde Posta Gazetesi Yazarı Şirin Sever'in Emniyette çalışan Psikolog Mehmet Şakiroğlu'ndan aldığı bilgilere göre; bilgisayar, cep telefonlarına yüklenenin bir vürüs olduğuna dikkat çekiyor.

Şakiroğlu'na göre; Mavi Balina bir oyun değil, bir virüs. Herkes hikayeyi yanlış biliyor. 

Şöyle ki. Çocuk bilgisayarda dizi izlemek ya da oyun oynamak için bir siteye giriyor.  Ama siteden çıktığında bilgisayar ekranının "mavileştiğini" fark ediyor. 

"Eyvah" diyerek panik oluyor. Çocuk panikteyken bir dosya geliyor önüne. 

Bir "anti virüs" programı.  Çocuk seviniyor, tıklıyor. Ekran geri gelince de "virüs temizlendi sanıyor. Aslında o sırada bilgisayarına bir "bir paylaşım programı" yükleniyor, haberi yok!.

Yani çocuğun kamerası kullanılıyor. Odası izleniyor. Kısa bir süre sonra çocuk odasında ne yaptıysa, görüntülerle tehtid ediliyor. Bu arada telefon numarası isteniyor.

Yani sistem çocuğun utancını ve stresini sürekli aktif tutuyor.

Böylece de istediği her şeyi çocuğa yaptırıyor.

Bilgi Teknoloji ve iletişim Kurumu, BTK intiharlara yol açan "Mavi Balina" oyununun çocukları ve gençleri tehdit ettiğini belirterek aileleri uyardı. BTK açıklamasında, uyarılar şöyle sıralandı.

1 - Aileler Mavi Balina oyunu gibi tuzaklara düşmemeleri için çocuklarının internet kullanma alışkanlıklarını takip etmeli. 

2-  Çocukların oynadığı oyunlar, aileleriyle birlikte belirlenmeli; 

3 - İnterenette geçirilen sürenin sınırlandırılması ve oyunun çocukların yaşına uygun olması gerekir.

4 - İnternette yabancılara şüpheyle yaklaşılması ve bu kişilerin tehlikeli olabileceği çocuklara anlatılmalı. 

5 - Aileler gerekirse bir uzmandan destek almalı, çocuklarını sosyal aktivitelere yönlendirmeli ve sosyal paylaşım ağlarında onlarla arkadaşlık ederek, internet adımlarından haberdar olmalı.

Katil Mavi Balinaya başka kurbanlar vermememiz dileğiyle. Hoşçakalın.