KATIKLI (BİBERLİ) EKMEK - HATAY MUTFAĞI

Abone Ol

Merhabalar sevgili dostlar.

Bu hafta biraz yöre mutfaklarına doğru gidelim ve Hatay Mutfağının özellikleri ile başlayarak, yörenin çok sevilen yiyeceği ''Katıklı Ekmek'ini sizlere yazayım.

Baharat yolu ve İpekyolu üzerinde bulunan Mezopotamya ve OrtaDoğu'ya açılan kapı olan Hatay, mutfak kültürü ile yüzyıllardır, yemek tariflerinin korunarak nesilden nesile aktarımı açısından oldukça zengin bir ilimizdir.

Yemek için yaşamak mı? Yaşamak için yemek mi? sorusunun cevabı Hatay da Yemek için yaşamaktır.

M.S 3.yüzyıla ait olan ''Neşeli Ol, Hayatını Yaşa''olarak bilinen mozaiği de bunu destekler.

Hatay Mutfağı taze sebzelerin, zeytinyağının, baklagillerin ve tahılların yani Akdeniz Mutfağında kullanılan malzemelerin kullanıldığı bir mutfaktır.Ve 650'den fazla yemeğin oluşmasına sebep olmuştur.

Farklı din ve mezheplerin olduğu şehir de yemekler, baharatlar ve soslar bu tariflerin oluşmasına ve çoğalmasını sağlamaktadır.

Bilinen bir diğer özelliği zeytinyağının, nar ekşisinin ve kırmızı biberin yoğun kullanılmasıdır.Ve süt ürünlerinde o yöreye has peynirleri ve tuzlu yoğurdu ile de bilinir.

Hatay Mutfağını çok kısa da olsa sizler için anlatmaya çalıştım aslında yörenin çok fazla anlatılacak güzellikleri bulunmaktadır.

Şimdi geleli tarifimize; Katıklı ekmek yada biberli ekmek, genellikle çay saatlerin de Hatay evlerinde neredeyse olmazsa olmaz yiyeceklerinden birisidir.Kimi görüntüsü lahmacunu anımsatsa da, iç harcının bolluğu ve çok çeşit malzemesi ile işin içine bir de acı salça ve biber girince, malzemenin lezzetini çoğaltmakta, daha fırın aşamasındayken bile kokusu ile iştah açan bir yiyecektir.

Bir Hataylıdan öğrendiğim bire bir tarifini sizler için denedim ve yazıyorum.İster çay yanında ister bir öğün olarak tüketebilirsiniz.İnanın lezzet muhteşem..

Şimdiden deneyecek olanlara kolay gelsin.

• MALZEMELER:

• HAMURU İÇİN:(bardak ölçüsü 150ml)

• 3 su bardağı da sıcaklığın da su  

• 1 paker kuru maya

• 3 yemek kaşığı zeytinyağ

• 1 yemek kaşığı elma sirkesi

• 1 çay kaşığı tuz

• 6 su bardağı + 1 yemek kaşığı un (Un, markası itibariyle değişiklik gösterebileceği için ele bira yapışan bir hamur olarak, unu kontrollü ekleyin)

• HAMURUN HAZIRLANMASI:

• Suyu, mayayı, zeytinyağını, sirkeyi ve tuzu bir kasede karıştırın.

• Unu ekleyerek biraz elinize yapışan bir kıvamda hamur hazırlayın.

• Üzerini örterek önce 15 dakika bekletin.

• Daha sonra elinizi su yada zeytinyağınla ıslatarak hamuru 4-5 kez katlama yaparak tekrar üzerini örtün ve takribi 50 dakika bekleterek mayalandırın.

• Bu arada iç malzemelerini hazırlayalım.

• İÇ HARCI:

• 1 ad büyük yada 2 küçük kırmızı soğan

• 150 gr çökelek yada lor peyniri

• 3 yemek kaşığı dolu dolu biber salçası

• 1 yemek kaşığı çörek otu

• 1 tatlı kaşığı olacak şekilde her birinden; kuru reyhan, kuru kekik, kuru kişniş, rezene, kimyon

• 1 çay kaşığı tuz (peynir ve salçanın tuz oranına göre ayarlayın)

• 1 çay bardağı kavrulmuş susam

• 1 su bardağı zeytinyağ

• HAZIRLANMASI:

• Kırmızı soğanı yemeklik küçük doğrayın ve kaseye alın.

• Sırayla diğer malzemelerini ilave edin ve yoğurun.

• İç malzemesi zeytinyağını sever, kullanacağınız sızma zeytinyağ lezzetini arttıracaktır.

• HAZIRLANMASI:

• Neredeyse iki katına çıkan hamurunuzu un serptiğiniz tezgahınıza alın ve yoğurun.

• Mandalina büyüklüğünde bezeler halinde yuvarlayın.

• Bu hamurla takribi 16-17 ad hamur bezesi olacaktır.

• Her bir hamuru yemek kabağı büyüklüğünde, ister yuvarlak ister oval olacak şekilde açın.

• Fırın tepsinize yağlı kağıt sererek hamurları yerleştirin.

• Hamurların üzerine hazırladığınız iç malzemesini paylaştırın ve elinizle yayarak yerleştirin.

• Bu işlemi yaparken parmaklarınızı zeytinyağına batırın.

• Tepsileriniz hazırlanınca, fırınınızı 180 derece de ısıtın ve çok kurutmadan takribi 20 dakika pişirin.(fırınınızın ayarına göre)

• Pişerken mutfağa yayılan kokusu ile iştah açan bu leziz ekmekler, yanında ayran yada çay ile harika olacaktır.

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle..