Değerli okurlarım bu makalemde  sizlere  Kasten yaralama   suçu  hakkında bilgilendireceğim  . 

Bu  suç Türk ceza kanunumuzun  86.  Maddesinde  düzenlenmiştir. Siz  eğer bir  kişinin vücuduna zarar verirseniz örneğin o kişinin  sağlığını tıbbi olarak bozarsanız mesela algılamasını  zayıflatırsanız vücuduna  acı verirseniz bu  suçu işlemiş olursunuz.

Kanun burada kişilerin beden dokunulmazlığını korumak  istemiştir. Kişinin  hem beden hem  ruh sağlığını  koruma altına almak istemiştir. Sizin bu suçu işlediğinizi  varsayabilmemiz için   mağdurun hem vücut hem  ruh  sağılığını bozma şartı aranmaz. Yani kısaca  sadece  o kişinin  ruh sağlığı sizin  eyleminizden  bozulduysa  suç  yine  oluşmuştur.  Aynı şekilde  o kişini  beden bütünlüğüne  zarar verdiyseniz yine  suç  oluşmuş  demektir. 

Örneğin  Yargıtay bu konuda sizin bir  kişiye  tokat  atmanızı kasten yaralama olarak değerlendirebilmektedir.  

Peki  Avukat  hanım  bu  suça  teşebbüsten  ceza  alırmıyım  diye  soracak  olursanız  evet  bu suç teşebbüse  elverişlidir. 

Peki siz  böyle bir  suçun mağdurusunuz ne kadar süre  içinde  savcılığa karakola şikayet etmelisiniz? 

Evet  böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda  6  ay içinde   şikayetçi olmanız  şart .  Ama bu  6  aylık  süre  basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek yaralamalar için geçerlidir. Basit tıbbi müdahale giderilmeyecek derecede  ağır yaralanmalar  için şikayete bağlı olmadığı  için savcılıklarımızca  resen yani kendiliğinden  takip  edileceği  için  belli bir  süre  sınırı  yoktur. Siz  suçun işlendiği tarihten  itibaren  8  sene içinde şikayetçi olabilirsiniz  . 

Peki biliyorsunuz  çok yakın tarihlerde  uzlaştırma yasası  çıktı.  Bu  suç uzlaşmaya  tabi  mi ?

Evet  ama  sadece  basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek olan    basit kasten adam yaralama suçu uzlaşma  yasasına  tabidir.  Nitelikli kasten  adama  yaralama  uzlaşma  yasasına  tabi değildir. 

Peki bizim vücudumuza sanığın vermiş olduğu  zararın  basit tıbbi müdahale  giderilip giderilemeyeceğine kim karar  verecek  ?

Adliyelerdeki  Adli  Tıp  uzmanları karar verecektir. Peki biz basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek  şekilde  yaralandık sanık ne kadar ceza alabilir? 

Böyle bir durumda 4 aydan  1 yıla kadar hapis cezası alabilir. Veya sanığa hakim ilke suçu  ise  adli para cezası  da  verebilir.   Yani hem  adli para cezası hem  hapis  cezası vermez. Birinden birini verecektir.

Eğer  sanığın işlemiş olduğu  eylem basit tıbbi müdahale giderilemeyecek derecede ise  1 yıldan 3  yıla  kadar   sanık ceza  alabilir. 

Siz  eğer   bu  suçu işlerken silah kullandı iseniz basit  tıbbi  müdahale  giderilebilecek  basit kasten    adam  yaralama  suçu işlediyseniz  cezanız  ½  artar ve  6  aydan  1.5  yıla kadar hapis  cezası  alabilirsiniz.  Eğer  BTM ile giderilemeyecek derece ağır  bir yaralama ise 1.5 yıldan  4.5 yıla kadar  hapis cezası  alabilirsiniz. Adam yaralamaya  elverişli  her  türlü  alet silah sayılır  Eğer  siz bu suçu kamu görevi  nedeniyle  işlerseniz  üst soyunuza  alt soyunuza eşinize   kardeşinize  beden veya ruh bakımından kendini  savunamayacak derecede  olan bir kişiye karşı işlerseniz   kamu  görevlisi iseniz bu  görevinizin verdiği  nüfusu kötüye kullanarak işlerseniz hapis cezanız 6 aydan 1.5 yıla  kadar  artar veya  ½  artırılmış  adli para cezası verilir.

Yaralamanız  basit tıbbi müdahale  ile  giderilemeyecek derecede  ise 1.5 yıldan  4.5 yıla kadar  hapis cezası  alırsınız  .

Sizin işlediğiniz bu kasten  adam  yaralama suçundan  dolayı ölüm meydana gelmişse  8  ile 16  sene  arası hapis  cezası   alma  durumunuz  olabilir.

Eğer sizin  bu suçunuz mağdurun organlarından birinin zayıflamasına  neden olursa  mağdurun  konuşmasına  sürekli  zorluğa  neden olmuşsa yüzünde  sabit bir  iz  oluşmasına neden olduysanız  mağdurun yaşamını tehlikeye soktuysanız en az 3  ile  5  yıl  arası yargılanırsınız

Peki   Avukat  hanım bu suçumuz adli para cezasına ya da HAGB ‘ye  çevrilemez mi diye soracak olursanız evet ama siz  Basit kastan adam yaralama suçunu işlerseniz mümkündür 

Bu konudaki  sorularınızı  0  532  508 90  45  nolu  irtibat telefonuma bildirebilirsiniz  .

AVUKAT  NEVİN  ÖMEROĞLU DEMİREL 

İSTANBUL BAROSU