Beşiktaş Fenerbahçe derbisinin 352. maçında siyah beyazlılar ezeli rakibini Kadıköy'de 3-4 yenerek tarihi bir galibiyet aldı.

Esame listesi elimize ulaştığında Sergen hocanın Başakşehir maçındaki kazanan kadroyu koruduğunu gördük. O kadrodan cezası nedeniyle sadece Dorukhan eksikti. Gerçekçi ve isabetli bir kadro tercihiydi. Çünkü Beşiktaş'ın ofansif ama kontrollü bir oyuna ihtiyacı vardı. Cezalar ve salgın nedeniyle kenarda alternatif oyuncusu rakibine göre daha az olan Beşiktaş'ın savunmada iyi kapanarak orta sahayı diri tutması ve hücumda hızla çoğalması gerekiyordu. Takım oyununun yanısıra bireysel yeteneklerinde ön planda olduğu bir Beşiktaş vardı sahada.

Vida'nın hastalığı, Welinton ve NSakala'nın hazır olmayışı nedeniyle savunma hattında radikal bir değişiklik yapan Sergen hoca; Rosier, Necip, Montero ve Rıdvan dörtlüsüyle maça başlayarak Fenerbahçe'nin tüm hücum yollarını kitledi. İşin ilginç yanı; Beşiktaş'ın son iki golünün birini stoperi Necip, diğerini ise sol beki NSakala kaydetti. 50 dakikadan fazla 10 kişi oynayan Beşiktaş kalesinde gördüğü 3 golün birisini kornerden, diğerini penaltıdan yedi. Sadece tek gol akan oyunda geldi. 

Beşiktaş'ın en sıkıntısız bölgesi orta sahası. Bu bölgede yer alan Atiba, Josef, Mensah üçlüsü maç boyunca oldukça istekli ve diriydi. Takım halinde sürekli koşan, mücadele eden bir Beşiktaş izledik. Özellikle Rıdvan, Aboubakar, Rosier ve Ghezzal sahanın en etkili isimleriydi. 19 yaşındaki Rıdvan Yılmaz, Fenerbahçe'nin sol tarafını tamamen etkisiz hale getirdi. Josef'in ileri çıkışlarda ve geri dönüşlerde geçişi sağlaması Atiba ve Mensah'ın hücuma katkısı, Larin'in bindirmeleri, Aboubakar'ın fırsatçılığı ve hızı Beşiktaş'ın Fenerbahçe'yi kendi evinde sürklase etmesini sağladı. 

Erol hoca ise Konyaspor maçında evinde aldığı 2-0 lık mağlubiyetin ardından Gençlerbirliği maçındaki oyunu sahaya sürmüştü. Sol kenarda Caner'i tercih etmeyen Bulut, böylece takımını kenar ortasız bırakmış oldu. Caner'in yerine sol bekte oynayan Novak etkisizdi. Savunmada yer alan Tisserand, Lemos, Aboubakar karşısında direnç gösteremedi. Bunun üzerine Gökhan'ın sakatlıktan dönüp hazır olmayışı da eklenince her iki kenardan Fenerbahçe hücum sağlayamadı. İş orta sahaya kaldı. Açık konuşmak gerekirse Beşiktaş'ın orta sahası ev sahibi ekipten daha etkiliydi.  

Fenerbahçe'de Sosa ve Gustavo merkezde bir varlık gösteremedi. Ozan Tufan takımının en iyisiydi. İkinci yarı başladığında Erol Bulut'un golü bulan Cisse'yi çıkarıp Ademi'yi oyuna alarak hava toplarından sonuç beklemesi oldukça ilginç. Bulut'un elinde çok iyi bir kadro olmasına rağmen oyuncu tercihleri isabetsizdi. Savunma hattında yaptığı tercihler kalesinde erken gol görmesine neden oldu. 

Futbol teknik ve fiziksel bir oyun olmasının yanında aynı zamanda mental antrenman gerektiren bir oyun. Büyük maçlarda kazanmanın önemli bir ayağı ise adanmışlık yani mental antrenmandır. Peki nedir bu mental antrenman? Oyun içinde kararlı olma, risk alma, özgüven, strese karşı direnç gösterme, konsantrasyon, agresiflik, rekabet kabiliyeti ve takımın geri kalanı için var gücüyle mücadele etme arzusu. Sergen hoca da oyuncularının psikolojik durumlarını iyi analiz ederek oyuncularına sıkı bir mental antrenman yaptırmış ve birçok olumsuzluğun arasında bu galibiyeti artı olarak hanesine yazdırmıştır.