Kadar’da 2022 Dünya Kupası finalleri21 Kasım ve 18 Aralık arasında yapılacak, Türk Milli Takım elemelerde başarılı olamadığından bu futbol şöleninin dışında kaldı. 2002 yılındaki şampiyonada üçüncülük kazanan takımımız bundan sonra düşüş süreci yaşamıştı.

 Milli Takımlar düzeyinde Dünya ve Avrupa şampiyonalarının her kura çekilişinde karşımıza kolay rakiplerin çıktığını sanır, bundan iyisi Şam’da kayısı der, sonrada hüsrana uğrarız.

2022 Dünya Kupası elemelerinde Hollanda, Norveç, Karadağ, Cebelitarık Letonya ile aynı gurupta olduğumuza sevinmiş, en azından ikinci oluruz demiştik. Beklemediğimiz puanları kaybedince de Katar’a gitmek hayal olmuştu.

Katar’a futbolcularımız gidemeyişine üzülürken bir baktık; onların yerine polisimiz, askerimiz ve bizim takımların yabancı futbolcuları gidiyor…

O zaman onlarla sevinelim dedik!..

Dünya Kupasına Katar talip olmuş ve FİFA’da bunu kabul etmiş… Katar’a şampiyona süresince birçok memleketten seyirci gelecek…

Aşiretlerden oluşan, kabileler topluluğu  Katar’da güvenliğin sağlanması o ana kadar düşünülmemiş olacak kı; Türkiye’den bu yönde yardım istenmiş…

Türkiye ile dost Katar arasında yapılan anlaşmaya uyarınca polis ve askerimizin şampiyona boyunca güvenliği sağlamak için gönderilmesine karar verildi. Bomba arama uzmanları, bomba aramaya katılacak eğitimli köpeklerde Katar’ın yolunu tutacaklar. Bu arada Katarın polislerine de eğitim verilecekmiş…

Bu arada insanın aklına takılan sorular var;  Dünya Kupasını gibi önemli bir organizasyonu kendi başına yapamayan, güvenlik için dışarıdan yardım isteyen bir ülke bu işi nasıl başaracak?

Biz yine de Katar’a asker ve polisimizin gitmesine sevinmeliyiz. Milli Takımımız şampiyonaya katılamadığı ama en azından orada bizleri temsil edecek görevli Türkler olacak…. 

Türkiye yabancı futbolcuların cenneti olduğuna göre bizim takımlarımızda oynayan onlarca yabancı futbolcular kendi milli takımların formalarına giyecekler. En azından bununla da övünmeliyiz.

En azından bu yönde de olsa  Katar’da olmayı başardık…

Türk Milli Takımı uluslararası şampiyonada neden yok diye üzülmeden önce yaptığımız yanlışları düzeltmeliyiz.  Daha doğrusu nerede hata yaptık demeliyiz.

Türk Milli Takımı ara sıra da olsa başarılı sonuçlar alsa da beklenmedik yenilgilere uğruyor. Bunun pek çok örneği var ama yalnızca birinden söz etmekle yetineceğim. Avrupa Uluslar Liğinde düştüğümüz C Liğinden B Liiğine çıkma mücadelesinde Danimarka’nın yönetimindeki elli bin nüfuslu çoğu kişinin yerini bile bilmediği Faroe adalarına yenilmiştik. Bu sonuca Faroe’li futbolcular bile şaşırmışlardı.

Türk futbolunu neden bu hale düştü?

Süper Lig öi PTT Birinci lLiği takımlarına baktığımızda futbolcuların Afrikalı, Güney Amerikalı ve Avrupalı olduklarını görüyoruz. Geçen yıl bazı takımlarımızın on yabancı futbolcu ile sahaya çıktığını da hatırlamalıyız. 

Milli Takımı Türkiye’den değil Avrupa’da oynayan, daha çok gurbetçi futbolculardan kuruyoruz. Yabancılardan ötürü Türk futbolcular takımlarımızda forma  şansı bulamıyor, böyle olunca da yetişmiyor… 

Yanılmıyorsam şimdiki uygulamada takımlarımızda üç Türk futbolcu oynatma zorunluluğu var. Yabancılardan yana bazı teknik direktörleriz üç Türk futbolcusuna da karşıymış.

Bu kafalarla Türk futbolu gelişir mi? Gelişmez tabi; Faroe’ye yenilir, Lüksemburg’tan beraberliği zor kurtarır.

Son zamanlardaki Milli takımın dökülmesi neden diye sorgulamaya bence hiç gerek yok…